Κόσμος|10.10.2021 16:18

Νόμπελ Ειρήνης: Ποια είναι η Μαρία Ρέσσα που έχει κάνει τον πρόεδρο των Φιλιππίνων να χάσει τον ύπνο του

Newsroom

Η Μαρία Ρέσσα είναι η πρώτη Φιλιππινέζα που της απονέμεται Βραβείο Νόμπελ! Η 58χρονη δημοσιογράφος και ο Ντμίτρι Μουράτοφ για τις «προσπάθειές τους στην περιφρούρηση της Ελευθερίας της Έκφρασης, η οποία είναι προαπαιτούμενο για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη» επιλέχτηκαν από την Σουηδική Ακαδημία για το Νόμπελ Ειρήνης. Η επιτροπή Νόμπελ επέλεξε ανάμεσα σε 329 υποψηφίους.
Ποια είναι όμως η Μαρίας Ρέσσα, που έχει κάνει τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε να μην κοιμάται, αναζητώντας τρόπους να την φιμώσει;

Η Μαρία Ρέσσα, είναι διευθύνουσα σύμβουλος και εκτελεστική συντάκτρια του διαδικτυακού ιστότοπου Rappler με έδρα τη Μανίλα. «Η βραβευμένη με Νόμπελ Μαρία Ρέσσα χρησιμοποιεί την ελευθερία της έκφρασης για να αποκαλύψει την κατάχρηση εξουσίας, τη χρήση βίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό στη γενέτειρά της, τις Φιλιππίνες», έγραψε η επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ στο Twitter. Η 58χρονη Ρέσσα ίδρυσε το «Rappler» με στόχο την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την τεκμηρίωση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραττε και διαπράττει κατά κόρον ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε!

Ο ιστότοπός της, που άρχισε να λειτουργεί από το 2012, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς στη χώρα. Το Νόμπελ Ειρήνης μάλιστα δεν είναι το πρώτο βραβείο που έχει κερδίσει για το έργο της.
Η Ρέσσα αναδείχθηκε από το περιοδικό «TIME» Πρόσωπο της Χρονιάς το 2018 και βραβεύτηκε με το βραβείο Gwen Ifill Press Freedom την ίδια χρονιά από την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων. Άλλες διακρίσεις που έχει λάβει περιλαμβάνουν το «Golden Pen of Freedom and the Knight International Journalism Award». Ήταν ανάμεσα στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του 2019 και επίσης ανακηρύχθηκε μία από τις πιο επιδραστικές γυναίκες του αιώνα.

Από τη Νοτιοανατολική Ασία

Η καριέρα της άρχισε δεκαετίες πριν. Ήταν δημοσιογράφος στη Νοτιοανατολική Ασία για περισσότερο από 30 χρόνια ενώ πριν ήταν επικεφαλής του γραφείου του CNN στη Μανίλα και αργότερα στην Τζακάρτα. Επιπλέον, εργάστηκε επί έξι χρόνια ως επικεφαλής ειδήσεων και επικαιρότητας στο ABS-CBN, το μεγαλύτερο συγκρότημα μέσων μαζικής ενημέρωσης στις Φιλιππίνες.
Η Ρέσσα έχει γράψει δύο βιβλία για την εξάπλωση της τρομοκρατίας στη Νοτιοανατολική Ασία, με τίτλο «Seeds of Terror: An Eyewitness Account of the Newest Center of Al-Qaeda» και «From Bin Laden to Facebook»...
Μέσω του Rappler, η Μαρία Ρέσσα στοχεύει να συνδυάσει την επαγγελματική δημοσιογραφία με τη συνεργασία πολιτών. Αυτή η συνεργασία της με τους πολίτες οδήγησε σε έντονες εκκλήσεις για να λογοδοτήσει ο Ντουτέρτε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αλλεπάλληλες οι προσπάθειες φίμωσης του Rappler

Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει για να κλείσει το Rappler αποδίδοντας στη Ρέσσα πολλαπλές κατηγορίες φοροδιαφυγής καθώς και παραβάσεις στον κυβερνοχώρο. Η δημοσιογράφος καταδικάστηκε για διαδικτυακή συκοφαντία το 2020, βάσει του νόμου των Φιλιππίνων για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Σε απάντηση, η Ρέσσα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όπλισε «όχι μόνο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τους νόμους της χώρας και τα χρησιμοποιεί εναντίον οργανισμών μέσων ενημέρωσης».

Ως διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Rappler, η Μαρία Ρέσσα υπέστη συνεχείς πολιτικές πιέσεις και συλλήψεις από την κυβέρνηση Ντουτέρτε, και υποχρεώθηκε να πληρώσει δέκα φορές εγγύηση για να μείνει ελεύθερη. Μετά τη βράβευση της από τη Σουηδική Ακαδημία δήλωσε ότι, αναγκάστηκε να «γίνει η είδηση η ίδια» απλώς και μόνο λόγω της αποφασιστικότητάς της να κάνει τη δουλειά σωστά και να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου.

Μια μέρα πριν ανακοινωθεί το Νόμπελ Ειρήνης , η Ressa μίλησε στο CNN από το σπίτι της στις Φιλιππίνες. Η Ρέσα συζήτησε για τις προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες το 2022, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Μάιο του επόμενου έτους: «Καλύπτω δημοσιογραφικά αυτήν τη χώρα από το 1986. Δεν ήμουν ποτέ είδηση, αλλά ο μόνος λόγος που έγινα είναι επειδή αρνούμαι να μου κλείσουν τη φωνή, αρνούμαι να σταματήσω να κάνω τη δουλειά μου όπως πρέπει», είπε η Ρέσα.

«Μείνετε στη γραμμή»

Η Ρέσσα έχει γεννηθεί το 1963 στις Φιλιππίνες, αλλά μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους γονείς της όταν ήταν 10 χρονών. Πήρε το πτυχίο της στην Αγγλική Φιλολογία από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και επέστρεψε στις Φιλιππίνες.
«Κάθε δημοσιογράφος πρέπει να μένει στη γραμμή, γιατί θα μας αποδυναμώνουν χρόνο με το χρόνο. Παλεύουμε με τις πανίσχυρες κυβερνητικές εξουσίες και δεν είμαι κατά του προέδρου Ντουτέρτε! Απλώς κάνω τη δουλειά μου και ζητώ από την κυβέρνηση να κάνει και εκείνη τη δουλειά της και να σταματήσει να την κατάχρηση της εξουσίας», είπε σε συνέντευξή της το 2018, απαντώντας για κατηγορίες που της καταλόγιζε η κυβέρνηση. 
Το σύνθημά της «Μείνετε στη γραμμή» (hold the line) υιοθετήθηκε αργότερα ως hashtag για την υποστήριξη της ελευθερίας του Τύπου και των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο. 

Μαρία Ρέσσα: Ολόκληρος ο κόσμος μιλάει πια γι' αυτήν/ copyright: AP PHOTOS

Το βραβείο Νόμπελ: ένα χρυσό μετάλλιο, ένα δίπλωμα και χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (σχεδόν 980.000 ευρώ), θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο με φυσική παρουσία, εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Η 10η Δεκεμβρίου είναι η επέτειος του θανάτου του σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος ίδρυσε τα βραβεία Νόμπελ με τη διαθήκη του το 1895. Με ανυπομονησία περιμένουν όλοι τον λόγο της Μαρίας Ρέσσα, αλλά και του Ντμίτρι Μουράτοφ, που εκείνος έχει απέναντι του τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Όλες οι ειδήσεις

Politico: Οι Ευρωπαίοι έδωσαν χρηματικά ανταλλάγματα στην Τουρκία για να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού

Κηφισιά: Πυροβολισμοί στη Γέφυρα Καλυφτάκη με τραυματία

Πέτσας για πλημμύρες σε Εύβοια: Μην τις συνδέουμε με τα καμένα - Οι ζημιές είναι στη θάλασσα

Πλημμύρες Βόρεια Εύβοια: Δραματικές εικόνες και πάνω από 100 απεγκλωβισμοί – Έρχεται νέα επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες

Τουρκία: Ενώ ο Ερντογάν μιλά για ανάπτυξη - ρεκόρ, πολίτες μαζεύουν αποφάγια από τα σκουπίδια

δημοσιογράφοςΝόμπελ ΕιρήνηςΡοντρίγκο ΝτουτέρτεΦιλιππίνεςανθρώπινα δικαιώματα