Αφρική: Άγριοι χιμπατζήδες χτυπήθηκαν για πρώτη φορά από λέπρα
NewsroomΑπό λέπρα προσβλήθηκαν άγριοι χιμπατζήδες με αποτέλεσμα να εμφανίσουν στο πρόσωπό τους φρικτές αλλοιώσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ έχουν ήδη επιβεβαιωθεί κρούσματα μεταξύ δύο μη συνδεδεμένων πληθυσμών χιμπατζήδων της Δυτικής Αφρικής, στη Γουινέα-Μπισσάου και στην Ακτή Ελεφαντοστού.
Τα στελέχη της λέπρας είναι διαφορετικά και σπάνια στους ανθρώπους, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Κέντρο Οικολογίας και Διατήρησης του Πανεπιστημίου του Έξετερ.
Ασαφής η προέλευση των λοιμώξεων
Αν και για την ώρα η προέλευση των λοιμώξεων είναι ασαφής, οι επιστήμονες λένε ότι η ασθένεια πιθανότατα κυκλοφορεί σε περισσότερα άγρια ζώα από ό, τι υποψιαζόμασταν προηγουμένως. Αυτό θα μπορούσε είτε να είναι αποτέλεσμα της έκθεσης σε ανθρώπους είτε σε άλλες άγνωστες περιβαλλοντικές πηγές, πρόσθεσαν.
Τι είναι η λέπρα
Με τον όρο λέπρα, ή αλλιώς νόσος του Χάνσεν, εννοείται χρόνια λοιμώδης ασθένεια του ανθρώπου, που προκαλείται από τα μυκοβακτήρια Mycobacterium leprae και Mycobacterium lepromatosis. Η λέπρα είναι μια μολυσματική ασθένεια του δέρματος και των νεύρων η οποία, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις και τύφλωση. Το κύριο σύμπτωμα της νόσου είναι η εμφάνιση μεμονωμένων κόκκινων κηλίδων στο δέρμα που μεγαλώνουν και εξαπλώνονται αργότερα σε όλο το σώμα.
Η ασθένεια έπληττε κάποτε εκατομμύρια ανθρώπους, στις μέρες μας όμως έχει εξαφανιστεί από τις ανεπτυγμένες χώρες χάρη στον συνδυασμό αντιβιοτικών που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980.
Παρόλο που είναι πολύ παλιά ασθένεια ακόμα και στις μέρες μας ένας μεγάλος αριθμός ατόμων νοσεί από αυτή κυρίως σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και χώρες της Νότιας Αμερικής. Υπολογίζεται ότι καθημερινά νοσούν περίπου 1000 άτομα. Η επώαση της νόσου είναι περίπου πέντε χρόνια (2-10 χρόνια), με περιπτώσεις ακόμα και 20 χρόνια επώασης.
«Εκπληκτικό γεγονός»
Ο συγγραφέας Δρ Kimberley Hockings, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη επιβεβαίωση της λέπρας σε μη ανθρώπινα ζώα στην Αφρική. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι συμβαίνει και στον πιο κοντινό μας συγγενή, τον χιμπατζή, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το πόσο καλά έχουν μελετηθεί οι χιμπατζήδες στην άγρια φύση. Πρώτα παρατηρήσαμε πιθανά συμπτώματα λέπρας σε πληθυσμό χιμπατζήδων στη Γουινέα-Μπισσάου. Τα συμπτώματα φάνηκαν να είναι εντυπωσιακά παρόμοια με εκείνα που υπέστησαν άνθρωποι με προχωρημένη λέπρα, συμπεριλαμβανομένων των βλαβών και του" νυχιού "του χεριού. Επικοινωνήσαμε με τον καθηγητή Fabian Leendertz από το Ινστιτούτο Robert Koch για να επιβεβαιώσουμε αυτές τις περιπτώσεις γενετικά. Είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις χιμπατζήδες σε τρεις διαφορετικές κοινότητες στις περιοχές που μελετήθηκαν με σοβαρή λέπρα».
Στους ανθρώπους, ο επιπολασμός της λέπρας συναρτάται από την πρόσβαση στη θεραπεία, αλλά κανένας χιμπατζής στη φύση δεν έχει λάβει ποτέ θεραπεία για τη λέπρα. Οι ερευνητές λένε ότι η χορήγηση αντιβιοτικών σε άγριους χιμπατζήδες θα ήταν μια πρόκληση.
Σεισμοί: 7 στα 10 κτίρια δεν πληρούν σύγχρονες αντισεισμικές προδιαγραφές
Πώς φτιάχτηκε το εμβόλιο για τον κορονοϊό - Οι επιστήμονες της BioNTech μιλούν για τον αγώνα τους
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πού και πότε ξεκινά η εφαρμογή της
Τούρκος αναλυτής στο OPEN: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την Ελλάδα
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