Άνοιγμα Ερντογάν προς ΗΠΑ για εκμετάλλευση ενέργειας
Μαρία ΖαχαράκηΝα ανοίξει την πόρτα του Λευκού Οίκου επιχειρεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και να τον δεχτεί ο Τζο Μπάιντεν, τείνοντάς του συνεχώς χέρι… συνεργασίας.
Σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη προς Αμερικανούς επιχειρηματίες επιχείρησε άνοιγμα και στον ενεργειακό τομέα υποστηρίζοντας ότι «Η ενέργεια προσφέρει σοβαρές ευκαιρίες και στις δύο χώρες. Η συνεργασία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της ενέργειας, ιδίως οι κοινές μας δραστηριότητες στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, συνεχίζονται όλο και περισσότερο. Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας το επόμενο διάστημα».
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφώνησε ομιλία στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας-ΗΠΑ (TAİK) με την συμμετοχή των αντιπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ.
«Έχουμε την ωριμότητα με τον αγαπητό μου φίλο Μπάιντεν να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες»
Επισημαίνοντας πως ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες συνεργασίας όχι μονάχα στην οικονομία και το εμπόριο αλλά σε ένα ευρύ πεδίο από την ασφάλεια μέχρι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και από την άμυνα μέχρι τις επενδύσεις ο Ερντογάν είπε:
«Η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι δυο δυνατοί στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι 70 χρόνων. Αυτή η πολύ ιδιαίτερη συνεργασία μας, η οποία βασίζεται σε γερά θεμέλια, συνέβαλλε εδώ και χρόνια στην ειρήνη, την σταθερότητα και την ασφάλεια σε πολλές περιοχές του κόσμου», ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές με τις ΗΠΑ.
«Όπως και στις προσωπικές σχέσεις, τα κράτη ενδέχεται να αντιμετωπίζουν κατά καιρούς διαφορές απόψεων σε ορισμένα ζητήματα. Πιστεύουμε ότι αυτά μπορούν να ξεπεραστούν μέσω διαλόγου στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και του αμοιβαίου σεβασμού. Όταν το ζήτημα αντιμετωπίζεται, αποδεικνύεται ότι οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις έχουν την ωριμότητα και την ικανότητα να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Αυτό που έχει σημασία είναι η ισχυρή πολιτική κατανόηση και βούληση και στις δύο χώρες. Επιβεβαιώσαμε την κοινή μας βούληση σε αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της ειλικρινούς και περιεκτικής συνάντησής μας με τον αγαπητό μου φίλο πρόεδρο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου. Όλα μπορούν να επιτευχθούν εύκολα, αν γίνουν τα σωστά βήματα».
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία αρχίζει να βγαίνει στο προσκήνιο όλο και περισσότερο με τη στρατηγική της θέση που ενώνει 3 ηπείρους με την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και παρά το αρνητικό οικονομικό κλίμα παγκοσμίως η Τουρκία έκλεισε το 2020 με ανάπτυξη.
«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τις αμερικανικές εταιρείες»
Η Τουρκία κατέχει τη 2η θέση ανάμεσα στους G-20 με ρυθμό ανάπτυξης 1,8 % πέρυσι, είπε ο Ερντογάν, ενώ ήταν μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής ανάμεσα στις 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου την ίδια περίοδο.
«Γνωρίζω ότι βλέπετε πολύ καλά τον πραγματικό σκοπό και τον κίνδυνο των αβάσιμων εκστρατειών συκοφάντησης ορισμένων λόμπι και ομάδων συμφερόντων εναντίον της χώρας μας. Πιστεύω ότι θα κρατήσετε μια σταθερή στάση ενάντια σε αυτές τις κακόβουλες δραστηριότητες που δεν έχουν καμία σχέση με τη νομική διάσταση και τα ιστορικά γεγονότα», ανέφερε, κάνοντας μία έμμεση αναφορά στην αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τις ΗΠΑ.
«Περιμένω να συνεχίσετε να εμπιστεύεστε την Τουρκία», σημείωσε.
«Δεν θα χαρίσουμε κανέναν νέο μας στις τρομοκρατικές οργανώσεις»
«Είτε είναι ΝΤΑΕΣ, είτε είναι ΡΚΚ, είτε είναι FETÖ εμείς δεν έχουμε ούτε έναν νέο, ούτε ένα παιδί μας να αφήσουμε να αρπάξουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωνε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, κατά τα εγκαίνια του «Οίκου των Τούρκων» στη Νέα Υόρκη.
«Είμαστε δικαιολογημένα υπερήφανοι σήμερα. Είμαστε υπερήφανοι. Γιατί προσφέρουμε στο έθνος μας και το κράτος μας άλλο ένα έργο και είμαστε υπερήφανοι», είπε, ενώ απευθυνόμενος προς τους νέα γενιά σημείωσε πως «δεν αποφύγαμε καμία θυσία, προκειμένου οι νέοι μας να καλλιεργήσουν τον εαυτό τους με τον καλύτερο, με τον ωραιότερο τρόπο. Τους προσφέραμε κάθε μορφής δυνατότητα από υποτροφίες και επιδόματα, που δίνουν οι θεσμοί του κράτους μας, μέχρι και ενθάρρυνση από ιδρύματά μας.
Νιώθουμε στην καρδιά μας τον πόνο κάθε νέου μας που έπεσε -γνωρίζοντας ή όχι- στα πλοκάμια αυτών των δομών, που δεν μπορέσαμε να φτάσουμε, δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε από το χέρι του».
ΕΝΦΙΑ: Έτσι θα πληρωθεί ο φόρος φέτος - Τι ισχύει με τις δόσεις
Εμβολιασμός: Όλο και πιο κοντά η τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό – Οι θέσεις των ειδικών
Βουλή: Με τροπολογία νομοθετούνται τα 50gb για τους νέους που θα εμβολιαστούν
Επίσκεψη σε οδοντίατρο με rapid test για εμβολιασμένους, με μοριακό για ανεμβολίαστους
ΗΠΑ: Έφιπποι συνοριοφύλακες κυνηγούν Αϊτινούς μετανάστες στον Ρίο Γκράντε
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα