Κόσμος|05.09.2021 14:27

Μαυροβούνιο: Βίαια επεισόδια για την ενθρόνιση του νέου επικεφαλής της Σερβικής εκκλησίας

Newsroom

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στο Μαυροβούνιο, όταν εκατοντάδες πολίτες έστησαν οδοφράγματα και απέκλεισαν τους δρόμους, που οδηγούν στην πόλη Τσέτινιε και το μοναστήρι, για να εμποδίσουν τη σημερινή τελετή ενθρόνισης του νέου επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, όμως δεν κατάφερε να τους διαλύσει με αποτέλεσμα τα οδοφράγματα να παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Η ενθρόνιση προκαλεί αντιδράσεις επειδή το Μαυροβούνιο διαχωρίστηκε από τη Σερβία όμως η Eκκλησία του δεν αυτονομήθηκε και υπάγεται στη σερβική.

Οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν τους ιερωμένους σύμβολα της σερβικής επιρροής.

Πάντως ο Σέρβος πατριάρχης έγινε δεκτός με τιμές στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα, ενώ η τελετή θα γίνει σήμερα όπως έχει προγραμματιστεί.

Το ιστορικό της διαμάχης

Το εκκλησιαστικό ζήτημα διχάζει την κοινωνία του Μαυροβουνίου από την ίδρυση της Γιουγκοσλαβίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Από το 1920, που καταργήθηκε με βασιλικό διάταγμα του Αλεξάνταρ Καραγιώργιεβιτς η αυτονομία της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου και προσαρτήθηκε στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, υπήρξαν συνεχώς διενέξεις.

α χρόνια του '90 ανανεώθηκε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου από κάποιους ιεράρχες, ωστόσο ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ούτε καμία άλλη ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο αναγνώρισαν την Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, ενώ το σερβικό Πατριαρχείο την θεωρεί σχισματική.

Πριν από ενάμισι χρόνο, περίπου, η τότε κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος κατέθεσε νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στη βουλή για την δήμευση της περιουσίας της Σερβικής Εκκλησίας - δηλαδή μοναστήρια και ναούς -για την οποία δεν κατείχε τίτλο ιδιοκτησίας πριν από το 1918, δηλαδή πριν από την ίδρυση της Γιουγκοσλαβίας.

Αυτή η κίνηση ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να δοθούν οι ναοί στην σχισματική Εκκλησία του Μαυροβουνίου και είχαμε καθημερινά διαδηλώσεις στο Μαυροβούνιο για πάνω από ένα χρόνο, τις οποίες οργάνωνε η Σερβική Εκκλησία.

Αυτή η κατάσταση οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές τον Αύγουστο του 2020.

Όλες οι ειδήσεις

Μίκης Θεοδωράκης: Στον Γαλατά Χανίων θα γίνει η ταφή του

Κορονοϊός – Αισιόδοξη πρόβλεψη Τζανάκη: Αποκλιμάκωση τον Σεπτέμβριο με κάτω από 2.500 κρούσματα

Βατόπουλος: Ο ιός ήρθε για να μείνει - Θα φοράμε αρκετά χρόνια μάσκα και θα έχουμε μέτρα

Φοιτητικά σπίτια στην Αθήνα: Πού έχει ευκαιρίες - Πίνακας με τιμές

Λωβοκομείο Χίου: Το μακροβιότερο υγειονομικό ίδρυμα στη χώρα μας - Πώς είναι σήμερα

ΜαυροβούνιοΕκκλησία της ΣερβίαςΣερβία