Κόσμος|08.11.2021 07:20

Κίνα: Το πιο στενό ποτάμι του κόσμου με έχει πλάτος λίγα εκατοστά

Newsroom

Ο ποταμός Χουαλάι, στην Κίνα, είναι ο στενότερος ποταμός στον κόσμο, καθώς μετράει μόνο μερικές δεκάδες εκατοστά στο πλατύτερο σημείο του. Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά, ο Αμαζόνιος, έχει πλάτος πάνω από 6 μίλια κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου και ένα επιβλητικό πλάτος 24 μιλίων κατά την υγρή περίοδο. Είναι μακράν ο φαρδύτερος ποταμός στον κόσμο, αλλά παρόλο που υπάρχουν πολλά άλλα ποτάμια με πλάτος τουλάχιστον ένα μίλι στο φαρδύτερο σημείο τους, το πλάτος δεν αποτελεί καθοριστικό χαρακτηριστικό ενός ποταμού. Στην πραγματικότητα, υπάρχει στην Κίνα ένας ποταμός τόσο στενός που μπορεί κάποιος εύκολα να περάσει από πάνω του. Ο ποταμός Χουαλάι, στο οροπέδιο της Μογγολίας στη βόρεια Κίνα, έχει μήκος πάνω από 17 χιλιόμετρα, αλλά έχει μέσο πλάτος μόλις 15 εκατοστά. Στο στενότερο σημείο του, το πλάτος του είναι μόλις 4 εκατοστά.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένας ποταμός όπως ο Χουαλάι υπάρχει στην πραγματικότητα, αλλά σύμφωνα με Κινέζους εμπειρογνώμονες, ρέει μέσα από το λιβάδι Gongger για τουλάχιστον 10.000 χρόνια. Προφανώς, πηγάζει από μια υπόγεια πηγή και εκβάλλει στη λίμνη Dalai Nur στο φυσικό καταφύγιο Hexigten Grasslands.

Αν και κάποιοι θα έλεγαν ότι το ποτάμι Χουαλάι είναι πολύ στενό για να θεωρηθεί καν ποτάμι, το γεγονός είναι ότι το μέγεθος δεν αποτελεί παράγοντα διάκρισης μεταξύ ποταμών, ρεμάτων και ρυακίων. Ο Χουαλάι είναι ένα μόνιμο υδάτινο σώμα, που ρέει σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, και διαθέτει όλα τα στοιχεία ενός ποταμού, όπως μια σαφώς καθορισμένη λεκάνη απορροής, ένα λιβάδι πλημμύρας κ.λπ.

Ο ποταμός Χουαλάι είναι επίσης γνωστός ως «Γέφυρα του βιβλίου», λόγω μιας λαϊκής ιστορίας που αφορά ένα αγόρι που σκόνταψε ενώ προσπαθούσε να διασχίσει το ποτάμι, ρίχνοντας το βιβλίο του ακριβώς πάνω σε ένα από τα στενότερα σημεία του ποταμού. Το βιβλίο έγινε μια χρήσιμη γέφυρα για τα μυρμήγκια που προσπαθούσαν να περάσουν στην άλλη πλευρά, και το όνομα Book Bridge River έμεινε. Αν και ο ποταμός Χουαλάι δεν είναι ιδιαίτερα φαρδύς, έχει βάθος έως και 50 εκατοστά.

ΑμαζόνιοςΚίναποτάμια