Κόσμος|11.10.2021 21:56

Τένεδος: Το τουρκικό ΥΠΑΜ επιδιώκει ενίσχυση στρατιωτικής παρουσίας στο νησί

Μαρία Ζαχαράκη

Eνίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην Τένεδο επιδιώκει το τουρκικό υπουργείο άμυνας. Παράλληλα, η εφημερίδα Independent Türkçe δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Δεν καταλαγιάζουν οι άνεμοι της έντασης στο Αιγαίο. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλει την πλαγιά Γκιόζτεπε στην Τένεδο».

«Οι ιστορικές διαμάχες από τη Θράκη μέχρι το Αιγαίο των δύο αιώνιων εχθρών και φίλων, δεν τελειώνουν ποτέ.

Πρόσφατα, οι συχνές επισκέψεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Ίμβρο και στην Τένεδο προσέλκυσαν την προσοχή. Από την άλλη, γνωστοποιήθηκε πως το υπουργείο επιθυμεί την απόκτηση περιοχής που αποτελεί βοσκότοπο, γνωστό ως πλαγιά Γκιόζτεπε, που είναι ο πιο ψηλός λόφος του νησιού», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Ρετζέπ Γιαλτσίν (CHP), μέλος της περιφέρειας, δηλώνει πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αιτήθηκε στην τοπική διεύθυνση Γεωργίας, προκειμένου η περιοχή αυτή να πάψει να αποτελεί βοσκότοπο.

Σε ερώτημα γιατί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλει την περιοχή, ο Ρετζέπ Γιαλτσίν απαντά πως «πιθανώς για να επεκτείνει τη (στρατιωτική) μονάδα». 

«Η κίνηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Τένεδο έστρεψε ξανά τα βλέμματα στο Αιγαίο», σχολιάζει η ιστοσελίδα.

Ο πρώην πρέσβης Τουγκάι Ουλούτσεβίκ, μίλησε στην εφημερίδα σχετικά με τις διαμάχες που έχουν προκαλέσει ανέμους έντασης μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε πως «εάν υπάρχει τέτοια ‘οχυρωματική’ δραστηριότητα στην Τένεδο, ο λόγος είναι η ελληνική στρατιωτική ενίσχυση στα αφοπλισμένα νησιά».

«Η Ελλάδα, επίμονα εξοπλίζει τα νησιά αυτά», λέει ο Ουλούτσεβίκ. Αναφερόμενος και στην επιστολή Σινιρλίογλου στον Γκουτέρες, δηλώνει πως «εάν το θέμα των εξοπλισμών βρίσκεται ακόμη στην επικαιρότητα σήμερα, ο λόγος είναι η συμπεριφορά της Ελλάδας».

Ο ίδιος δεν βλέπει κανένα κακό στην επέκταση της (στρατιωτικής) μονάδας στην Τένεδο, καθώς αυτό αποτελεί φυσική απόφαση της Τουρκίας για νησιά που βρίσκονται υπό «τουρκική κυριαρχία».

Όλες οι ειδήσεις

Κρούσματα σήμερα: 2.383 κρούσματα, 41 θάνατοι, 331 διασωληνωμένοι

Κίνηση στους δρόμους: Γιατί μετατράπηκε η Αθήνα σε απέραντο πάρκινγκ – Στο τραπέζι τέλος εισόδου στο Δακτύλιο

Γλυκά Νερά - Σοκάρει ηχητικό ντοκουμέντο: Το θέατρο του Αναγνωστόπουλου μετά τη δολοφονία

Απόλυση εργαζόμενης γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ: «Έστησαν κλοπή» - Δικαιώθηκε στα δικαστήρια

Τουρκίατουρκικό υπουργείο ΆμυναςΤένεδος