Κόσμος|24.08.2021 18:14

Αφγανιστάν-αντιθέσεις: Τα δίδυμα που έφτασαν στη Βρετανία και τα μικρά αδέλφια που ξέχασαν οι γονείς τους στην Καμπούλ 

Newsroom

Τα μικρά κοριτσάκια Άσνα και Σάνα διέφυγαναν με επιτυχία από το Αφγανιστάν. Ο πατέρας τους Nooragha Hashimi εργαζόταν ως μεταφραστής που συνεργαζόταν με τον βρετανικό στρατό κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στο Αφγανιστάν. Η χαρά της οικογένειας ήταν σε έντονη αντίθεση με τις απελπιστικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν έξω από μια προσωρινή πρεσβεία στην Καμπούλ

Κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων βρέθηκαν εγκλωβισμένοι πίσω από μια κλειδωμένη πόρτα παρά το γεγονός ότι είχαν στα χέρια τα έγγραφά τους! Αυτά και άλλα πολλά τραγικά εκτυλίσσονται αυτές τις μέρες και νύχτες στην Καμπούλ, όμως…

Κοιτάζοντας τον φακό των φωτορεπόρτερ ντυμένες ακόμα με τα αγαπημένα τους φορέματα που έβαλαν στο πάρτι των γενεθλίων τους, οι πεντάχρονες δίδυμες Asna και Sana χαμογελούν καθώς ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Αγγλία.

Τα μικρά αδελφάκια μπορεί να μην έχουν καταλάβει ακόμη πόσο τυχερά είναι που ξέφυγαν από το Αφγανιστάν, αλλά για τον πατέρα τους, Nooragha Hashimi, μεταφραστή, η πτήση της RAF προς τη Βρετανία από την Καμπούλ ήταν σωτήρια, καθώς παραδέχτηκε ότι οι Ταλιμπάν θα τον είχαν σκοτώσει από τους πρώτους λόγω της σημαντικής του υποστήριξης στον στρατό.

Τα συγκλονιστικά πλάνα των τηλεοπτικών συνεργείων σε αντίθεση με την εικόνα των χαμογελαστών διδύμων, έδειχναν ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι – αδέλφια - που έκλαιγαν αφού οι γονείς τους κατάφεραν να διαφύγουν, χωρίς όμως να τα πάρουν μαζί τους!

Το αγοράκι δεν ήταν τυχερό. Οι γονείς του πάνω στον πανικό τους το άφησαν να κλαίει κι εκείνοι έφυγαν στη Βρετανία/ ITV NEWS

Η οικογένεια του διερμηνέα Nooragha Hashimi: η σύζυγός του, τα δίδυμα και ο αδελφός τους ήταν από τις τυχερές που κατάφεραν να ξεφύγουν από την κόλαση της Καμπούλ. Πίσω τους οι απελπισμένες προσπάθειες ομοεθνών τους  που προσπαθούσαν να μπουν στα αεροπλάνα και να «πετάξουν» για οπουδήποτε, τους στοιχειώνουν.

Κάτω από τα προειδοποιητικά πυρά των Ταλιμπάν, πολλοί κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων βρέθηκαν εγκλωβισμένοι πίσω από μια κλειδωμένη πόρτα που φυλασσόταν από στρατιώτες.

Ο Hashimi και η οικογένειά του ήταν ανάμεσα στους τυχερούς. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο του «Sky News», ο μεταφραστής που υπηρέτησε με τους Βρετανούς στην επαρχία Χελμάντ είπε ότι αν δεν έφευγε σίγουρα θα είχε σκοτωθεί: «Όλοι γνωρίζουν για μένα. Τη δουλειά που έκανα. Θα ήμουν από τους πρώτους που θα σκότωναν». 

Σχολιάζοντας τη δέσμευση των Ταλιμπάν για «αμνηστία» σε όσους υπηρέτησαν στο πλευρό των δυτικών δυνάμεων, είπε: «Και την πρώτη φορά τα ίδια έλεγαν, ότι δεν θα κάνουν τίποτα σε οποιονδήποτε, αλλά δεν κράτησαν την υπόσχεσή τους».

Όταν επικράτησαν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001, στις γυναίκες απαγορεύτηκε η εργασία και η εκπαίδευση και οι αντικαθεστωτικοί λιθοβολήθηκαν, ή βασανίστηκαν μέχρι θανάτου!

Όπως αναφέρει η Dailymail, η οικογένεια Hashimi μπήκε σε αεροσκάφος της RAF και έφυγε μαζί με ακόμη 130 ανθρώπους. Ο Hashimi είπε ότι η οικογένεια σχεδιάζει να εγκατασταθεί στη νότια Αγγλία, όπου ελπίζει ότι ο καιρός να είναι πιο ζεστός από ό, τι στη Βόρεια.

Πίσω όμως στην αυτοσχέδια βάση στο διεθνές αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι», η οποία έχει πολιορκηθεί από χιλιάδες Αφγανούς με την ελπίδα να φύγουν, οι Βρετανοί αντιμετώπισαν ακόμα μια μέρα απελπισίας.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο ένας άνδρας, με αγγλική προφορά, κουνώντας ένα βρετανικό διαβατήριο, είπε ότι ήταν εγκλωβισμένος στο Αφγανιστάν με τα παιδιά του. Οι προειδοποιητικοί πυροβολισμοί ανάγκασαν τα πλήθη να απομακρυνθούν: «Είμαι Βρετανός πολίτης, τα παιδιά μου είναι Βρετανοί και έχουν εγκλωβιστεί εδώ», είπε, με αγωνία.

«Μας έκλεισαν την πόρτα και μας πυροβολούν. Το μήνυμά μου για τον Πρωθυπουργό είναι να μας βγάλει από εδώ. Διαφορετικά τα παιδιά μας κινδυνεύουν και βρισκόμαστε όλοι σε ένα χάος. Ο βρετανικός στρατός βρίσκεται ακριβώς πίσω από αυτόν τον φράχτη, έκλεισαν την πύλη και δεν αφήνουν κανέναν να μπει». 

«Στο διάολο κύριε Μπάιντεν»

Ένας άντρας έδειξε στις κάμερες ένα αγόρι περίπου πέντε ετών και ένα κορίτσι περίπου τριών και είπε ότι οι γονείς τους πάνω στη βιασύνη και στον πανικό τους να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο προς τη Βρετανία τα είχαν αφήσει πίσω!  Ο άνδρας είπε στις κάμερες απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ: «Κύριε Μπάιντεν εσείς το κάνατε αυτό! Εσείς το σχεδιάσατε. Συμφωνήσατε με τους Ταλιμπάν και να τα αποτελέσματα! Στο διάολο κύριε Μπάιντεν!»…

Ο Σάμι Πάτμαν, ο οποίος συνεργάζεται με το «Sema News», ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι στην Καμπούλ, δήλωσε: «Έφτασα στο αεροδρόμιο για να καλύψω τη αποχώρηση του κόσμου. Ζήτησα από αξιωματούχο των Ταλιμπάν να μου δώσει άδεια για να τραβήξω φωτογραφίες και βίντεο. Η συμπεριφορά του ήταν επιθετική, με απείλησε και μου είπε:« Εξαφανίσου, αλλιώς θα σου σπάσω τη φωτογραφική μηχανή και θα σε σκοτώσω».

Ο Αμπντούλ Ραζάκ, κάτοικος της Καμπούλ, που ελπίζει να διαφύγει από την αφγανική πρωτεύουσα, δήλωσε: «Η κατάσταση μερικές φορές εκτροχιάζεται και οι Ταλιμπάν πυροβολούν κάθε στιγμή όταν υπάρχει ένταση στο πλήθος. Αυτές είναι τρομακτικές σκηνές για όλους, ιδιαίτερα για τα παιδιά που κλαίνε και τρομοκρατούνται».

copyright: AP PHOTOS

Η επιχείρηση συνεχίζεται μέσα στο χάος

Περίπου 230 αεροσκάφη από πολλές χώρες του κόσμου υποστηρίζουν τώρα την αποστολή εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένων 18 πολιτικών αεροσκαφών που διοικούνται από αμερικανικούς αερομεταφορείς, συμπεριλαμβανομένων των Delta, American Airlines και United Airlines.

Περίπου 1.800 Βρετανοί και 2.275 Αφγανοί συνεργάτες του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται ακόμη στην Καμπούλ περιμένοντας να φύγουν.

Από τις 14 Αυγούστου, οι πτήσεις των ΗΠΑ και του  ΝΑΤΟ  είχαν απομακρύνει μέχρι και χθες το βράδυ 37.000 ανθρώπους - αλλά η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω του χάους που επικρατεί στο αεροδρόμιο. Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν από διάφορες αιτίες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Και η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα: Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους – Τι θα ανακοινωθεί

Αφγανιστάν: Συνεδριάζουν οι G7 - Πιέσεις σε Μπάιντεν να καθυστερήσει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων

Δολοφονία στη Μεσαρά Κρήτης: Τον εκτέλεσαν μπροστά στο παιδί του

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Η ελληνική αποστολή και το τηλεοπτικό πρόγραμμα

ΑφγανιστάνΚαμπούλΤαλιμπάνπαιδιάπανικός