Κόσμος|16.07.2021 21:23

Αλεξάντρια Οκάσιο – Κορτέζ εναντίον Τζο Μπάιντεν για την Κούβα

Newsroom

Η Αλεξάντρια Οκάσιο – Κορτέζ εξέδωσε ανακοίνωση μέσω social media, την Πέμπτη, 15 Ιουλίου, με την οποία κατακρίνει τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα. Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών εξέφρασε την αλληλεγγύη της απέναντι στον λαό της Κούβας ο οποίος, τελευταία, είναι αντιμέτωπος με την ανθρωπιστική κρίση και διαδηλώνει καθημερινά ενάντια στην έλλειψη τροφής και φαρμάκων στη χώρα του. «Είμαστε αλληλέγγυοι και καταδικάζουμε τις αντιδημοκρατικές πράξεις του προέδρου Ντίας – Κανέλ. Οι απαγορεύσεις στον Τύπο, την ελευθερία του λόγου και στο δικαίωμα του συνέρχεσαι αποτελούν καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη στην ανακοίνωση. «Πρέπει, επιπλέον, να αναγνωρίσουμε τον ρόλο των ΗΠΑ στις κακουχίες που περνάει η Κούβα: το 60ετές εμπάργκο», συνέχισε η Κορτέζ, σημειώνοντας ότι, τον περασμένο μήνα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με ψήφισμα, καταδίκασε για μία ακόμα φορά το εμπάργκο των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα. Το εμπάργκο καταδικάζει ο ΟΗΕ κάθε χρόνο, από το 1992.  «Το εμπάργκο είναι παράλογα βάρβαρο και, όπως συμβαίνει με πολλές περιπτώσεις άσκησης της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στους Λατινοαμερικάνους, αυτή ακριβώς η βαρβαρότητα είναι ο σκοπός. Καταδικάζω απολύτως την υπεράσπιση του εμπάργκο από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Η εργαλειοποίηση των λαών δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή σε καμία περίπτωση», συνέχισε.

T

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Πέμπτη, 15 Ιουλίου, δεν φάνηκε διατεθειμένος να αλλάξει στάση όσον αφορά το εμπάργκο. Αναφέρθηκε στην Κούβα ως «αποτυχημένο κράτος» και αποκάλεσε τον κομμουνισμό «αποτυχημένο σύστημα». «Δυστυχώς, η Κούβα είναι ένα αποτυχημένο κράτος που καταπιέζει τους πολίτες του. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα σκεφτόμασταν να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον λαό της Κούβας αλλά αυτό θα προϋπέθετε μία διαφορετική συνθήκη ή εγγυήσεις από πλευράς κυβέρνησής τους ότι δεν θα το εκμεταλλευόταν», δήλωσε ο Μπάιντεν, ο οποίος συμπλήρωσε ότι θα ήθελε να επιτρέπεται σε Αμερικανούς πολίτες να στείλουν εμβάσματα στην Κούβα, αν μπορούσε μπορούσαν να τού εγγυηθούν ότι το καθεστώς του νησιωτικού κράτους δεν θα τα κατασχέσει – ολόκληρα ή μεγάλο μέρος τους. Ο Μπάιντεν συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ μελετούν τις επιλογές τους για την αποκατάσταση του διαδικτύου στο νησί, εν μέσω αναφορών ότι η κυβέρνηση Ντίας – Κανέλ έχει αποκλείσει την πρόσβαση.

Σε εμπάργκο από το 1962

Το εμπάργκο των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα ξεκίνησε το 1962 ως μέσο πίεσης απέναντι στην κομμουνιστική κυβέρνηση της χώρας. Το ισχύον καθεστώς αποκλεισμού απαγορεύει την εξαγωγή όλων των προϊόντων των ΗΠΑ στο νησί, με εξαίρεση, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, την εξαγωγή τροφίμων ή φαρμάκων.

Αυτή την περίοδο χιλιάδες Κουβανοί πολίτες συμμετέχουν σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις αφού η πανδημία του κορονοϊού συνέβαλλε στην έλλειψη τροφίμων και στη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει περάσει η χώρα τα τελευταία 30 χρόνια. Οι καθημερινές συγκεντρώσεις, σε 45 πόλεις σε όλη την χώρα, είναι οι μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί από το 1994. Η κουβανική κυβέρνηση για τον λιμό κατηγορεί το εμπάργκο. Η ανθρωπιστική κρίση στο νησί έχει χειροτερεύσει κατά πολύ, αφού η πανδημία έπληξε σοβαρά τον τουρισμό.

Όλες οι ειδήσεις

Εστίαση - Διασκέδαση: Αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες όλοι οι κλειστοί χώροι

Κεραμέως για υποχρεωτικό εμβολιασμό πανεπιστημιακών – φοιτητών: Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα

Ηλιούπολη: Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες του αστυνομικού που κατηγορείται για βιασμό 19χρονης και για trafficking

Κορονοϊός- Ζοφερή εκτίμηση από ECDC: Θα πενταπλασιαστούν τα κρούσματα στην Ευρώπη μέχρι την 1η Αυγούστου

Νέα μέτρα: Αρνητικό τεστ και για τα ταξίδια με τρένο εξετάζει το υπουργείο Μεταφορών

Κρίση της ΚούβαςΚορονοϊόςΤζο ΜπάιντενΑλεξάντρια Οκάσιο ΚορτέζΗΠΑΚούβα