Κόσμος|15.08.2021 17:34

Αφγανιστάν: Ο πρόεδρος εγκατέλειψε την Καμπούλ - Η πόλη περνάει στους Ταλιμπάν

Newsroom

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε την Καμπούλ για το Τατζικιστάν, είπε το απόγευμα της Κυριακής, 15 Αυγούστους, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών. Σε αίτημα να σχολιάσει σχετικά, το προεδρικό γραφείο απάντησε ότι «δεν μπορεί να πει τίποτα σχετικά με τη μετακίνηση του Άσραφ Γάνι για λόγους ασφαλείας». Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι η οργάνωση ελέγχει το πού βρίσκεται ο Γάνι.

Εκκενώνονται οι πρεσβείες

Στους Ταλιμπάν έχει παραδοθεί η Καμπούλ, από το πρωί της Κυριακής, 15 Αυγούστου. Για την ώρα δεν έχουν σημειωθεί συμπλοκές καθώς η ηγεσία των Ταλιμπάν διαμηνύει ότι επιθυμία τους είναι μία ειρηνική μετάβαση της εξουσίας. Σύμφωνα με το BBC, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν θα απειλήσουν τα δικαιώματα γυναικών, εργαζόμενων στα ΜΜΕ, πρεσβείες και προξενεία.

AP

Η επέλαση των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, έχει προκαλέσει πανικό στις πρεσβείες που βρίσκονται στην πόλη. Σκηνές από αμερικανικά ελικόπτερα πάνω από την Καμπούλ μεταδώθηκαν νωρίτερα, καθώς και εικόνες καπνού να αναδύονται δίπλα στην αμερικανική πρεσβεία. Οι καπνοί, σύμφωνα με αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού, προέρχονται από καύση απόρρητων εγγράφων.

(APImages)

Οι χώρες που εκκενώνουν τις πρεσβείες τους

Πρώτα οι Αμερικανοί ξεκίνησαν την εκκένωση της πρεσβείας τους στην Καμπούλ. Αργότερα, γύρω στις 14.00 το μεσημέρι, έγινε γνωστό ότι και η Σουηδία θα απομακρύνει το προσωπικό της πρεσβείας της από την πόλη. Ο γερμανικός στρατός αποστέλλει μεταγωγικά αεροσκάφη A400M, με 30 αλεξιπτωτιστές στο καθένα, ώστε να εκκενωθεί η πρεσβεία της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild am Sonntag τα αεροσκάφη θα μεταφερθούν σε κοντινό αεροδρόμιο, πιθανώς στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, για την μετέπειτα πραγματοποίηση πτήσεων τσάρτερ. Εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου άμυνας υπογράμμισε ότι η αποστολή για την εκκένωση της πρεσβείας προετοιμαζόταν καθ ‘ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ, στις 15.30 ανακοινώθηκε, και επίσημα, το κλείσιμο της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ. «Η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται δραματικά. Η γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ έκλεισε από τις 15 Αυγούστου», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. Το γερμανικό ΥΠΕΞ καλεί εκ νέου τους Γερμανούς υπηκόους να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Πέμπτη, 12 Αυγούστου, την αποστολή περίπου 600 στρατιωτών με σκοπό να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των υπηκόων του από τη χώρα. Η Βρετανία αναστέλλει την διπλωματική της παρουσία στην αφγανική πρωτεύουσα και μεταφέρει εκτός Καμπούλ τον πρέσβη και όλο το προσωπικό της. «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι οι Ταλιμπάν θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έδωσαν», ανέφερε κυβερνητική πηγή στους Sunday Times.

Η παρουσία του ΝΑΤΟ παραμένει

Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει την διπλωματική του παρουσία στην Καμπούλ και θα βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Reuters. «Το ΝΑΤΟ αξιολογεί συνεχώς τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν», είπε και συνέχισε: «Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι ύψιστης σημασίας και θα συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε όπως πρέπει. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Αφγανών να βρουν μια πολιτική λύση στη σύρραξη, που είναι τώρα περισσότερο από ποτέ επείγουσα».

Έκτακτη συνεδρίαση Συμβουλίου Ασφαλείας συγκαλεί η Ρωσία

Η Ρωσία εργάζεται με άλλες χώρες για τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά στην κατάληψη της εξουσίας, έγινε γνωστό από αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών. «Εργαζόμαστε προς αυτό», δήλωσε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, διαβεβαιώνοντας πως η συνεδρίαση αναμένεται να διεξαχθεί σύντομα.

Η Ρωσία βρίσκεται ανάμεσα σε χώρες που έλαβαν εγγυήσεις εκ μέρους των Ταλιμπάν, σε σχέση με την ασφάλεια των πρεσβειών τους, εξήγησε σήμερα ο Καμπούλοφ. Υπογράμμισε δε ότι «καμία εκκένωση» της διπλωματικής αποστολής της χώρας του δεν προβλέπεται.

Την ασφάλεια όλων των πολιτών ζητάει ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι

Την ώρα που οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν την Καμπούλ, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Άσραφ Γάνι, ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας να εγγυηθούν  την «ασφάλεια όλων των πολιτών», διασφαλίζοντας τη δημόσια τάξη.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τα μέσα, ο Αφγανός πρόεδρος ανέφερε: «Έδωσα εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας (…) να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των συμπολιτών μας. Αποτελεί ευθύνη μας και θα το κάνουμε με την καλύτερο δυνατό τρόπο. Οποιοσδήποτε σκεφθεί να προκαλέσει χάος ή να λεηλατήσει θα αντιμετωπιστεί με βία».

Η διαδοχολογία για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας

Εντωμεταξύ, έντονη είναι η διαδοχολογία για το πρόσωπο που θα αναλάβει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη χώρα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επικρατέστερο πρόσωπο για το εγχείρημα είναι ο πρώην υπουργός εσωτερικών, Αλί Άχμαντ Τζαλαλί. Ο Αφγανός ακαδημαϊκός με έδρα τις ΗΠΑ, είναι πιθανόν να οριστεί επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης στην Καμπούλ. Νωρίτερα, ο ασκών καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών, Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακουάλ, δήλωσε σε τηλεοπτική παρέμβαση ότι μια ειρηνική μετάβαση θα λάβει χώρα, όμως προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει σαφές εάν οι Ταλιμπάν αποδέχονται τον πιθανό διορισμό του Τζαλαλί, οι πηγές, όμως, αναφέρουν ότι πρόκειται για πρόσωπο κοινής αποδοχής για την επίβλεψη της μετάβασης της εξουσίας.

Στα χέρια των Ταλιμπάν η πρωτεύουσα

Εντωμεταξύ το πρωί της Κυριακής, 15 Αυγούστου, στις πύλες της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ, βρέθηκαν οι μαχητές των Ταλιμπάν. Η εντολή την οποία έχουν είναι να μην εισέλθουν βίαια στην πόλη.

Οι εξτρεμιστές ισλαμιστές έχουν πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας και πλέον βρίσκονται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση προκειμένου να γίνει «ομαλά η μεταβίβαση της εξουσίας» ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του Αφγανιστάν Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακουάλ, η πρωτεύουσα Καμπούλ δε θα δεχθεί επίθεση ο οποίος δήλωσε ότι «η ασφάλεια της πόλης είναι εγγυημένη, δε θα υπάρξει επίθεση εναντίον της πόλης και έχει συμφωνηθεί πως η μετάβαση της εξουσίας θα γίνει με ειρηνικό τρόπο». 

«Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, η πόλη είναι ασφαλής, οποιοσδήποτε προκαλεί αναταραχή στην πόλη θα αντιμετωπιστεί βάσει του νόμου», ανέφερ επίσης ο αφγανός υπουργός Εσωτερικών.

(APImages)

Το μεσημέρι της Κυριακής, 15 Αυγούστου, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γάνι, περιμένει ηγετική ομάδα των μαχητών για να διαπραγματευτούν την μετάβαση στο νέο καθεστώς.

(APImages)

Σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι «δεν επιθυμούμε τον τραυματισμό ή θάνατο κανενός αθώου Αφγανού πολίτη, αλλά δεν έχουμε κηρύξει κατάπαυση του πυρός», ενώ ηγέτης τους από τη Ντόχα υποστήριξε σε διεθνή μέσα ότι, οι μαχητές των Ταλιμπάν έχουν εντολή να μην ασκήσουν βία σε πολίτες και να επιτρέψουν ειρηνικά, σε όποιον επιθυμεί να αποχωρήσει, να το κάνει.

Χάος στους δρόμους της Καμπούλ

Εντωμεταξύ, χάος επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Καμπούλ, με χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν. Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι που αναζητούν ένα πιο ασφαλές μέρος συνωστίζονται για να εκδώσουν διαβατήριο, προσπαθώντας απεγνωσμένα να εξασφαλίσουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά - Επόμενη μέρα: Πώς πρέπει να γίνουν οι αναδασώσεις - Μέχρι πότε πρέπει να δράσουμε

Χρήστος Ζερεφός: Ζούμε την κλιματική κρίση - Να μη φτάσουμε στο απροχώρητο, δεν θα έχει γυρισμό

Στα χέρια των Ταλιμπάν το Αφγανιστάν: Καταλαμβάνουν την Καμπούλ - Εκκενώνεται η πρεσβεία των ΗΠΑ

Kορονοϊός - Mετάλλαξη Δέλτα: Ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα πλήρως εμβολιασμένου χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Μάνη: Σπηλαιολόγοι πήραν την πολιτική προστασία στα χέρια τους

ΚαμπούλΑφγανιστάνΤαλιμπάνπρεσβεία