Κόσμος|12.10.2021 15:15

Ιστορική συμφωνία στην Αυστραλία - Το τροπικό δάσος Daintree επέστρεψε στους Αβορίγινες

Newsroom

Οι ιθαγενείς Eastern Kuku Yalanji πήραν στα χέρια τους επίσημα την ιδιοκτησία του τροπικού δάσους Daintree, μιας παραδεισένιας τοποθεσίας στη βόρεια Αυστραλία, που έχει ιστορία 180 εκατομμυρίων ετών και έχει καταγραφεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας - που έχουν ζήσει στο συγκεκριμένο τροπικό δάσος για πάνω από 80.000 χρόνια -  κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία (28/9) με την κυβέρνηση του Κουίνσλαντ και απέκτησαν την ιδιοκτησία του εθνικού πάρκου Daintree.

Γνωστό για το πλούσιο οικοσύστημα, τις φυσικές ομορφιές, τους καταρράκτες, τα άγρια ποτάμια και τις αμμώδεις παραλίες του, το Daintree θα ενωθεί με τα ορόσημα της Αυστραλίας, όπως το Ουλουρού και το Κακαντού- που επιστρέφονται στις φυλές των Πρώτων Εθνών που είναι οι θεματοφύλακες των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Με τη συμφωνία αυτή η κυβέρνηση αναγνωρίζει τους «Kuku Yalanji» ως «μια από τις παλιότερες κουλτούρες εν ζωή».

Στη συμφωνία αναφέρεται ότι έχουν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και τη διαχείριση της Χώρας τους, να προστατεύουν την κληρονομιά τους και να τη μοιράζονται με επισκέπτες ανοίγοντας τα φτερά τους και στον τουρισμό. 

Daintree - Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1988

Η περιοχή του Daintree είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1988, στο πλαίσιο καμπάνιας στην Κανμπέρα κατά της υλοτόμησης που ευννοήθηκε από την τότε κυβέρνηση. Η Unesco αναγνωρίζει την περιοχή ως «εξαιρετικά σημαντική» με πλούσια και μοναδική βιοποικιλότητα - πάνω από 3.000 είδη φυτών, 107 θηλαστικά, 368 πουλιά και 113 είδη ερπετών. 

Το Daintree περιλαμβάνει τα υπολείμματα των θρυλικών δασών της Γκοντβάνα, που κάλυπταν την Αυστραλία και μέρος της Ανταρκτικής πριν χωριστεί η ήπειρος 50 με 100 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η αρχαία υπερήπειρος Γκοντβάνα θεωρείται ότι δημιουργήθηκε 570 με 510 εκατομμύρια χρόνια πριν, από την ένωση της ανατολικής Γκοντβάνας με τη Δυτική Γκοντβάνα. Περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια πριν, η Γκοντβάνα και η Λαυρασία ενώθηκαν για να σχηματίσουν την υπερήπειρο Παγγαία, η οποία υπήρχε μέχρι πριν 200-180 εκατομμύρια χρόνια πριν. 

Η Γκοντβάνα περιλάμβανε τις περισσότερες από τις εκτάσεις γης στο σημερινό νότιο ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένων της Ανταρκτικής, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Μαδαγασκάρης και της Αυστραλίας, καθώς και την Αραβική Χερσόνησο και την Ινδική Υποήπειρο, οι οποίες πλέον έχουν μετακινηθεί ολόκληρες στο βόρειο ημισφαίριο.

«Όπου κι αν πάτε υπάρχουν κοινότητες μέσα στο τροπικό τροπικό δάσος»

«Αποτελεί πηγή πολύτιμης γνώσης για την οικολογική εξέλιξη και την εξέλιξη των ειδών που δημιούργησε τη σημερινή χλωρίδα και πανίδα της Αυστραλίας» σύμφωνα με την Unesco.

«Είναι ένα μεγάλο πράγμα για τους ανθρώπους αυτούς, για εμάς», δήλωσε η Chrissy Grant, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Wet Tropics Management Authority. «Οι Μπάμα (άνθρωποι) στις υγρές τροπικές περιοχές ζουν μόνιμα μέσα στο δάσος. Αυτό από μόνο του είναι κάτι σχετικά μοναδικό. Είναι μια ευκαιρία να αναπτυχθούμε» δηλώνει στον Guardian.

Η Grant, θα βοηθήσει επίσης στην αντιμετώπιση μιας ιστορικής εποπτείας, κάτι που σημαίνει ότι οι Αβορίγινες των τροπικών δασών δεν συμμετείχαν στη διαδικασία του 1988 για την παγκόσμια κληρονομιά. Παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και χωρίς την εμπλοκή των Αβορίγινων που δεν ρωτήθηκαν, η Αυστραλιανή κυβέρνηση υπό τον Μπομπ Χοκ, κατάφερε να εντάξει την περιοχή στη λίστα της Unesco.

«Το 1988 δεν υπήρξε διαβούλευση με Αβορίγινες και αναγνώριση των αξιών του ... παλαιότερου τροπικού δάσους στον κόσμο», δήλωσε η Grant. «Όπου κι αν πάτε υπάρχουν κοινότητες μέσα στο τροπικό τροπικό δάσος».

T

Τη συμφωνία «χαιρέτησε» μέσα από τον λογαριασμό του στο Instagram και ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο.

Όλες οι ειδήσεις

Σεισμός Κρήτη: Στους δρόμους οι κάτοικοι ενώ σημειώνονται μετασεισμοί - Τι λέει ο Λέκκας

Το ethnos.gr στην Ειδομένη: Αυξημένες μεταναστευτικές ροές, άθλιες συνθήκες διαβίωσης και καταγγελίες για επαναπροωθήσεις από τη Β. Μακεδονία

Σεισμός Κρήτη - Βίντεο: Η στιγμή που έντρομοι οι πολίτες πετάγονται στους δρόμους

Κακοκαιρία Μπαλλος - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Τηλεδιάσκεψη Στυλιανίδη με Περιφερειάρχες

Τροιζηνία - Καθημερινό μαρτύριο ζούσε 13χρονος: Του ζητούσαν λεφτά και του έσπασαν το πόδι

αβορίγινεςδάσοςUNESCOπροστατευόμενο δάσοςκλιματική αλλαγήΑυστραλία