Κόσμος|04.11.2021 00:30

Charles K. Kao: Το σημερινό doodle της Google τιμά τον «πατέρα» των οπτικών ινών

Newsroom

Τον Βρετανοαμερικανό φυσικό και εκπαιδευτικό Τσαρλς Κ. Κάο τιμά σήμερα (3 Νοεμβρίου) η Google με το doodle της.

Ο Κάο θεωρείται ο «πατέρας» των οπτικών ινών, οι οποίες έφεραν την επανάσταση στην παγκόσμια επικοινωνία και έθεσαν τη βάση για το internet υψηλής ταχύτητας που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Ποιος ήταν ο Τσαρλς Κουέν Κάο

Ο Τσαρλς Κουέν Κάο, κινεζικής καταγωγής, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1933 στη Σαγκάη. Από πολύ νωρίς στη ζωή του ήταν χαρακτηριστική η προσήλωση στην πνευματική εργασία ενώ κατέγραψε αξιοσημείωτες ακαδημαϊκές επιτυχίες. Σπούδασε ηλεκτρολόγος – μηχανικός στην Αγγλία ενώ, κατά τις μεταπτυχιακές του σπουδές εργάστηκε ως μηχανικός στην Standard Telephones and Cables Ltd.- εταιρεία που τ0 1960 εφηύρε το λέιζερ.

Το 1966, λίγο μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του, ο Κάο μαζί με τον συνεργάτη του, Τζιορτζ Χόκμαν, δημοσίευσαν την πρωτοποριακή εργασία τους που πρότεινε την κατασκευή οπτικών ινών από καθαρισμένο γυαλί, οι οποίες θα μπορούσαν να μεταφέρουν σε μεγάλες αποστάσεις πληροφορίες ενός gigahertz (1 δισεκατομμύριο hertz) με τη χρήση των λέιζερ. Ο Κάο ηγήθηκε της ανάπτυξης αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας και, το 1977, το πρώτο τηλεφωνικό δίκτυο μετέφερε ζωντανά σήματα μέσω οπτικών ινών. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, ο Κάο επέβλεπε την εφαρμογή δικτύων οπτικών ινών σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από πρωτοπόρος ερευνητής, υπήρξε και αφοσιωμένος εκπαιδευτικός. Πέρασε σχεδόν μια δεκαετία ως αντιπρύτανης του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, από το 1987 και ίδρυσε το Ίδρυμα Ανεξάρτητων Σχολείων του Χονγκ Κονγκ. Η έρευνα-ορόσημο του Κάο στη δεκαετία του 1960 του χάρισε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2009 και άνοιξε το δρόμο για τα πάνω από 900 εκατομμύρια μίλια καλωδίων οπτικών ινών που μεταφέρουν σήμερα τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε όλο τον κόσμο.

 

doodle googledoodlegoogleοπτικές ίνες