Κόσμος|24.07.2021 18:38

Χιμπατζήδες επιτίθενται και σκοτώνουν γορίλες για πρώτη φορά

Newsroom

Οι θανατηφόρες επιθέσεις χιμπαντζήδων σε γορίλες παρατηρούνται για πρώτη φορά στη φύση, σύμφωνα με ομάδα ερευνητών. Οι ειδικοί που παρατηρούσαν δεκάδες χιμπατζήδες στο Εθνικό Πάρκο Loango στη Γκαμπόν περίμεναν ότι θα ήταν χαλαροί γύρω από τους γορίλες. Αλλά ενώ τα δύο είδη είχαν συνήθως παιχνιδιάρικη διάθεση μεταξύ τους, οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν έγιναν μάρτυρες περιστασιακών βίαιων επιθέσεων.

«Στην αρχή, παρατηρήσαμε μόνο τις κραυγές των χιμπατζήδων και νομίζαμε ότι παρατηρούσαμε μια τυπική συνάντηση μεταξύ ατόμων γειτονικών κοινοτήτων χιμπατζήδων», δήλωσε η Lara M. Southern, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Στη συνέχεια, όμως, ακούσαμε χτυπήματα στο στήθος, μια επίδειξη χαρακτηριστική για τους γορίλες, και συνειδητοποιήσαμε ότι οι χιμπαντζήδες είχαν συναντήσει μια ομάδα πέντε γοριλών», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην πρώτη επίθεση που είδε η ομάδα, το 2019.

Όπως μεταδίδει το CNN, η ομάδα, από το Πανεπιστήμιο Osnabrück και το Ινστιτούτο Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Γερμανία, δημοσίευσε τα ευρήματα τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature. Οι δύο συναντήσεις που κατέγραψαν, οι οποίες διήρκεσαν 52 και 79 λεπτά, εντόπισαν τους χιμπατζήδες να σχηματίζουν συνασπισμούς και να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των γοριλών.

Οι αρσενικοί και θηλυκοί ενήλικοι γορίλες υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους και τους απογόνους τους. Οι ενήλικοι γορίλες διέφυγαν, αλλά δύο βρέφη αποχωρίστηκαν από τις μητέρες τους και σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τους συγγραφείς. «Οι παρατηρήσεις μας παρέχουν την πρώτη απόδειξη ότι η παρουσία χιμπατζήδων μπορεί να έχει θανατηφόρο αντίκτυπο στους γορίλες. Τώρα θέλουμε να διερευνήσουμε τους παράγοντες που πυροδοτούν αυτές τις εκπληκτικά επιθετικές αλληλεπιδράσεις», δήλωσε ο Tobias Deschner, επιστήμονας με ειδίκευση στα πρωτεύοντα θηλαστικά στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck.

Έκπληξη για τους επιστήμονες οι επιθέσεις

Οι επιθέσεις αποτέλεσαν ιδιαίτερη έκπληξη δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι δύο ομάδες ζώων είχαν συμπεριφερθεί προηγουμένως. «Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ χιμπαντζήδων και γορίλων θεωρούνταν μέχρι σήμερα σχετικά χαλαρές», δήλωσε η Σιμόν Πίκα, γνωσιακή βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Όσναμπρικ.

«Έχουμε παρατηρήσει συχνά και τα δύο είδη να αλληλεπιδρούν ειρηνικά στα δέντρα που αναζητούν τροφή. Οι συνάδελφοί μας από το Κονγκό ήταν μάλιστα μάρτυρες παιχνιδιάρικων αλληλεπιδράσεων μεταξύ των δύο ειδών μεγάλων πιθήκων», δήλωσε η Πίκα.

Περίπου 45 χιμπατζήδες παρατηρήθηκαν για τη μελέτη, η οποία είχε ως στόχο να αναλύσει τις σχέσεις τους, τη χρήση εργαλείων, την επικοινωνία και τις κυνηγετικές τους ικανότητες, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών.

Οι συγγραφείς θεωρούν ότι η συγκέντρωση τροφής με άλλα είδη θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τις επιθέσεις. «Θα μπορούσε να είναι ότι το μοίρασμα τροφής μεταξύ χιμπατζήδων, γοριλών και τους ελεφάντων στο Εθνικό Πάρκο Loango έχει ως αποτέλεσμα τον αυξημένο ανταγωνισμό και μερικές φορές ακόμη και τις θανατηφόρες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο ειδών μεγάλων πιθήκων», δήλωσε ο Deschner.

Το Εθνικό Πάρκο Loango είναι μια προστατευόμενη περιοχή στην ακτή της Γκαμπόν στη δυτική υποσαχάρια Αφρική. Φιλοξενεί ελέφαντες, βουβάλια και πολλά άλλα είδη. Η περιοχή φιλοξενεί τον δυτικό πεδινό γορίλα, ο οποίος είναι είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Οι χιμπατζήδες είναι και εκείνοι είδος υπό εξαφάνιση, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης.

Όλες οι ειδήσεις

Μεταπολίτευση: Έβλαψε ή ωφέλησε την ελληνική κοινωνία;

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021 - Τόκιο: Το διπλό στοίχημα πίσω από το αθλητικό ιδεώδες

Κορονοϊός - Θωμαΐδης: Έως και 2.000 κρούσματα τον Αύγουστο στην Αττική

Γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο: Το σκεπτικό προφυλάκισης του 30χρονου - Ευέξαπτο άτομο που μπορεί να κάνει κακό

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Εξαιρετική Σάκκαρη πέρασε το εμπόδιο της Κονταβέιτ

επιστήμονεςμελέτηχιμπατζήδεςγορίλας