Κόσμος|16.10.2021 22:53

NASA: Ξεκίνησε το ταξίδι για τον Δία η 12ετής αποστολή Λούσι

Newsroom

Η νέα, φιλόδοξη αποστολή της NASA, ονόματι Λούσι, ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου, 16 Οκτωβρίου, το ταξίδι της με επιτυχία από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα με τον μεγάλο πύραυλο «Atlas V» της United Launch Alliance (ULA). Η αποστολή πρόκειται να εξερευνήσει για πρώτη φορά τους πολυπληθείς Τρωικούς αστεροειδείς κοντά στον Δία.

Η Λούσι προετοιμαζόταν από τη NASA εδώ και χρόνια αφού οι χειρισμοί που απαιτεί είναι υπερβολικά μεγάλης ακρίβειας. Η Λούσι έχει πολλά, προγραμματισμένα ραντεβού στο διάστημα – για την ακρίβεια, περισσότερα από κάθε άλλη διαστημική αποστολή στο παρελθόν, ενώ κάποιοι από τους αστεροειδείς που αναμένεται να επισκεφθεί είναι δυνητικά επικίνδυνοι.

Μία πραγματική Οδύσσεια του διαστήματος

Το σκάφος θα πραγματοποιήσει ένα 12ετές ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου θα περάσει κοντά από οκτώ αστεροειδείς, οι περισσότεροι από τους οποίους θα είναι Τρωικοί. Πρόκειται για δύο ομάδες αστεροειδών με ονόματα από την «Ιλιάδα» του Ομήρου: μία πριν από τον Δία και μία μετά από αυτόν, παγιδευμένους αφ' ενός από την ισχυρή βαρύτητα του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος και αφ' ετέρου από τη βαρύτητα του Ήλιου. Η μία ομάδα αστεροειδών (με επίκεντρο το σημείο Λαγκράνζ L4 στο διάστημα) φέρει ονόματα Ελλήνων ηρώων του πολέμου της Τροίας και η άλλη (με επίκεντρο το σημείο Λαγκράνζ L5) ονόματα Τρώων.

Η κόστους σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων αποστολή - μια πραγματική διαστημική «Οδύσσεια» - θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ρίξουν την πρώτη κοντινή ματιά σε αυτούς τους αστεροειδείς, οι οποίοι έχουν μια ποικιλία χρωμάτων από το γκρι έως το σκούρο κόκκινο και πιστεύεται ότι είναι απομεινάρια που ξέμειναν στο διάστημα μετά τον σχηματισμό του Δία, του Κρόνου και των άλλων μακρινών εξωτερικών πλανητών. Οι εν λόγω αστεροειδείς - που αριθμούν πάνω από 7.000 - δεν έχουν μελετηθεί ποτέ έως τώρα και μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικοί από τους γνωστότερους και κοντινότερους αστεροειδείς μεταξύ Άρη - Δία.

Η «Λούσι» θα κάνει τον Απρίλιο του 2025 την πρώτη προσέγγιση αστεροειδούς - του «Ντοναλντγιόχανσον» (φέρει το όνομα του επιστήμονα που ανακάλυψε τον Αυστραλοπίθηκο Λούσι) - στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία, ενώ τον Αύγουστο 2027 θα προσεγγίσει τον πρώτο Τρωικό αστεροειδή, τον Ευρυβάτη, με τους τέσσερις μικρούς δορυφόρους του. Θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμη κοντινές διελεύσεις σε άλλους αστεροειδείς της ίδιας «οικογένειας», με την τελευταία προσέγγιση - στον αστεροειδή «Πάτροκλο» και το μικρότερο ταίρι του - να προγραμματίζεται για τον Μάρτιο του 2033.

Όλες οι ειδήσεις

Σέρρες: Κατέρρευσε γέφυρα - Αποκλεισμένα χωριά από την κακοκαιρία

Τούρκος αναλυτής στο OPEN: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την Ελλάδα

Κορονοϊός: Ποια φάρμακα γεννούν ελπίδες - Πότε αναμένονται στην Ελλάδα

Στεφανία Τζαφέρη: Οι τελευταίες εξελίξεις μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της food blogger

πύραυλοςπλανήτης ΔίαςNASAαστεροειδήςδιάστημα