Τουρκία: Δέκα χρόνια κάθειρξη σε δικαστή που είχε τιμηθεί για ανθρώπινα δικαιώματα
NewsroomΔικαστήριο στην Τουρκία καταδίκασε δικαστή, ο οποίος είχε προηγουμένως τιμηθεί με διεθνές βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε κάθειρξη δέκα ετών για σχέσεις με το δίκτυο που η Άγκυρα υποστηρίζει πως ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο Μουράτ Αρσλάν, ο οποίος είναι προφυλακισμένος εδώ και 22 μήνες, καταδικάσθηκε για συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, αφού οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε την εφαρμογή αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Bylock, μετέδωσε το πρακτορείο.
Ο Αρσλάν έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και δήλωσε πως οποιαδήποτε στοιχεία ότι έχει χρησιμοποιήσει την εφαρμογή είναι «κατασκευασμένα», μετέδωσε το Anadolu.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εν λόγω εφαρμογή χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από υποστηρικτές του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζει από το 1999 αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και έχει καταδικάσει το πραξικόπημα.
Ο οργανισμός του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχε τιμήσει το 2017 τον κρατούμενο τότε Αρσλάν με το Βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια απόφαση μετά την οποία η Τουρκία είχε ανακοινώσει πως θα μειώσει τη χρηματοδότησή της προς τον εν λόγω οργανισμό.
Ο Αρσλάν ήταν ο πρώην επικεφαλής της τουρκικής Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία έκλεισε με κυβερνητικό διάταγμα στο πλαίσιο της εκτεταμένης καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος.
- Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
- «Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
- Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
- Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα