Κόσμος|19.11.2021 21:44

Κορονοϊός: Η Ευρώπη στη δίνη της πανδημίας - Ο εφιάλτης των lockdown επιστρέφει λίγο πριν τα Χριστούγεννα

Newsroom

Το πιο σκληρό της πρόσωπο δείχνει η πανδημία του κορονοϊού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τα πρώτα κράτη να ανακοινώνουν και πάλι τα πρώτα lockdown, παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων και των πολιτικών πως η οικονομία και η κοινωνία δεν μπορούν να αντέξουν άλλο πισωγύρισμα. Η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε επίσημα καθολικό lockdown, ενώ τα ίδια βήματα πιθανότατα θα ακολουθήσει και η Γερμανία. Ανησυχητική είναι η κατάσταση με τα κρούσματα και στην Ολλανδία και την Γαλλία, ενώ και στη χώρα μας καθημερινά κινούνται ανοδικά κρούσματα, νεκροί και διασωληνωμένοι. Ο πρωθυπουργός ωστόσο έχει διευκρινίσει πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα για τους εμβολιασμένους πολίτες. Κι όλα αυτά ενάμιση μόλις μήνα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων που επιχειρηματίες και πολίτες αναμένουν με ανυπομονησία για να πάρουν μια ανάσα.

Λουκέτο και πάλι στην Αυστρία

Το νέο καθολικό lockdown στην Αυστρία θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 10 ημέρες και σύμφωνα με τον καγκελάριο η διάρκεια του μέτρου δεν θα ξεπεράσει τις 20 ημέρες. «Δυστυχώς, εμείς ως Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν πιάσαμε τον στόχο μας σε ορισμένους τομείς. Θέλω να σας ζητήσω συγγνώμη γι’ αυτό», σημείωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν απευθυνόμενος στους πολίτες. Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες μόλις ημέρες αφότου στην Αυστρία επιβλήθηκε καραντίνα αποκλειστικά για ανεμβολίαστους πολίτες.

Όπως τόνισε όμως στο OPEN το πρωί της Παρασκευής η πρόεδρος Ελλήνων Αυστρίας, Όλγα Σαραντοπούλου, το lockdown για ανεμβολίαστους δεν απέδωσε καθώς έχουν 15.000 κρούσματα κορονοϊού και 50 νεκρούς την ημέρα ενώ το 38% των πολιτών είναι ανεμβολίαστο.

Η ίδια μάλιστα διευκρίνισε ότι τα μοριακά test ήταν υποχρεωτικά για τους ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ θα έπρεπε να κάνουν τα τεστ μπροστά σε κάμερα για να καταγράφεται. Τα τεστ διατίθενται δωρεάν από το κράτος σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των πολιτών από το 2022

Ωστόσο, τα μέτρα δεν φαίνεται να σταματούν εκεί για τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης η είναι έτοιμη να επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού για όλους τους πολίτες της από 1η Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός υγείας μάλιστα τόνισε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών από τον Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με τον Καγκελάριο Σάλενμπεργκ, ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος, για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος των μολύνσεων.

Τα κρατίδια του Σάλτσμπουργκ και της Άνω Αυστρίας ανακοίνωσαν ήδη από χθες Πέμπτη την επιβολή καθολικού lockdown, χωρίς να μιλήσουν για τη συνολική διάρκεια του μέτρου, με τον κυβερνήτη του Σάλτσμπουργκ, Βίλφριντ Χασλάουερ να σημειώνει: «Το παλεύαμε εδώ και πολύ καιρό. Προσπαθούσαμε πολύ σκληρά να μη λάβουμε αυτό το μέτρο. Βλέπαμε το lockdown πάντα σαν μια ενόχληση για τον πληθυσμό, αλλά τώρα δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Οι κανόνες του lockdown στην Αυστρία

Οι κανόνες του καθολικού lockdown είναι γνωστοί στους Αυστριακούς πολίτες από το προηγούμενο διάστημα κατά το οποίο η χώρα ήταν σε καραντίνα. Η έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται μόνο για εργασία και σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί τηλεργασία. Επίσης, κάποιος πολίτης μπορεί να βγει από το σπίτι του για επίσκεψη σε ιατρείο η φαρμακείο, για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης και για άσκηση. Το lockdown θα επηρεάσει και τα σχολεία της χώρας, τα οποία θα κλείσουν με τους μαθητές να επιστρέφουν σε καθεστώς τηλεργασίας.

