Κόσμος|29.06.2021 22:01

Τατάρ για Κύπρο: Συμφωνία βασισμένη σε δύο κράτη και δύο λαούς

Newsroom

Ο ηγέτης των τουρκοκύπριων, Ερσίν Τατάρ, παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο ΤΑΚ, όπου αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, στα κατεχόμενα αλλά και στα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη φιέστα της 47ης επετείου της εισβολής στην Κύπρο. 

Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ότι οι πιθανότητες έναρξης και επιτυχίας των διαπραγματεύσεων θα αυξηθούν, εφόσον γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς. «Φυσικά θα πιέσουμε μερικούς από τους φίλους μας που είναι κοντά στην Τουρκία, αλλά δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα μας αναγνωρίσουν αύριο το πρωί», δήλωσε για το θέμα της αναγνώρισης. Ο Τατάρ αναφέρθηκε και στην τουρκική θέση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, την οποία σχολίασε ως «πολύ ρεαλιστική, πολύ σωστή και κατάλληλη για την εποχή» αφού, όπως είπε «τη συνέχιση της ειρήνης, η συμφωνία πρέπει να είναι μια λύση βασισμένη σε δύο κράτη και δύο λαούς». 

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ξέρει πολύ καλά τι θέλουμε

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα του διορισμού «ειδικού αντιπροσώπου» για το κυπριακό από τον ΟΗΕ, ήρθε στο προσκήνιο στις συνομιλίες στη Γενεύη, «προκειμένου να συζητήσουμε ένα μοντέλο 4 κεφάλαια, αλλά δεν το αποδεχτήκαμε». «Ο Αντόνιο Γκουτέρες λέει ότι ξέρει πολύ καλά τι θέλουμε», ανέφερε για τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, και συμπλήρωσε ότι, ο τελευταίος, υπέβαλε διαφορετική πρόταση στις Βρυξέλλες από ό,τι στη Γενεύη. «Ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος που θα διοριστεί είναι για να αξιολογήσει αν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι. Κατά την άποψή μας, η Τζέιν Χολ Λουτ κάνει ήδη αυτή τη δουλειά. Για αυτόν τον λόγο, αναρωτηθήκαμε γιατί χρειαζόμασταν αυτή τη νέα θέση», είπε ενώ υπογράμμισε ότι, οποιαδήποτε συζήτηση περί ειδικού αντιπροσώπου θα γίνει «εσωτερικά, αλλά και σε συνεννόηση με την πατρίδα μας την Τουρκία». Αναφερόμενος στο ζήτημα που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για «αυτοδιοικούμενες περιφέρειες», ο Τατάρ δήλωσε ότι αυτό θα σήμαινε ένα μοντέλο υπο-διοίκησης. Όπως είπε, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και η ομάδα του, θα επισκεφθούν το απόγευμα της Τετάρτης, 30 Ιουνίου, τα κατεχόμενα, για να διαβουλευτούν για όλα αυτά τα θέματα 

Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλα λάθη, πρέπει να προσέξουμε τα πάντα. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσο κι αν λένε ότι αυτοδιοικούνται στο βορρά, δεν μπορούμε να δεχτούμε ως διοίκηση από πάνω μας την Κυπριακή Δημοκρατία. Υπάρχουν δύο κράτη αυτή τη στιγμή στην Κύπρο.Υπάρχουν δύο πολιτείες αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία στο πλαίσιο ενός μοντέλου συνεργασίας. Γι' αυτό το δικό μου κράτος πρέπει να γίνει αποδεκτό όσο και το δικό τους. Εντάξει, ας συνεχίσει να υπάρχει το κράτος τους, αλλά αυτό είναι ένα Ε/Κ κράτος, εμένα δεν μου δίνει τίποτα. Μαζί με εκείνο το κράτος, θα κυβερνάω κι εγώ το δικό μου κράτος. Μπορούμε να μιλήσουμε για το πώς θα συνεργαστούμε σε επίπεδο κέντρου και πώς θα χειριστούμε αυτήν τη συνεργασία», υπογράμμισε. 

Η φιέστα Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Όσον αφορά τη φιέστα, που ετοιμάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 20 Ιουλίου στοα Κατεχόμενα, ο Τατάρ απάντησε ότι, «κατά την 47η επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο, θα γίνουν πολλά εγκαίνια και θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις για πολλούς τομείς- από άνοιγμα δρόμων έως την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, και από τα Βαρώσια έως τον τουρισμό και την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός - Εμβόλια: 40 περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στην Ελλάδα

Εθνική Πινακοθήκη: Λεπτό προς λεπτό η κλοπή του Πικάσο - Ολη η απολογία του 49χρονου

Άρειος Πάγος: Απόφαση - σταθμός για συμβασιούχους στο Δημόσιο

Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Tα κριτήρια του νέου προγράμματος, πότε ανοίγει η πλατφόρμα για εκταμιεύσεις τρέχοντος

Αναδρομικά: Ανατροπή για συνταξιούχους - Αναβάλλεται η πληρωμή

ΤουρκοκύπριοιΚύπροςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΕρσίν Τατάρελληνοτουρκικά