Κόσμος | 20.09.2021 22:40

Μπάιντεν: Δεν είμαι οπαδός του ψυχρού πολέμου - Ανυπομονώ να μιλήσω στον Μακρόν

Newsroom

«Μασάζ» στη Γαλλία για  να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με την Κίνα θα επιχειρήσει ο Τζο Μπάιντεν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου περιέγραψε το πλαίσιο που θα κινηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν «θα κάνει γνωστό αύριο ότι δεν πιστεύει στην ιδέα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου με έναν κόσμο διαιρεμένο σε κομμάτια», είπε η πηγή, με φόντο την αντιπαλότητα μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Ο Αμερικανός πρόεδρος «πιστεύει σε έναν σθεναρό, έντονο και που υπακούει σε αρχές ανταγωνισμό», όπως σημείωσε η πηγή.

Επικρίσεις από τους συμμάχους

Η ομιλία του Μπάιντεν που δέχτηκε επικρίσεις από τους συμμάχους για τη διαχείριση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν αλλά και για τη διπλωματική κρίση με τη Γαλλία μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS, θα φανεί ενωτικός στη Γενική Συνέλευση.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους θέλει να καταστήσει γνωστό στη διεθνή κοινότητα ότι «έκλεισε το κεφάλαιο του πολέμου» και «άνοιξε ένα κεφάλαιο που θα είναι αφιερωμένο σε μια αμερικανική διπλωματία εξατομικευμένη, αποφασιστική και αποτελεσματική, που θα ορίζεται από τη συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους (σ.σ. των ΗΠΑ) με στόχο την επίλυση των προβλημάτων, που δεν μπορούν να επιλυθούν με τη στρατιωτική δύναμη».

Ανυπομονούμε για την τηλεφωνική συνομιλία με τον Μακρόν

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος εκτιμά, αναφορικά με τη διεθνή φήμη των ΗΠΑ, ότι «το πλαίσιο είναι κυρίως θετικό παρά τις διαφορετικές οπτικές για το Αφγανιστάν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα με τη Γαλλία». Σε αυτό το θέμα, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που έδωσε η Γαλλία, ότι δηλαδή ο Αμερικανός πρόεδρος αιτήθηκε αυτήν τη συνομιλία, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε: Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να «μοιραστεί την επιθυμία του να εργαστεί στενά με τη Γαλλία στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού και στη διεθνή σκηνή».

«Πιστεύω πως νιώθουν βαθύ σεβασμό ο ένας για τον άλλο», όπως τόνισε. Η Γαλλία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι σύναψαν χωρίς να την προειδοποιήσουν μια νέα συμμαχία, στο πλαίσιο της οποίας η Αυστραλία θα εξοπλιστεί με αμερικανικά υποβρύχια, κάτι που ακυρώνει μια τεράστια παραγγελία που είχαν κάνει οι Αυστραλοί στους Γάλλους πριν από κάποια χρόνια.

Μισέλ: Καταγγέλλει τις ΗΠΑ για «έλλειψη εμπιστοσύνης» και «αδιαφάνεια

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατήγγειλε σήμερα την «έλλειψη εμπιστοσύνης» και την «αδιαφάνεια» εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, στην κρίση των υποβρυχίων που τις έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τη Γαλλία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά «διευκρινίσεις» από την Ουάσινγκτον ώστε «να προσπαθήσει να καταλάβει καλύτερα ποιες είναι οι προθέσεις των ΗΠΑ» πίσω από την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας τους με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, «επειδή είναι ακατανόητο», είπε ο Μισέλ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Οι στοιχειώδεις αρχές μεταξύ συμμάχων είναι η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη, αυτά πάνε μαζί. Και εδώ, τι βλέπουμε; Μια σαφή έλλειψη διαφάνειας, εμπιστοσύνης», τόνισε.

Η ανακοίνωση, στις 15 Σεπτεμβρίου, της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου εξόργισε τη Γαλλία, η οποία απώλεσε μια τεράστιας οικονομικής αξίας σύμβαση για την προμήθεια υποβρυχίων στην Καμπέρα. Οι Ευρωπαίοι έμειναν με την αίσθηση ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τους αγνόησε, όπως έκανε και ο προκάτοχός του, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ.

Υπό τον Τραμπ «ήταν τουλάχιστον σαφές, από τον τόνο, την ουσία, τη διατύπωση, ότι η ΕΕ δεν ήταν εταίρος, δεν ήταν αναντικατάστατος σύμμαχος», πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Η κατάσταση αυτή συνηγορεί υπέρ της ενίσχυσης των ικανοτήτων δράσης και άμυνας της Ευρώπης, συνέχισε. «Πρέπει να αναπτύξουμε την ικανότητα δράσης μας, όχι σε βάρος των συμμάχων μας αλλά επειδή αν είμαστε πιο δυνατοί, πιο ισχυροί, και οι συμμαχίες μας θα είναι πιο ισχυρές», εξήγησε. Αν η Κίνα είναι η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, τότε η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να επιλέξει «να ενισχύσει τη διατλαντική σχέση» και όχι να την αποδυναμώσει, κατέληξε.

Φον Ντερ Λάιεν: Απαράδεκτος ο τρόπος αντιμετώπισης της Γαλλίας

Για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας AUKUS, μεταξύ ΗΠΑ,  Αυστραλίας και Βρετανίας, τοποθετήθηκε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία από την οποία ακύρωσε, η Αυστραλία, την παραγγελία 12 συμβατικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Μια χώρα μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός.  Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε η Φον Ντερ Λάιεν, στην Κριστιάν Αμανπούρ για το CNN.

Σύσκεψη για το AUKUS στη Νέα Υόρκη από τους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση της AUKUS. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου ισχυρίστηκε ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την ΕΕ για αυτή τη στρατηγική συμμαχία στην περιοχή του Ινδο - ειρηνικού. Στη συνεδρίαση που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα εξετάσουν τις συνέπειες της AUKUS και οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ. Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Μπορέλ, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της.

Όλες οι ειδήσεις

Επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό στο Φαρμακονήσι - Με τα όπλα στα χέρια οι Τούρκοι

Αποκάλυψη OPEN: Η απάντηση του καπετάνιου του Nautical Geo στην τουρκική φρεγάτα

Εμβόλιο: Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση – Οι επίσημες ανακοινώσεις

Εξαφάνιση Πετίτο: Συνελήφθησαν από το FBI οι γονείς του συντρόφου της αγνοούμενης blogger

Τζο ΜπάιντενΕμανουέλ ΜακρόνAUKUSΗΠΑΓαλλία