Η Ελλάδα χώρα υψηλού κινδύνου για την Γερμανία

Την ίδια ώρα στη γειτονική Γερμανία τα μέτρα για την πανδημία διευρύνονται με τους ανεμβολίαστους πολίτες να αποκλείονται από όλο και περισσότερες δραστηριότητες, με τις εικόνες των κατοίκων του Βερολίνου να σχηματίζουν ουρές για να εμβολιαστούν να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Όλα αυτά ενώ η χώρα κατέγραψε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, με πάνω από 65.300 μολύνσεις.

«Το ξέρουμε, δυστυχώς, ότι θα τα είχαμε καταφέρει καλύτερα, αν το εμβολιαστικό κενό δεν ήταν τόσο μεγάλο. Και γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε τώρα τέτοια μέτρα, που δεν θα χρειάζονταν, αν είχαμε περισσότερους εμβολιασμένους», σημείωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Στις «περιοχές υψηλού κινδύνου» για τη Γερμανία κατατάσσονται από την Κυριακή, 21 Νοεμβρίου, η Ελλάδα, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ».

Δεκαήμερη καραντίνα για τους επισκέπτες από τις τέσσερις χώρες

Eιδικότερα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, όποιος φθάνει στη Γερμανία από τις προαναφερθείσες χώρες και δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή ανάρρωσης από τη νόσο, θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα 10 ημερών. Θα μπορεί ωστόσο να υποβληθεί σε τεστ μετά την 5η ημέρα και, εφόσον είναι αρνητικό, να απαλλαγεί από την υποχρέωση παραμονής σε περιορισμό.

Ο κανόνας ισχύει και για τα παιδιά, αλλά, όταν πρόκειται για άτομα κάτω των 12 ετών, η καραντίνα λήγει αυτομάτως μετά την 5η ημέρα, χωρίς την υποχρέωση του τεστ. Επιπλέον, όλοι όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν προς τη Γερμανία από χώρα «υψηλού κινδύνου», θα πρέπει να συμπληρώνουν ψηφιακό έγγραφο, στο οποίο θα καταχωρούν και το πιστοποιητικό τους (εμβολιασμού, ανάρρωσης, διαγνωστικού τεστ).

Γερμανία: «Εκ των πραγμάτων lockdown» για τους ανεμβολίαστους και γενικό lockdown για τις περιοχές έξαρσης ανακοίνωσε η Βαυαρία

Στην Γερμανία, σε γενικό lockdown για τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, «εκ των πραγμάτων lockdown για τους ανεμβολίαστους» και εκτεταμένους περιορισμούς σε όλο το κρατίδιο προχωρά η Βαυαρία από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και για τρεις εβδομάδες, ακυρώνοντας μεταξύ άλλων όλες τις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές και κλείνοντας μπαρ και κλαμπ. «Εμποδίζουμε, φρενάρουμε, ενισχύουμε», είναι το σύνθημα των ημερών, δήλωσε πριν από λίγο ο βαυαρός Πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ και αιτιολόγησε τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφερόμενος στην δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της περιοχής και στο υπερβολικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών.

