Κόσμος | 25.10.2021 20:16

Ερντογάν για 10 πρέσβεις: «Είναι καθήκον μας να δίνουμε την απαραίτητη απάντηση»

Μαρία Ζαχαράκη

Δεκτή έκανε κι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη δήλωση των 10 πρέσβεων για συμμόρφωση με τη σύμβαση της Βιέννης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο κράτησε για 3 ώρες και 40 λεπτά.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο στόχος ήταν η τουρκική δικαιοσύνη, την οποία όφειλε να προστατεύσει ως αρχηγός κράτους, ενώ προειδοποίησε ότι όποιος δεν σέβεται την κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας του, δεν μπορεί να ζήσει στην Τουρκία.

Όπως ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «όσοι χειραγώγησαν τη χώρα μας με αυτή την αντίληψη στο παρελθόν, πανικοβλήθηκαν όταν η Τουρκία επέδειξε τη δική της στάση. Όσοι βλέπουν την ευγένεια της Τουρκίας ως αδυναμία και στρέφονται στις παλιές τους συνήθειες, θα λάβουν τις απαντήσεις τους όταν δεν αποδέχονται τα λάθη τους.

Γι’ αυτό αποδεχόμαστε τη δήλωση που έγινε από τις πρεσβείες ορισμένων χωρών. Αυτή η στάση αποτελεί προσβολή ενάντια στο δικαστικό σώμα στη χώρα μας, τους εισαγγελείς μας, τους δικηγόρους μας και όλα τα μέλη του δικαστικού σώματος. Η τουρκική δικαιοσύνη δεν παίρνει οδηγίες από κανέναν, δεν υπόκειται στις εντολές κανενός», τόνισε, προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε ότι αυτοί οι πρεσβευτές, οι οποίοι εξέφρασαν την πίστη τους στο άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης, θα είναι πλέον πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους».

Στόχος μας δεν είναι να προκαλέσουμε κρίση, αλλά να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Την ώρα που συμβαίνουν τόσα δεινά και αδικίες στον κόσμο, κανείς δεν θα μας κάνει να πιστέψουμε ότι οι στόχοι όσων μιλούν για την Τουρκία πηγάζουν από τον νόμο.

Ως αρχηγός του κράτους, είναι πρωταρχικό καθήκον μου να δώσω την απαραίτητη απάντηση για λογαριασμό της ανεξάρτητης και αμερόληπτης δικαιοσύνης μας. Η στάση που τηρούμε στο όνομα της χώρας και του έθνους μου αποτελεί εκδήλωση αυτής της υπεύθυνης και ειλικρινούς στάσης. Στόχος μας δεν είναι να προκαλέσουμε κρίση, αλλά να προστατεύσουμε την τιμή, την αξιοπρέπεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Σήμερα, με τη δήλωση των πρεσβειών, πήραν πίσω το λάθος τους.

Θα ήθελα επίσης να δηλώσω ότι όποιος δεν σέβεται την ανεξαρτησία της χώρας μας, δεν μπορεί να ζήσει σε αυτή τη χώρα, ανεξάρτητα από τον τίτλο του», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νταβούτογλου προς Ερντογάν: «Έκανες κωλοτούμπα»

Κι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δήλωνε ότι έδωσε ένα μάθημα στη διεθνή κοινότητα ο αρχηγός του κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγόρησε τον Ερντογάν για κωλοτούμπα.

«Ή δεν θα πεις αυτό που δεν θα κάνεις ή θα το κάνεις αν το πεις. Ποιος θα λάβει σοβαρά τώρα έναν τέτοιο ηγέτη μιας τέτοιας χώρας;», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter.

Όλες οι ειδήσεις

Φώφη Γεννηματά: Η γενναία μάχη των δύο εβδομάδων με τον τραγικό επίλογο - Θλίψη στο πανελλήνιο

Κορονοϊός: 3.937 κρούσματα σήμερα, 54 θάνατοι, 354 διασωληνωμένοι

Alec Baldwin: Έκανε εξάσκηση στο να τραβήξει όπλο λίγο πριν τη μοιραία βολή

Πανεπιστήμια: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές και τα συγγράμματα των φοιτητών

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνπρέσβης