Καμπούλ: Εκατοντάδες Αφγανοί στοιβάζονται σε αεροσκάφος των ΗΠΑ
NewsroomΑπό το Αφγανιστάν δεν έχουν τέλος οι εικόνες χάους. Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να μπουν σε αεροσκάφη και να φύγουν από τη χώρα, μετά την επέλαση των Ταλιμπάν.
Το πρωί της Τρίτης, 17 Αυγούστου, άρχισαν να απογειώνονται αεροσκάφη με διπλωμάτες και πολίτες, σύμφωνα με το Ρόιτερς και οι εικόνες από την Καμπούλ είναι συγκλονιστικές. Αφγανοί κρέμονται από φυσούνες αεροπλάνων ή σκαρφαλώνουν πάνω στα αεροσκάφη που είναι έτοιμα να απογειωθούν/
Μία εικόνα με περίπου 600 Αφγανούς πολίτες σε αεροπλάνο κάνει, τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου. Στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, οι άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα για να σωθούν από το φονταμενταλιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν.
Στην New York Post αναφέρεται ότι εκατοντάδες Αφγανοί έτρεξαν προς την ράμπα του C-17 Globemaster III και μπήκαν στο μεγάλο διαμέρισμα φορτίου του αεροσκάφους. Το πλήρωμα αποφάσισε να αφήσει τους πρόσφυγες να παραμείνουν και να μεταφερθούν στο Κατάρ, όπου ήταν ο προορισμός του αεροσκάφους.
Διάγγελμα Μπάιντεν: Υποστηρίζω σθεναρά την απόφασή μου να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ
Εντωμεταξύ, την απόφασή του για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν δήλωσε ότι «υποστηρίζει σθεναρά» ο πρόεδρος Μπάιντεν στο διάγγελμά του το βράδυ της Τρίτης, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πήγαν στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια με σκοπό να συλλάβουν αυτούς που επιτέθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 αλλά και για να διαβεβαιώσουν ότι η Αλ Κάιντα δε θα τη χώρα για να επιτεθεί ξανά εναντίον των ΗΠΑ.
«Το κάναμε αυτό. Τους περιορίσαμε σε μεγάλο βαθμό και πιάσαμε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ωστόσο, όπως είπε, «αυτό έγινε πριν από μία δεκαετία. Η αποστολή μας τον Αφγανιστάν, δεν ήταν ποτέ το να χτίσουμε ένα έθνος. Δεν ήταν ποτέ αποστολή μας να δημιουργήσουμε μία ενοποιημένη κεντρική Δημοκρατία. Μέχρι και σήμερα ο μόνος μας λόγος στο να βρισκόμαστε στο Αφγανιστάν ήταν είναι να αποτρέψουμε μία τρομοκρατική επίθεση στην πατρίδα μας στην Αμερική».
Κληρονόμησα τη συμφωνία από τον Τραμπ
Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι «επικεντρωνόμαστε στους κινδύνους που διατρέχουμε σήμερα το 2021 και όχι σε αυτούς που αποτελούν παρελθόν. Σήμερα η απειλή για τρομοκρατικές επιθέσεις έχει κάνει μετάσταση πολύ έξω από το Αφγανιστάν».
Μάλιστα υπεραμύνθηκε της επιλογής αποχώρησης λέγοντας ότι έπρεπε ήδη τα αμερικανικά στρατεύματα να έχουν επιστρέψει στις ΗΠΑ.
«Όταν ανέλαβα την προεδρία κληρονόμησα τη συμφωνία του Τραμπ με τους Ταλιμπάν. Υπό τη δική του συμφωνία οι αμερικανικές δυνάμεις θα έπρεπε να έχουν φύγει από την 1 Μαΐου 2021. Μόλις τρεις μήνες από όταν εγώ ανέλαβα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η επιλογή που είχα εγώ να κάνω ως πρόεδρος ήταν είτε να ακολουθήσω αυτή τη συμφωνία είτε να επιστρέψουμε στο να πολεμάμε τους Ταλιμπάν».
«Μετά την 1 Μαΐου δεν υπήρχε καμία συμφωνία που να προστατεύει τις αμερικανικές δυνάμεις. Δεν υπήρχε κανένα status κόβω για τη σταθερότητα χωρίς να έχουμε απώλειες αμερικανών», πρόσθεσε.
Μάλιστα όπως σημείωσε στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό σε περίπτωση που επέλεγε την παραμονή του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν «θα έπρεπε να στείλουμε πίσω ακόμα περισσότερες χιλιάδες αμερικανικές δυνάμεις στρατιωτικές μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία αυτής της διαμάχης».
Υποστηρίζω σθεναρά την απόφασή μου
«Υποστηρίζω σθεναρά την απόφασή μου ότι μετά από 20 χρόνια ήταν ώρα να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν», επεσήμανε ο αμερικανός πρόεδρος.
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι το επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά ο τρόπος να το κάνουμε δεν είναι μέσω ατελείωτων στρατιωτικών αναπτύξεων», πρόσθεσε.
«Δεν θα μεταφέρω την ευθύνη σε έναν πέμπτο πρόεδρο», ανέφερε ο πρόεδρος Μπάιντεν. «Είμαι βαθιά λυπημένος για τα γεγονότα που αντιμετωπίζουμε τώρα, αλλά δεν μετανιώνω για την απόφασή μου να τερματίσω τον αμερικανικό πόλεμο στο Αφγανιστάν».
Ο πρόεδρος Μπάιντεν μάλιστα ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ξόδεψαν σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στην 20ετη παρουσία τους στο Αφγανιστάν.
Φωτιά στα Βίλια: Εκκένωση άλλων 4 οικισμών - Μικρές αναζωπυρώσεις σε Κερατέα
Νίκος Χαρδαλιάς: Τα νεότερα για την υγεία του μετά το ισχαιμικό επεισόδιο
Πανελλήνιες 2021: Eως 27 Αυγούστου ανακοινώνονται οι επιτυχόντες και οι βάσεις εισαγωγής
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