Κόσμος|14.08.2021 21:27

Ιταλία: Μουλάρια σε ρόλο απορριμματοφόρων καθαρίζουν κωμόπολη

Newsroom

Μία αποτελεσματική λύση για τη διαχείριση των απορριμάτων βρέθηκε στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στη γραφική κωμόπολη Άρτενας, 30 χιλιόμετρα έξω από τη Ρώμη. Στον οικισμό των 30.000 κατοίκων, η «Μέλα», η «Γκόια» και η «Παστόρα» είναι τα τρία μουλάρια - «απορριμματοσυλλέκτες» του ιστορικού κέντρου, που βρίσκεται στους πρόποδες ενός ορεινού όγκου.

«Ο πατέρας μου και ο θείος μου μού έμαθαν τα πάντα και μετέφερα την εμπειρία μου στον γιο μου. Είτε σε ανηφόρες είτε σε κατηφόρες τα μουλάρια είναι έξυπνα και παίρνουν τις στροφές καλά», λέει ο ιδιοκτήτης τους. Έξι χιλιόμετρα με απότομες κλήσεις στο μεγαλύτερο πεζοδρομημένο κέντρο στην Ιταλία, στην περιοχή που είναι περίκλειστη για τα μηχανοκίνητα οχήματα, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, τα μουλάρια της οικογένειας Μπόυτσι, έχουν αναλάβει την αποκομιδή. Και η ανακύκλωση λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, όπως εξηγεί ο δήμαρχος. «Με τα μουλάρια, έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Πάνω από το 80% της ανακύκλωσης έχει επιτευχθεί. Είχαμε αυτήν την ιδέα γιατί όλα όσα μεταφέρονται έξω από το κέντρο της παλιάς πόλης μεταφέρονται με μουλάρια» λέει ο δήμαρχος.

Στην Άρτενας, το παρόν είναι οικολογικά βιώσιμο: Χωρίς απορριμματοφόρα, μόνο με τον ήχο από τις οπλές των ημιόνων στα λιθόστρωτα σοκάκια. Ακόμα και τα περιττώματα των ζώων συλλέγονται εν ριπή οφθαλμού.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά Εύβοια: Εκκένωση στα Μεσοχώρια Καρύστου

«Τελειώσαμε, μείναμε σύξυλοι» - Κραυγή αγωνίας από ρητινοκαλλιεργητές για την επόμενη μέρα στην Εύβοια

Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία για το φθινόπωρο - Στο τραπέζι τοπικά lockdown σε νησιά

Κρίση στο Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ελέγχουν τα μισά εδάφη - Σε επείγουσες διαβουλεύσεις ο πρόεδρος της χώρας

Epomeni Stasi: Κωφoί σερβιτόροι τους ένωσε το μεράκι για ζωή και «σερβίρουν» ανθρωπιά

απορριματοφόρασκουπίδιαμουλάρια