Κορονοϊός: Με long covid 4 στους 10 παγκοσμίως – Τι δείχνει έρευνα
NewsroomΗ μακράς διαρκείας νόσηση με κορονοϊό ή αλλιώς long covid, βασανίζει αρκετούς ασθενείς ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με νέα μελέτη, το 43% όσων κόλλησαν κορονοϊό παγκοσμίως, πιθανώς έχουν ή είχαν μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου.
Long Covid: Τι δείχνει μελέτη
Με βάση τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι έχουν υπάρξει περισσότερες από 250 εκατομμύρια λοιμώξεις κορονοϊού, διεθνώς, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν σήμερα ή βίωσαν στο παρελθόν τις συνέπειες της λεγόμενης «μακράς Covid-19».
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση) 40 έρευνες από 17 χώρες αναφορικά με τους ασθενείς που συνεχίζουν να έχουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα Covid-19 για πάνω από έναν μήνα μετά την αρχική διάγνωση της λοίμωξής τους.
Το ποσοστό της long Covid εκτιμήθηκε στο 57% μεταξύ όσων χρειάστηκε να νοσηλευθούν λόγω του κορονοϊού, δηλαδή σε πάνω από τους μισούς ασθενείς. Το ποσοστό των μακρόχρονων συμπτωμάτων -είτε προηγουμένως είχε κανείς νοσηλευθεί είτε όχι- υπολογίστηκε σε 49% για τις γυναίκες και σε 37% για τους άνδρες, συνεπώς το πρόβλημα είναι συχνότερο στις πρώτες.
Ανά ήπειρο, τα ποσοστά long Covid-19 εκτιμήθηκαν σε 49% στην Ασία, 44% στην Ευρώπη και 30% στη Βόρεια Αμερική. Συχνότερο επίμονο σύμπτωμα είναι η κόπωση (23%) και ακολουθούν δύσπνοια, πόνοι στις αρθρώσεις και προβλήματα μνήμης (το κάθε σύμπτωμα από 13%). Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσο πιο εκτεταμένη είναι η long Covid τόσο μεγαλύτερη πίεση θα δέχονται τα συστήματα υγείας των χωρών.
- Ακρίβεια: Σχέδιο για «μπλόκο» στις παραπλανητικές προσφορές στα σούπερ μάρκετ - Τι θα αλλάξει
- ΗΠΑ: Τι δείχνουν οι πρώτες κινήσεις του Τραμπ μετά την επανεκλογή του
- Η τραγωδία στο Μάτι, δίκοπο μαχαίρι για τον Κασσελάκη: Οι στόχοι και τα αποτελέσματα της επίθεσης στην κυβέρνηση Τσίπρα
- Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σκοτώνεται στο ελληνοϊταλικό μέτωπο – Το γράμμα που δεν έστειλε ποτέ