Κόσμος|08.09.2021 08:16

Γιατί η Κίνα έστειλε στρατιωτικά αεροσκάφη στην εναέρια ζώνη άμυνας της Ταϊβάν

Newsroom

Ο στρατός της Κίνας έστειλε την Κυριακή 19 αεροσκάφη στην «ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας» της Ταϊβάν, μεταξύ των οποίων και αρκετά βομβαρδιστικά με πυρηνικά, την παραμονή των ετήσιων ασκήσεων πολεμικών παιγνίων της Ταϊβάν.

Η εξόρμηση της πολεμικής αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας ήταν μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων εβδομάδων και περιελάμβανε 10 μαχητικά J-16 και τέσσερα Su-30, καθώς και τέσσερα βομβαρδιστικά H-6, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, και ένα ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος.
Τα αεροσκάφη πέταξαν σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Κίνας προς το νότιο άκρο της Ταϊβάν, βόρεια της διαφιλονικούμενης νήσου Πράτας, και εντός της ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν (Adiz). Η περιοχή αυτή δεν αποτελεί τον εδαφικό εναέριο χώρο της Ταϊβάν, αλλά οι εξόδους προκαλούν την αεροπορία της Ταϊβάν να στείλει αεροσκάφη σε απάντηση, ενώ την Κυριακή αναπτύχθηκαν επίσης συστήματα παρακολούθησης πυραύλων.

Οι πτήσεις προς την Ταϊβάν έχουν αυξηθεί τους τελευταίους 18 μήνες, με περιόδους σχεδόν καθημερινών πτήσεων στις οποίες συμμετέχει συνήθως μικρός αριθμός αεροσκαφών. Η μεγαλύτερη που καταγράφηκε ήταν 28 αεροπλάνα που στάλθηκαν τον Ιούνιο. Αεροπλάνα έχουν επίσης σταλεί πέρα από την Ταϊβάν και μέχρι την ανατολική ακτή του νησιού.

Ενώ η δραστηριότητα έχει αυξηθεί γενικά, οι μεγάλες επιδρομές φαίνεται συνήθως να αποτελούν απάντηση σε συγκεκριμένα γεγονότα, όπως για παράδειγμα οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν ή η στρατιωτική δραστηριότητα στο στενό της Ταϊβάν ή κοντά σε αυτό.

Πιθανό ένα χτύπημα εναντίον της Ταϊβάν;

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι εικασίες σχετικά με την πιθανότητα το Πεκίνο, υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ, να αποφασίσει να κινηθεί εναντίον της Ταϊβάν. Οι πιθανές συνθήκες και το χρονοδιάγραμμα συζητούνται έντονα, αλλά υπάρχει γενική συναίνεση ότι ο κίνδυνος είναι υψηλότερος τώρα από ό,τι εδώ και δεκαετίες.
Σε μια έκθεση προς το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι η Κίνα έχει τη δυνατότητα να "παραλύσει" τις άμυνες του νησιού, μεταξύ άλλων μέσω κυβερνοεπιθέσεων, ανέφερε το Reuters.

Η Κίνα «μπορεί σε συνδυασμό με τον διαδικτυακό της στρατό να εξαπολύσει ενσύρματες και ασύρματες επιθέσεις κατά του παγκόσμιου διαδικτύου, οι οποίες θα παρέλυαν αρχικά την αεράμυνά μας, τη διοίκηση της θάλασσας και τις ικανότητες του συστήματος αντεπίθεσης, παρουσιάζοντας μια τεράστια απειλή για εμάς», ανέφερε η έκθεση του υπουργείου.

Καθώς η Κίνα έχει απομονωθεί περισσότερο στην παγκόσμια σκηνή, έχει εκσυγχρονίσει τον στρατό της και έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε συνοριακές και αμφισβητούμενες περιοχές, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ της κυβέρνησής της και της Ταϊβάν και των υποστηρικτών της. Οι ΗΠΑ διατηρούν μια πολιτική που δεν εγγυάται ούτε αποκλείει να έρθει στην άμυνα της Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης, αλλά υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ οι ΗΠΑ αύξησαν τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν και η κυβέρνηση Μπάιντεν επιβεβαίωσε εκ νέου την υποστήριξή της.

Όλες οι ειδήσεις

Συναγερμός για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test - Έρευνες σε 6 περιοχές

Τούρκος αναλυτής στο ΟΡΕΝ: Δραματική η κατάσταση της υγείας του Ερντογάν

Ανεμβολίαστοι βουλευτές: 5 στους 300 - Ένας στη Νέα Δημοκρατία

Μετάλλαξη Δέλτα: Μικροσταγονίδια τη μεταφέρουν έως 4 μέτρα

«Πρόσεχε, είδες τι έγινε με τον Παντελίδη» - Συγκλονίζει ο πατέρας του Mad Clip

ΚίναΤαϊβάνΣι Τζινπίνγκ