Όσα ζει ένας Ελληνας στη Βενεζουέλα: Ο μισθός των 6€ όσο ένα γάλα και τυρί (vid)
Βάσω Ασμανίδου«Η κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ο βασικός μισθός δεν φτάνει για τίποτα. Ο λαός με τα χρήματα που παίρνει το μήνα μπορεί μόνο να αγοράσει ένα κιλό τυρί. Στα σούπερ μάρκετ δεν υπάρχει τίποτα από τα βασικά προϊόντα όπως αλεύρι, βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, καφές και μακαρόνια». Αυτή είναι η κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπως την περιγράφει στο ethnos.gr ένας Έλληνας που ζει εκεί (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση του ethnos.gr αλλά δεν αποκαλύπτονται για ευνόητους λόγους).
Στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας -όπως είναι και ο επίσημος τίτλος του κράτους- οι ταραχές που ξεσπούν σε αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις μαίνονται με αποτέλεσμα 35 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι το βράδυ της Δευτέρας και τουλάχιστον 850 να έχουν συλληφθεί.
Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος της χώρας με τον Νικολάς Μαδούρο να αρνείται να πάει σε εκλογές, απαντώντας πως «είμαι και θα είμαι ο μοναδικός πρόεδρος της Βενεζουέλας». Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τον οικονομικό πόλεμο στη χώρα της Νότιας Αμερικής με την υφήλιο να έχει χωριστεί στα δύο: Κάποιες χώρες στηρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο ενώ άλλες υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό.
Η Βενεζουέλα μέσα από τα μάτια ενός Έλληνα
Οι εικόνες βίας στην πολυτάραχη Βενεζουέλα μετρούν αρκετά χρόνια. Ουρές χιλιομέτρων στα σούπερ μάρκετ, εγκληματικότητα στους δρόμους και διαδηλώσεις με νεκρούς, τραυματίες και συλληφθέντες. Ο Νικολάς Μαδούρο αποδίδει τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας του σε μηχανορραφίες των ΗΠΑ με την αντιπολίτευση να επιδιώκει την εξουσία.
Τι ακριβώς, όμως, συμβαίνει στη Βενεζουέλα και πώς είναι η ζωή για τους απλούς πολίτες; Ο Έλληνας που έχει μεγαλώσει στη χώρα, περιγράφει στο ethnos.gr τη δύσκολη καθημερινότητα και τον αγώνα που δίνουν όσοι μένουν μόνιμα εκεί.
Δεν υπάρχουν χρήματα για φαγητό
«Ο βασικός μισθός στη χώρα», όπως λέει ο Έλληνας, «είναι 18.000 μπόλιβαρ (περίπου 6 ευρώ). Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν για ψώνια στη μαύρη αγορά σε τυρί (περίπου 14.000 μπόλιβαρ το κιλό) και γάλα (4.000 μπόλιβαρ δύο λίτρα)».
Ενδεικτικό της ακρίβειας που επικρατεί στη χώρα της Νότιας Αμερικής, σύμφωνα με τον Έλληνα, είναι ότι τα μακαρόνια κάνουν 11.000 μπόλιβαρ (το μισό κιλό), το κρέας στοιχίζει 11.000 μπόλιβαρ και το κοτόπουλο 7.000 μπόλιβαρ. «Υπάρχει πείνα. Οι Βενεζουελανοί δεν έχουν να φάνε. Πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ -όποτε αυτά εφοδιάζονται- με την ταυτότητά τους και παίρνουν λιγοστά πράγματα. Πεινούν. Ο κόσμος κινδυνεύει. Εδώ μπορεί να σε κλέψουν ακόμη και για μια σακούλα σούπερ μάρκετ. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη», λέει ο Έλληνας.
Ο βασικός μισθός στη Βενεζουέλα είναι 18.000 μπόλιβαρ (περίπου 6 ευρώ), όσο δηλαδή στοιχίζει ένα κιλό τυρί και δύο λίτρα γάλα
Είναι χαρακτηριστικό ότι οκτώ στους δέκα νέους αναφέρουν ότι δεν αντέχουν οικονομικά να αγοράζουν φαγητό, με αποτέλεσμα να υποσιτίζονται και να δηλώνουν έτοιμοι να μεταναστεύσουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, από το 2005 έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες 3 εκατομμύρια κάτοικοι της Βενεζουέλας. Σχεδόν 450.000 Βενεζουελανοί έχουν καταφύγει στην Κολομβία, που τους χορήγησε άδεια προσωρινής παραμονής ενώ άλλοι τόσοι έχουν βρει καταφύγιο στο Περού. Σύμφωνα με προβλέψεις, ο αριθμός των ανθρώπων που θα ψάξουν διέξοδο στο εξωτερικό φέτος θα φτάσει τους 5,3 εκατ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, το μέγεθος της κρίσης επιβεβαιώνεται: Σχεδόν 800.000 άτομα μετακινήθηκαν το 2007 από τη Βενεζουέλα στην Κολομβία. Σε καθημερινή βάση, μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης, περνούν τα σύνορα περίπου 10.000 άνθρωποι. «Είναι πολύ δύσκολο ακόμη και να εγκαταλείψουν τη χώρα όσοι θέλουν. Μπορούν μόνο όσοι έχουν χρήματα, γιατί όσοι δεν έχουν, περνούν τα σύνορα με τα πόδια ή μπαίνουν σε λεωφορεία για να φτάσουν κάπου. Φανταστείτε ότι εδώ και έναν χρόνο υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και στη συγκοινωνία. Υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις στα λεωφορεία με αποτέλεσμα αρκετοί να μετακινούνται με φορτηγά αγροτικά. Δεν υπάρχουν ανταλλακτικά για αυτοκίνητα όπως λάστιχα και πολλά ακόμη», συνεχίζει ο Έλληνας.
«Κλοπές, ληστείες, ακόμη και για μια σακούλα με λιγοστά τρόφιμα είναι καθημερινό φαινόμενο», λέει ο Έλληνας
Όσο για την εγκληματικότητα; Σύμφωνα με τον ίδιο, στους δρόμους του Καράκας αλλά και γενικότερα επικρατεί ο άγραφος κανόνας της βίας και του θανάτου. «Ο κόσμος κυκλοφορεί το πρωί με προσοχή αλλά ο φόβος είναι διάχυτος. Από τις 18.00 όμως δεν κυκλοφορεί άνθρωπος. Μαζευόμαστε στα σπίτια μας γιατί η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Κλοπές, ληστείες, ακόμη και για μια σακούλα με λιγοστά τρόφιμα είναι καθημερινό φαινόμενο. Τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα. Στη Βενεζουέλα, πλέον, όλα μπορούν να συμβούν», περιγράφει ο Έλληνας. Και συνεχίζει: «Σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει σύστημα Υγείας. Στα νοσοκομεία δεν υπάρχει τίποτα. Στα φαρμακεία το ίδιο. Δεν υπάρχουν αντιβιώσεις, παρά μόνο στη μαύρη αγορά. Άμα αρρωστήσεις και δεν έχεις κάποιον από το εξωτερικό να σου στείλει φάρμακα απλά πεθαίνεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, καθημερινά τους κόβουν το νερό, το ρεύμα ακόμη και το σήμα ίντερνετ. «Δεν υπάρχει ενημέρωση στα κανάλια. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Πλέον, υπάρχει κινητοποίηση και στα στρατόπεδα. Λένε ότι κάνουν νυχτερινές βολές αλλά κανείς δεν ξέρει», τονίζει.
Την ίδια ώρα, πάντως, δημοσιογραφικές οργανώσεις στη Βενεζουέλα έχουν καταγγείλει απειλές εναντίον της ελευθερίας της ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ακόμη ότι τουλάχιστον 400 δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί σε διαδηλώσεις, άλλοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι αγνοούνται. «Η ελευθερία του Τύπου είναι ανύπαρκτη. Τα πάντα ελέγχονται», τονίζει ο Έλληνας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ταραχώδεις στη χώρα της Νότιας Αμερικής με τον Νικολάς Μαδούρο να θέλει την εξουσία και τον Γκουαϊδό να αυτοανακηρύσσεται σε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, που ζητά εκλογές, λέγοντας: «Είμαι έτοιμος. Όποιος θέλει να τερματιστεί η αρπαγή της εξουσίας, υποστηρίζει μια μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές, είναι ευπρόσδεκτος να το συζητήσουμε».
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής