Κόσμος|20.09.2021 15:47

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Είμαστε δύο χώρες - σύμμαχοι με βαθιά ριζωμένη ιστορία

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τις ΗΠΑ, έστειλε μήνυμα συνεργασίας προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι δύο φιλικές και συμμαχικές χώρες, οι σχέσεις των οποίων βασίζονται σε κοινές αξίες, κοινά συμφέροντα και μια βαθιά ριζωμένη ιστορία. 

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο συνέδριο με τίτλο «Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι εφικτός» που διοργάνωσε η Τουρκοαμερικανική Ένωση (TASC) στη Νέα Υόρκη, επισήμανε ότι κατά τη συνάντησή τους με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο, επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν για την ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν απέφυγε ωστόσο και τις αιχμές προς το Κογκρέσο και τα αμερικανικά ΜΜΕ.  

«Γνωρίζετε καλά τις κακόβουλες δραστηριότητες και τις αβάσιμες εκστρατείες συκοφαντίας που πραγματοποιούνται εναντίον της Τουρκίας», είπε με νόημα, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να επιδείξει το ρόλο ενός παγκόσμιου ηγέτη. «Στέλνω τους χαιρετισμούς μου σε όλους τους καταπιεσμένους και τα θύματα των οποίων η καρδιά χτυπά μαζί μας από εδώ», είπε από τη Νέα Υόρκη. 

Αναφορές σε ισλαμοφοβία και ξενοφοβία

Στη συνέχεια τόνισε τη συνεισφορά της τουρκικής κοινότητας στην αμερικανική κοινωνία και ιδιαίτερα τις προσπάθειες των μη κυβερνητικών οργανώσεων που ιδρύθηκαν από Τούρκους πολίτες και συμπατριώτες τους που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προώθηση της Τουρκίας, τον πολιτισμό και την ιστορία της στους Αμερικανούς. Ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε επίσης να περάσει από τη μεγαλύτερη πρωτεύουσα της Δύσης μηνύματα κατά της ισλαμοφοβίας και της ξενοφοβίας. 

«Σήμερα, η ξενοφοβία έχει καταλάβει την πολιτική. Έχει μετατραπεί σε μια καταστρεπτική τάση που περιπλέκει την καθημερινή ζωή των Μουσουλμάνων και απειλεί την κοινωνική ειρήνη που διαμορφώνει τις κρατικές πολιτικές», εκτίμησε. Μιλώντας για την πανδημία του κορονοϊού που πλήττει τον πλανήτη, ο Τούρκος πρόεδρος  υπενθύμισε ότι ο Αλλάχ δίνει καλά νέα στο Κοράνι, ότι «πίσω από κάθε δυσκολία, υπάρχει σίγουρα ευκολία». Ο Ερντογάν τόνισε ότι ως άνθρωποι που πιστεύουν ότι μετά από το σκοτάδι επέρχεται το φως και μετά από κάθε κακό, έρχεται η καλοσύνη, έτσι πιστεύει ότι κι η συμφορά θα ξεπεραστεί με τη χάρη του Αλλάχ. 

Όλες οι ειδήσεις

Επίθεση σε πανεπιστήμιο στη Ρωσία: Νεκρός ο δράστης, 8 νεκροί και 19 οι τραυματίες

Σταϊκούρας: Οι 2 πρώτες δόσεις ΕΝΦΙΑ μπορούν να καταβληθούν στο τέλος Οκτωβρίου

Οικονομική ενίσχυση 900 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πότε θα τα λάβουν

Στέφανος Τσιτσιπάς: Μίλησε για toilet breaks, εμβόλιο και Harrods

Γιώργος Σεφέρης: 50 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου ποιητή - Πώς αντέδρασε όταν κέρδισε το Νόμπελ

Τζο ΜπάιντενΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΗΠΑΤουρκία