Κόσμος|03.11.2021 12:56

Ερντογάν: Πώς ξεκίνησε ο νέος σάλος για την υγεία του στην Τουρκία

Newsroom

Με την υγεία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασχολούνται πολίτες και Μέσα Ενημέρωσης για ακόμα μία ημέρα στην Τουρκία. Τις τελευταίες ώρες μάλιστα υπήρξαν σχόλια για επιδείνωση της υγείας του, με χρήστες του Διαδικτύου να μιλούν ακόμα και για θάνατο του προέδρου της Τουρκίας από εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι συγκεκριμένες φήμες δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά ενώ ο φιλοκυβερνητικός Τύπος διέψευσε κατηγορηματικά όλες αυτές τις αναφορές.

Όλες οι φήμες για τον Ερντογάν φέρεται ότι ξεκίνησαν από το παρακάτω βίντεο του δημοσιογράφου Φατίχ Τεζτζάν, ο οποίος είπε ότι «θα μάθετε κάποια νέα που θα σας λυπήσουν, αλλά σταθείτε δυνατοί», χωρίς να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο. 

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Αϊκούτ Έρντογντου, έγραψε επίσης στον λογαριασμό του στο twitter για την υγεία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Τα μηνύματα στο WhatsApp για την υγεία του Ερντογάν πηγαινοέρχονται. Η πολιτική μου ζωή ήταν ένας αγώνας με τον Ερντογάν… Έχω αδικηθεί σε δεκάδες αγωγές που έχει ασκήσει εναντίον μου ο Ερντογάν. Η μόνη μου επιθυμία είναι ο Ερντογάν να εισέλθει στην εκλογική διαδικασία υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση και να λογοδοτήσει απέναντι στο λαό του στις κάλπες», ανέφερε. Κανένας από τους δύο επομένως δεν μιλά για εγκεφαλικό επεισόδιο, ούτε φυσικά για θάνατο.

Η Προεδρία απάντησε με βίντεο με τον Ερντογάν

Τις φήμες για την κατάσταση της υγείας του Ερντογάν διασκεδάζει ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος μοιράστηκε ένα βίντεο, που δείχνει τον Ερντογάν να περπατάει στο μπλε χαλί φεύγοντας από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για Άγκυρα.

Στην ανάρτησή του αναφέρει «Εμπιστεύσου το φίλο, φοβού τον εχθρό...», θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι γερός και όρθιος.

Τα τουρκικά ΜΜΕ εκτίμησαν ότι με αυτόν τον τρόπο η τουρκική προεδρία βάζει τέλος στις φήμες για την υγεία του Τούρκου Προέδρου, αν και κάποιοι χρήστες αμφισβητούν ακόμη την ημερομηνία του βίντεο, θεωρώντας ότι δεν είναι σημερινό.

To hashtag «πέθανε» φούντωσε τις φήμες για Ερντογάν

Οι φήμες ξεκίνησαν από τα ξημερώματα όταν στο twitter εμφανίστηκε ένα hashtag με τη λέξη «πέθανε» και ήταν ικανό να αναστατώσει τα σόσιαλ μίντια και να προκαλέσει νέες συζητήσεις για τον Τούρκο πρόεδρο.

Επίσης, τις φήμες για τον Ερντογάν τροφοδότησε και η ανάρτηση ενός βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του Αϊκούτ Έρντογντου, ο οποίος έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter:

«Τα μηνύματα στο WhatsApp για την υγεία του Ερντογάν πηγαινοέρχονται. Η πολιτική μου ζωή ήταν ένας αγώνας με τον Ερντογάν… Έχω αδικηθεί σε δεκάδες αγωγές που έχει ασκήσει εναντίον μου ο Ερντογάν. Η μόνη μου επιθυμία είναι ο Ερντογάν να εισέλθει στην εκλογική διαδικασία υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση και να λογοδοτήσει απέναντι στο λαό του στις κάλπες», ανέφερε.

Παράλληλα, λάδι στη φωτιά έριξε κι ένα βίντεο του Τούρκου δημοσιογράφου Φατίχ Τεζτζάν, ο οποίος έλεγε ότι «θα μάθετε κάποια νέα που θα σας λυπήσουν, αλλά σταθείτε δυνατοί», χωρίς να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο.

Το γεγονός ότι σήμερα δεν μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ανήμερα της επετείου για τα 20 χρόνια από τότε που ανέλαβε την εξουσία το κόμμα του κ. Ερντογάν στις 3 Νοεμβρίου 2002, ήταν άλλη μία ένδειξη -για κάποιους- ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του. Ωστόσο, αυτή η συνάντηση με τους βουλευτές γίνεται κάθε 2 εβδομάδες και σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος από τις 15.00 και μετά έχει ένα φουλ πρόγραμμα στο προεδρικό με διάφορους πρέσβεις να του υποβάλλουν τα διαπιστευτήριά τους.

Το δολάριο λόγω των φημών έφτασε μέχρι τις 9,75 τουρκικές λίρες, αλλά στη συνέχεια μειώθηκε και πάλι.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία