Κόσμος | 22.01.2019 11:29

Ισραήλ Vs Ιράν: Προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μ. Ανατολή;

Γιώργος Σκαφιδάς

Κρίνοντας από τις κορώνες που ανταλλάσσουν µεταξύ τους ως «πυρά» τα τελευταία 24ωρα Ισραηλινοί και Ιρανοί, θα υπέθετε κανείς ότι ο πόλεµος... ξεκίνησε και προµηνύεται ολοκληρωτικός.

Η κόντρα ανάµεσα στο Τελ Αβίβ και την Τεχεράνη ξεχωρίζει, άλλωστε, ίσως ως η µοναδική... αδιαπραγµάτευτα εχθρική εστία έντασης σήµερα στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής, µε τα δεδοµένα µάλιστα να οδεύουν προς επιδεινούµενη κλιµάκωση.

Η ιρανική πολεµική αεροπορία δηλώνει από την πλευρά της «έτοιµη να εξαλείψει» το Ισραήλ από προσώπου γης. Οι Ισραηλινοί ωστόσο από την άλλη προειδοποιούν ότι «θα πλήξουν οιονδήποτε επιχειρήσει να τους βλάψει». Εν τω µεταξύ, οι µάχες έχουν ήδη ξεκινήσει µε πεδίο δοκιµών το έδαφος της Συρίας αλλά και τα Υψίπεδα του Γκολάν (που αποτελούν συριακό έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή).

Ισραηλινά µαχητικά βοµβαρδίζουν σχεδόν καθηµερινά τα τελευταία 24ωρα στρατιωτικούς στόχους εντός της Συρίας, πλήττοντας θέσεις όπου λέγεται ότι βρίσκονται Ιρανοί κοµάντος αλλά και κάποια από τα συστήµατα αεράµυνας του καθεστώτος Ασαντ (πολλά από τα οποία σηµειώνεται ότι έχουν δοθεί στις δυνάµεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ από τη Ρωσία).

Από τους βοµβαρδισµούς των τελευταίων 24ώρων καταγγέλλεται ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άτοµα κοντά στη ∆αµασκό, σύµφωνα µε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων.

Υπενθυµίζεται ότι Ρώσοι, Ιρανοί και ο Ασαντ εµφανίζονται να λειτουργούν ως «κοινό µέτωπο» σήµερα στη Συρία.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάµεις IDF έκαναν γνωστό, µε αναρτήσεις τους στο Twitter, ότι έβαλαν στο στόχαστρο τις προηγούµενες ηµέρες τουλάχιστον τέσσερις «ιρανικούς» και άλλους έξι συριακούς στρατιωτικούς στόχους κοντά στη ∆αµασκό. Υποστηρίζουν ότι έπληξαν ιρανικές εγκαταστάσεις συλλογής πληροφοριών και στρατιωτικής εκπαίδευσης, αποθήκες πυροµαχικών αλλά και συστήµατα της συριακής αεράµυνας, τα οποία «βάλλουν κατά των πολεµικών αεροσκαφών του Ισραήλ», όπως καταγγέλλει η ισραηλινή ηγεσία.

Το Τελ Αβίβ κατηγορεί, επίσης, τους Ιρανούς ότι εκτόξευσαν ρουκέτα από το έδαφος της Συρίας µε στόχο χειµερινό θέρετρο στα Υψίπεδα του Γκολάν, ρουκέτα η οποία όµως αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράµυνα.

Μηνύματα από Ισραήλ σε Ιράν και... Ρωσία

Το Ισραήλ εµφανίζεται, το τελευταίο διάστηµα, να «διαφηµίζει» τις στρατιωτικές κινήσεις του στην περιοχή, στέλνοντας έτσι σειρά µηνυµάτων προς πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις.

Χθες, µάλιστα, έδωσε «για πρώτη φορά» στη δηµοσιότητα και σχετικό βίντεο από τους βοµβαρδισµούς. Ισραηλινοί αναλυτές εκτιµούν ότι έτσι στέλνεται το µήνυµα στην Τεχεράνη πως δεν µπορεί να βασίζεται στη Ρωσία για «προστασία» ή «ασυλία». Παράλληλα, όµως, στέλνεται και ένα µήνυµα «αποφασιστικότητας» των Ισραηλινών προς την ίδια τη Ρωσία, µε την οποία το Τελ Αβίβ διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας αλλά από την οποία φέρεται να έχει και παράπονα.

Έρχονται εκλογές

Και όλα αυτά βέβαια µέσα σε ένα περιβάλλον... προεκλογικό, καθώς το Ισραήλ οδεύει προς πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον ερχόµενο Απρίλιο (στις 9 Απριλίου, συγκεκριµένα), µε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να διεκδικεί µια... πέµπτη θητεία στην εξουσία, παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς που βαρύνουν τον ίδιο και την οικογένειά του.

Την ίδια ώρα, πάντως, στη Συρία οι διεργασίες έχουν χτυπήσει κόκκινο µε στόχο το διαμοιρασμό ζωνών ελέγχου και επιρροής.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει από την πλευρά του έτοιµος να αναλάβει τον έλεγχο της πόλης Μανµπίτζ, όπου σηµειώθηκε την προηγούµενη εβδοµάδα τροµοκρατικό χτύπηµα µε θύµατα Αµερικανούς στρατιώτες. Προσπάθησε µάλιστα να πείσει τον Αµερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραµπ ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε µαζί του την Κυριακή, τη δεύτερη µεταξύ τους µέσα σε περίπου µία εβδοµάδα.

Για να αναλάβει, βέβαια, η Τουρκία τον έλεγχο θα πρέπει προηγουµένως να έχουν αποχωρήσει από τη Μανµπίτζ οι Κούρδοι (YPG, SDF), την προστασία όµως των οποίων η Ουάσιγκτον παρουσιάζει ως κόκκινη γραµµή.

Οι Κούρδοι, ο Άσαντ και η Ρωσία 

Οι Κούρδοι πάντως από την πλευρά τους λέγεται πως βρίσκονται επί τους παρόντος σε διαπραγµάτευση και µε το καθεστώς Ασαντ. Φέρονται, πιο συγκεκριµένα, να είναι διατεθειµένοι να  παραχωρήσουν στις δυνάµεις του Ασαντ τον έλεγχο των συνόρων στις περιοχές τους, ζητώντας όµως ως αντάλλαγµα να τους αναγνωριστεί καθεστώς (ηµι)αυτονοµίας, καθώς και να διατηρήσουν τον έλεγχο των εσωτερικών µηχανισµών ασφαλείας στις περιοχές του Βορρά. Ολα αυτά µε εγγυητή-διαµεσολαβητή τη Ρωσία του Πούτιν, ο οποίος όµως ετοιµάζεται παράλληλα να υποδεχτεί και τον Ερντογάν στη Μόσχα την ερχόµενη Τετάρτη, µε κεντρικό θέµα στην ατζέντα των συνοµιλιών µεταξύ των δύο ηγετών -τι άλλο;- τις εξελίξεις στη Συρία.

ΣυρίαΙράνΙσραήλπύραυλος