Κόσμος|19.09.2021 21:45

Εκλογές - Γερμανία: Η Μέρκελ δεν θέλει νέο 2017

Newsroom

Το πολιτικό αδιέξοδο του 2017 όπου χρειάστηκαν 6 μήνες για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας είναι παράδειγμα προς αποφυγήν για τη Μέρκελ. Επί 16 ολόκληρα χρόνια οι εκλογές στη Γερμανία ήταν μια απλή διαδικασία, καθώς κανείς δεν  μπορούσε να αμφισβητήσει την απόλυτη κυριαρχία της Ανγκελα Μέρκελ. Της «σιδηράς» κυρίας που έφερε στην εξουσία τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) το 2005 και κατάφερε να γίνει όχι μόνο η πρώτη γυναίκα καγκελάριος, αλλά και να αφήσει το στίγμα μιας πραγματικής ηγέτιδας.

Αυτός ο Σεπτέμβριος όμως είναι διαφορετικός. Το τέλος της θητείας της Μέρκελ και η απόφασή της να απομακρυνθεί από την ενεργό πολιτική έχει μετατρέψει τα εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου σε «μάχη» αν και δημοσκοπικά οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD φαίνεται να κερδίζουν πανηγυρικά.

Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι ορατή με τον προσωπάρχη της καγκελαρίου να καλεί τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν γρήγορα στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης για να αποφύγουν μια πολιτική αβεβαιότητα που θα επηρεάσει και την οικονομία.

Η Μέρκελ δεν θέλει ένα ακόμη 2017

Το κακό προηγούμενο των εκλογών του 2017 όπου χρειάστηκαν 6 μήνες για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας είναι παράδειγμα προς αποφυγήν καθώς αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει η Μέρκελ για να σώσει την κατάσταση και να ηγηθεί.
Το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμων συνομιλιών για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού, μετά τις εκλογές, σημαίνει ότι η Μέρκελ δεν θα αποχωρήσει σύντομα από τον θώκο της καγκελαρίου και θα παραμείνει μέχρι η πλειοψηφία του γερμανικού κοινοβουλίου να εκλέξει διάδοχό.

«Εύχομαι έναν ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης», δήλωσε ο Χέλγκε Μπράουν στο Reuters, προσθέτοντας πως ακόμα κι αν η τωρινή κυβέρνηση συνεχίσει να κυβερνάει, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τον συνασπισμό, θα υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στο εύρος της εξουσίας της.

«Επομένως, προειδοποιώ να μην χαθεί χρόνος λόγω ενός μακράς διάρκειας σχηματισμού κυβέρνησης. Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από τα κόμματα να εκφράσουν σύντομα τις προτιμήσεις τους μετά τις εκλογές, σχετικά με ποιων συνασπισμών τάσσονται υπέρ, επομένως να μην χαθεί αδιάκοπα χρόνος στις συνομιλίες».

Δεν υπάρχουν επίσημοι περιορισμοί στις εξουσίες της Μέρκελ μέχρι την επιλογή ενός διαδόχου, όμως η Γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει τη συναίνεση και δεν ελήφθησαν ριζικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τα προηγούμενα έτη.

Μπροστά το SPD - Ο γρίφος της συνεργασίας

Οι δηλώσεις του Μπράουν έγιναν την ώρα που η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για τη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag δείχνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εξασφαλίζουν ποσοστό στήριξης 26%, σταθεροί σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, ενώ το συντηρητικό μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των Χριστιανοκοινωνιστών συγκεντρώνει ποσοστό στήριξης 21%, αυξημένο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Ο Όλαφ Σολτς πάντως σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild τόνισε οτι στις προϋποθέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης Συνασπισμού με άλλα κόμματα υπό το SPD, θα είναι η αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή, η αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου και η σταθεροποίηση των συντάξεων και των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης.

Το βράδυ της Κυριακής 19 Σπετεμβρίου, οι υποψήφιοι καγκελάριοι, ο συντηρητικός Άρμιν Λάσετ και ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, στην τελευταία τηλεμαχία πριν από τις εκλογές, στην οποία θα συμμετάσχει επίσης η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων, οι οποίοι βρίσκονται στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων με ποσοστό 15%.

Όλες οι ειδήσεις

Τρίτη δόση εμβολίου: Τέλος J&J και AstraZeneca - Ποιοι θα κάνουν mRΝA

«Σχεδόν πέταξε» - Συγκλονίζει ο πατέρας για τον τραυματισμό του παιδιού σε αγώνα καρτ στην Πάτρα

Αντισώματα κορονοϊού: Πόσα πρέπει να έχουμε για να είμαστε ασφαλείς

Μόνικα Μπελούτσι: «Η Μαρία Κάλλας αποτελεί πηγή έμπνευσης - Πάλεψε για την ελευθερία της»

CDUΠράσινοιΓερμανίαΆνγκελα ΜέρκελSPDεκλογές