Κόσμος|09.10.2021 13:56

Τουρκία: Νέα επιχείρηση προσέγγισης με ΗΠΑ – Η Βουλή καλεί τη Νάνσι Πελόζι

Μαρία Ζαχαράκη

Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, προσκάλεσε την πρόεδρο της βουλής των αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Τουρκία, στο πλαίσιο της προσέγγισης που επιχειρεί η Άγκυρα για εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και δη με το νομοθετικό σώμα στην Αμερική που είναι ιδιαίτερα αντι-τουρκικό.

Τι είπε ο πρόεδρος της Τουρκικής Βουλής

«Την κάλεσα στην Τουρκία. Της είπα ότι κατά καιρούς γίνονται διάφορες συζητήσεις στις ΗΠΑ σχετικά με την Τουρκία, ότι αυτές δεν βασίζονται σε σωστή πληροφόρηση, ότι θα έδινε την ευκαιρία επισκεπτόμενη την Τουρκία να λάβει πιο λεπτομερείς πληροφορίες για την Τουρκία, καθώς και να γνωρίσει από κοντά την Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής.

Σχέσεις με Αίγυπτο

Ο Μουσταφά Σεντόπ αναφέρθηκε και στην προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου και τις επιπτώσεις της στην περιοχή. «Μία από τις σημαντικότερες χώρες της ανατολικής Μεσογείου είναι η Αίγυπτος και η άλλη είναι η Τουρκία. Υπήρχαν εντάσεις στις σχέσεις μας πριν. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και οι εξελίξεις στην περιοχή είναι ζητήματα που απαιτούν από τις δύο χώρες να διαπραγματευτούν για πολλά θέματα. Αρχίσαμε να συναντιόμαστε. Υπάρχουν θετικές εξελίξεις και θετικά βήματα. Οι δηλώσεις που έγιναν τόσο από εμάς, όσο και από τις αιγυπτιακές αρχές είναι σε αυτό το πλαίσιο. Ελπίζω ότι τελικά θα φτάσουμε σε ένα σημείο, που θα επιτρέψει στις σχέσεις να επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση στο εγγύς μέλλον», εκτίμησε.

Εκλογές στη Λιβύη – Αιχμές για Ελλάδα

Όσον αφορά στη Λιβύη, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στη χώρα στις 24 Δεκεμβρίου, ενώ προειδοποίησε ότι μία νέα εσωτερική αναταραχή θα επηρεάσει τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

«Υποστηρίζουμε τη διεξαγωγή των εκλογών, τις θεωρούμε απαραίτητες. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να κυβερνά τη Λιβύη μια κυβέρνηση που θα εκλεγεί από το λαό της Λιβύης. Ευχόμαστε να συμβεί στο πλαίσιο της πολιτικής και εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης. Ως προς αυτό, θα ήθελα να δηλώσω ότι πολλές χώρες, ιδιαίτερα η Ιταλία, υποστηρίζουν τη διαδικασία και ότι αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται υπό την εποπτεία του ΟΗΕ», ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι ορισμένες χώρες έκαναν διαφορετικές επιλογές στη Λιβύη λόγω «κοντόφθαλμων συμφερόντων».

«Ορισμένες χώρες έχουν συνεργαστεί με κάποιες παράνομες δυνάμεις στη Λιβύη αντί για τη νόμιμη κυβέρνηση λόγω κοντόφθαλμων συμφερόντων. Αυτό αποδείχθηκε πολύ λάθος. Πρέπει να συμμορφωνόμαστε με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, διαφορετικά, αν ο καθένας προσπαθήσει να υποστηρίξει παράνομα στοιχεία εντός των χωρών επειδή πιστεύει ότι είναι προς το δικό του εθνικό συμφέρον, θα είναι αδύνατο να εδραιωθεί η ειρήνη σε αυτήν τη χώρα, όπως επίσης και σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο».

«Η Τουρκία ενήργησε τηρώντας το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες. Η Τουρκία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για τη διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη σήμερα, για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της Λιβύης και την εδραίωση της ειρήνης. Θα ήθελα να δηλώσω ότι μια εσωτερική αναταραχή θα επηρεάσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά την Ιταλία. Είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε ο Μουσταφά Σεντόπ.

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα: Ανησυχία ειδικών για μπαρ, παρελάσεις - 15 ημέρες θα κρίνουν την εφαρμογή τους

Κορονοϊός: Είναι μεγαλύτερος ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων απ ότι πιστεύαμε; Η υπερβάλλουσα θνητότητα και τα «πειραγμένα» στοιχεία

Κακοκαιρία Αθηνά – Live χάρτης: Ραγδαία επιδείνωση από Κυριακή – Καταιγίδες και στην Αθήνα

Τουρκία: Προκλητική ανάρτηση από το υπουργείο Άμυνας μετά τη NAVTEX για το Oruc Reis

Πώς χτυπήθηκε το πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ στη θάλασσα της Νότιας Κίνας – Τα σενάρια

ΆγκυραΝάνσι ΠελόζιΤουρκίαΑίγυπτος