Κόσμος|01.09.2021 12:46

Κίνα: Σκελετοί 1.500 ετών βρέθηκαν αγκαλιασμένοι

Newsroom

Το «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος» προφανώς δεν μεταφράζεται στα αρχαία μανδαρινικά, αλλά μία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κίνα αποτελεί ένδειξη ότι ένα ζευγάρι ίσως να το έκανε πράξη.

Τα σκελετικά λείψανα ενός ζευγαριού που ήταν σε στάση μιας τρυφερής αγκαλιάς μαρτυρούν ότι κατά την περίοδο Northern Wei της Κίνας του 4ου αιώνα, η αγάπη τους  έφτανε, κυριολεκτικά, πέρα από το θάνατο.

Οι εραστές ήταν ξαπλωμένοι στο πλάι, με τα χέρια τυλιγμένα ο ένας γύρω από τη μέση του άλλου, με το μάγουλο της γυναίκας να είναι χωμένο στην αγκαλιά του άνδρα. Αν δεν υπάρξουν πρωτοφανείς συνθήκες, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι δυο τους τοποθετήθηκαν στον τάφο τους με αυτόν τον τρόπο, αντανακλώντας «την επιθυμία για αιώνια αγάπη του ζευγαριού και τον σεβασμό στην αγάπη τους από τους ανθρώπους που τους έθαψαν».

Όπως αναφέρει η South China Morning Post, η σκηνή θα μπορούσε να παραπέμψει στο τέλος της τραγικής ιστορίας του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Με εμφανή σημάδια τραύματος σε όλο το σώμα του άνδρα, συμπεριλαμβανομένης μιας ανεπούλωτης πληγής στο δεξί του χέρι, και έναν γυναικείο σκελετό χωρίς πληγές, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι πιθανότητα η γυναίκα έβαλε τέλος στη ζωή της σε ένα είδος θυσίας προκειμένου να είναι μαζί με τον εραστή της στη μετά θάνατον ζωή.

Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο μιας ανασκαφής που έφερε στο φως ένα νεκροταφείο στην πόλη Dadong και ο προσανατολισμός του τάφου υποδηλώνει ότι χρησιμοποιούνταν από κοινούς πολίτες.

Μια άλλη εντυπωσιακή λεπτομέρεια ήταν η παρουσία ενός ασημένιου δαχτυλιδιού στο δάχτυλο της γυναίκας - αλλά οι ερευνητές δεν πιστεύουν ότι είχε σχέση με το γάμο. Πιστεύουν ότι ήταν απλώς η τάση των πολιτισμών να σκέφτονται να "φέρνουν πράγματα" μαζί τους, στη μετά θάνατον ζωή. Η έλλειψη πολύτιμων λίθων ή χαρακτικών σήμαινε ότι "μάλλον δεν κόστιζε πολύ".

«Αυτή η ταφική πρακτική μπορεί να επηρεάστηκε από τα έθιμα από τις δυτικές περιοχές και πέρα από τους δρόμους του μεταξιού», γράφουν οι συγγραφείς στην αντίστοιχη επιστημονική εργασία τους για την ανακάλυψη.

«Αυτή η ανακάλυψη αποτελεί μια μοναδική επίδειξη του ανθρώπινου συναισθήματος της αγάπης σε μια ταφή, προσφέροντας μια σπάνια ματιά στις έννοιες της αγάπης, της ζωής, του θανάτου και της μεταθανάτιας ζωής στη βόρεια Κίνα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονων πολιτιστικών και εθνικών ανταλλαγών», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Qu Zhang.

Όλες οι ειδήσεις

Ανασχηματισμός: Η δεξιά «πτέρυγα», οι καραμπόλες και τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Έληξε το τελεσίγραφο στο ΕΣΥ - Πόσοι εξαιρούνται λόγω ασθένειας

Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες μπαίνει το φθινόπωρο – Πού θα σημειωθούν

Εμβόλιο – Νεα μελέτη: Το σκεύασμα της Moderna παράγει διπλάσια αντισώματα από της Pfizer

αρχαιολογική ανακάλυψηΚίναζευγάριτάφος