Ειδικά για τις περιοχές της Βαυαρίας που θεωρούνται εστίες έξαρσης του κορονοϊού, ο κ. Ζέντερ εξήγγειλε «σκληρό φρένο έκτακτης ανάγκης». Τη λειτουργία τους με διαγνωστικά τεστ θα συνεχίσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, το λιανικό εμπόριο (με τον όρο του ενός πελάτη ανά 20 τ.μ.), οι οίκοι ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης. Σε αυτές τις περιοχές, εστιατόρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα επιτρέπονται οι συναντήσεις έως πέντε ατόμων από έως και δύο νοικοκυριά, χωρίς να συνυπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 12 ετών. «Αυτά τα μέτρα επηρεάζουν όλη την περιοχή των 'Αλπεων», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά και το υπόλοιπο κρατίδιο, στο εξής αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν μόνο σε πολύ μικρότερη κλίμακα, μόνο με το 25% της μέγιστης χωρητικότητας και με τον Κανόνα 2G+ (πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες, οι οποίοι θα έχουν επιπλέον υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ). Επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 και κλείνουν άμεσα, εκτός από τις χριστουγεννιάτικες αγορές, όλα τα κλαμπ και τα μπαρ.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα είναι χειρότερο και πιο ημικυκλικό. Ως αποτέλεσμα, η επίπτωσή του είναι πολύ σοβαρή και οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καταλαμβάνονται η μία μετά την άλλη. Ένα είναι σαφές: ο κίνδυνος και η πρόκληση για τη Βαυαρία προέρχονται από το κενό εμβολιασμού», δήλωσε ο κ. Ζέντερ και διευκρίνισε ότι το 90% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει όλα τα νομικά περιθώρια και να επιβάλει όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένους περιορισμούς και σημείωσε ότι ένα γενικό lockdown - και για τους εμβολιασμένους - είναι κατά τη γνώμη του νομικά δύσκολο και ενδεχομένως αντισυνταγματικό. Ο κ. Ζέντερ άσκησε με αυτή την αφορμή για μία ακόμη φορά κριτική στα κόμματα του πιθανού νέου συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) για την απόφαση να μην ανανεώσουν το καθεστώς «επιδημιολογικής κατάστασης εθνικής εμβέλειας», το οποίο επιτρέπει αμεσότερα και πιο αυστηρά μέτρα και εκπνέει στις 25 Νοεμβρίου.

Η Γαλλία δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα εκείνων των ευρωπαϊκών χωρών που επιβάλλουν lockdown σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους κατά της Covid-19 λόγω της επιτυχίας του μέτρου του υγειονομικού πάσου που έχει θέσει σε εφαρμογή η γαλλική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Εκείνες οι χώρες που επιβάλλουν lockdown στους ανεμβολίαστους είναι εκείνες που δεν έχουν θέσει σε εφαρμογή το (υγειονομικό) πάσο. Συνεπώς, αυτό το μέτρο δεν είναι απαραίτητο στη Γαλλία», δήλωσε ο Μακρόν στην εφημερίδα La Voix du Nord.

Αύξηση κρουσμάτων και στην Ολλανδία

Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού μεταξύ των παιδιών οι ιολόγοι της Ολλανδίας, η οποία είναι σε καθεστώς μερικού lockdown, προτείνουν επί της ουσίας να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία για μεγαλύτερο διάστημα κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) της Ολλανδίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ρεκόρ μολύνσεων που είχαν ξεπεράσει τις 110.000 έως τις 16 Νοεμβρίου, μια αύξηση 44% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται μεταξύ των παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως 12 ετών.

Τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών στις ηλικίες πέντε με εννέα ετών αυξήθηκαν σχεδόν 85% και οι μολύνσεις στις ηλικίες 10-14 ετών αυξήθηκαν 76%. «Το να παραμείνουν κλειστά τα δημοτικά για ένα μεγαλύτερο διάστημα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να κρατήσουμε τον ιό υπό έλεγχο», δήλωσε ο ανοσολόγος Χερ Ράικερς στην εφημερίδα Algemeen Dagblad. 

Δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι η καλύτερη επιλογή: η Μάριον Κούπμανς, ιολόγος και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας της χώρας για την COVID-19, δήλωσε στην εφημερίδα πως “θα πρέπει να σκεφθούμε άλλα μέτρα” αν τα ποσοστά δεν μειωθούν.

Βαθύ κόκκινο για όλη την Ολλανδία

Και οι 12 ολλανδικές επαρχίες αναμένεται να περάσουν στο βαθύ κόκκινο – το πιο υψηλό επίπεδο συναγερμού – για πρώτη φορά σε έναν εβδομαδιαίο χάρτη που δημοσιοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) κάθε Πέμπτη.

Με σχεδόν το 85% των ενηλίκων να έχουν πλήρως εμβολιαστεί, περισσότερες από 20.000 νέες μολύνσεις κορονοϊού καταγράφηκαν σε δύο διαδοχικές ημέρες αυτή την εβδομάδα, ο υψηλότερος αριθμός μέχρι τώρα, προκαλώντας μια έλλειψη τεστ COVID-19 στα κέντρα υγείας.

lockdownνέα μέτρακρούσματαΕυρώπηΚορονοϊός