Κόσμος|31.10.2018 09:18

ΗΠΑ: Ευάλωτες στους χάκερ οι ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου

Newsroom

Λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, αριθμός μικρότερος από το 50% των αμερικανικών πολιτειών έχει ελεγχθεί από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) για τον εντοπισμό κενών ασφάλειας απέναντι στο ενδεχόμενο ηλεκτρονικών υποκλοπών την ημέρα των εκλογών, σύμφωνα με το ABC News.

Η ειδική υπηρεσία του DHS που συντονίζει την προστασία των αμερικανικών υποδομών από τις κυβερνοεπιθέσεις (National Protection and Programs Directorate) έχει προετοιμάσει μία ομάδα αξιωματούχων, οι οποίοι θα επιθεωρήσουν τα συστήματα για την πραγματοποίηση των εκλογών σε πολιτειακό επίπεδο. Οι ίδιοι αξιωματούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν ελέγχους για τον εντοπισμό κενών ασφάλειας στο επίπεδο του κυβερνοχώρου, αλλά και μια σειρά προσωπικών ελέγχων, ώστε να διαπιστώσουν ότι το αρμόδιο για τις εκλογές προσωπικό, έχει προετοιμαστεί επαρκώς, απέναντι στο ενδεχόμενο προσπαθειών υποκλοπής των λογαριασμών της ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας.

Το DHS έχει ήδη ελέγξει ή προγραμματίζει να ελέγξει το καθεστώς κυβερνοασφάλειας σε μόλις 21 πολιτείες, ενώ ο έλεγχος αυτός, πραγματοποιείται δωρεάν στις πολιτείες που το ζητήσουν, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου στο ABC News. Ο ίδιος εκπρόσωπος έδωσε έμφαση στην ανησυχία που υπάρχει μεταξύ των εκλογικών αξιωματούχων, για το ενδεχόμενο μερικές πολιτείες να μην είναι ενήμερες για ενδεχόμενες “αδυναμίες” που πιθανώς να υπάρχουν στα συστήματα ηλεκτρονικής διεξαγωγής των εκλογών που χρησιμοποιούν.

“Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η κάθε πολιτεία και ειλικρινά όχι μόνο κάθε πολιτεία, αλλά και ολόκληρες χώρες στον βαθμό που μπορούν, είναι μία ανάλυση απειλών προκειμένου να κατανοήσουν τα κενά ασφάλειας στα συστήματά τους,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λάρι Νόρντεν από το πρόγραμμα (Brennan Center for Justice’s Democracy Program). “Η εκλογική υποδομή μας είναι πολύπλοκη και οι αδυναμίες δεν είναι πάντα προφανείς,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο να υπάρξουν υποκλοπές δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερες, μετά την εκστρατεία που έκανε η Ρωσία για να επηρεάσει τις εκλογές του 2016. Την περίοδο εκείνη, καταγράφηκαν προσπάθειες ηλεκτρονικών παρεμβάσεων σε παραπάνω από δέκα συστήματα καταγραφής ψηφοφόρων.

Ωστόσο, αρμόδιες για την διαχείριση όλης της διαδικασίας πραγματοποίησης των εκλογών σε τοπικό, αλλά και πολιτειακό επίπεδο, είναι οι αμερικανικές πολιτείες και το DHS μπορεί να προσφέρει την βοήθειά του, χωρίς να έχει παρεμβατικό ρόλο.

Στην διάρκεια δημοσίων εμφανίσεων της και συνομιλιών με αξιωματούχους της εκλογικής διαδικασίας, η αρμόδια υπουργός Κίρστεν Νίλσεν ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο της, είναι έτοιμο να βοηθήσει, ενώ παραδέχτηκε ότι οι προσπάθειες και το επίπεδο συνεργασίας είναι διαφορετικές από πολιτεία σε πολιτεία. “Μερικές πολιτείες προσλαμβάνουν τρίτα μέρη, ενώ κάποιες άλλες συνεργάζονται μαζί μας. Υπάρχουν κάποιες πολιτείες που κινητοποιούν την Εθνική Φρουρά. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αναβαθμίσεις την ικανότητα προστασίας. Η κάθε πολιτεία το πράττει κάπως διαφορετικά,” δήλωσε η ίδια σε μία διάσκεψη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που διοργανώθηκε μέσα στον Οκτώβριο, από την εφημερίδα “The Washington Post.”

Στο επίπεδο της Εθνοφρουρά των ΗΠΑ, υπάρχουν δυνατότητες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ενώ στο επίπεδο των πολιτειών που συνιστούν την ομοσπονδιακή δομή των ΗΠΑ, η Εθνοφρουρά έχει πραγματοποιήσει ασκήσεις κυβερνοασφάλειας, προκειμένου να αναπτύξει ένα πλαίσιο προστασίας, απέναντι σε απειλές ηλεκτρονικού τύπου.

Ο εκπρόσωπος του DHS αρνήθηκε να προσδιορίσει ποιες πολιτείες έχουν ή δεν έχουν περάσει από το πλαίσιο αξιολόγησης του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Το ABC News ρώτησε σχετικά εκλογικούς αξιωματούχους στις 50 πολιτείες, εάν έχουν λάβει μέρος στην αξιολόγηση και 19 πολιτείες (Αριζόνα, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντελάγουερ, Αϊόβα, Ιλινόις, Ιντιάνα, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Μοντάνα, Νεμπράσκα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια, Ρόντ Άϊλαντ, Νότια Καρολίνα, Γιούτα, Ουάσινγκτον, Ουισκόνσιν) επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν μέρος, ενώ αρκετές άλλες, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ένας αξιωματούχος των εκλογών στην Λουιζιάνα δήλωσε ότι η πολιτεία αξιολογείται τώρα από το DHS, ενώ η αξιολόγηση αυτή, θα ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Ένας εκλογικός αξιωματούχος της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η πολιτεία έχει ολοκληρώσει την κατάθεση εγγράφων και περιμένει την σχετική αξιολόγηση.

Από την πλευρά τους, οι αμερικανικές πολιτείες είναι απρόθυμες να δημοσιοποιήσουν πληροφορίες, σχετικά με τις πρακτικές κυβερνοασφάλειας που ακολουθούν, επικαλούμενες τον κίνδυνο που υπάρχει από επίδοξους χάκερς.

Από την άλλη μεριά, οι πολιτείες που έχουν συνεργαστεί με το DHS εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις υπηρεσίες που προσφέρει το υπουργείο.

Η ομάδα αξιωματούχων του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας που στάλθηκε στο Ουισκόνσιν πραγματοποίησε “λεπτομερή έλεγχο” και παρέμεινε στην αναφερόμενη πολιτεία για δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον Ρέιντ Μάγκνεϊ που είναι εκπρόσωπος της Εκλογικής Επιτροπής στο Ουισκόνσιν. “Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες τους,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ωστόσο, ένας εκλογικός αξιωματούχος από το Μίτσιγκαν που δεν έχει περάσει την αξιολόγηση του DHS, δήλωσε ότι η πολιτεία “έκανε παρόμοια δουλειά με εξωτερικούς συνεργάτες και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας, η οποία διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές κυβερνοασφάλειας, που εξυπηρετούν τις πολιτειακές υπηρεσίες.”

Ένας εκλογικός αξιωματούχος από το Μέιν, το οποίο δεν έχει περάσει την αξιολόγηση ασφάλειας του DHS, δήλωσε ότι η ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα στοιχεία των ψηφοφόρων, είναι το μόνο τμήμα που μπορεί να υποστεί ηλεκτρονική επίθεση, ενώ “προστατεύεται ουσιαστικά από κωδικούς εισόδου, εφεδρικό σύστημα αποθήκευσης στοιχείων και ελέγχεται για τον εντοπισμό ενδεχόμενων ύποπτων ενεργειών” από την υπηρεσία πληροφορικής που εξυπηρετεί τις ανάγκες της πολιτείας.

Το Αρκάνσας προσπέρασε την προσφορά ελέγχου από το DHS, καθώς σύμφωνα με την άποψη εκλογικών αξιωματούχων, η πολιτεία έχει προετοιμαστεί επαρκώς για όλα τα ενδεχόμενα. “Απλά δεν κάνουμε τα ίδια πράγματα που κάνουν μερικοί άλλοι. Κανένα από τα συστήματα που χρησιμοποιούμε δεν έχει συνδεθεί ποτέ με το διαδίκτυο κι έτσι δεν ανησυχούμε για το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων ή άλλων παρόμοιων ενεργειών,” δήλωσε ο Κρις Πάουελ εκπρόσωπος Τύπου της πολιτείας.

Οι υπηρεσίες που παρακολουθούν την ασφάλεια διεξαγωγής των εκλογών, όσο και ειδικοί στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τα πολλαπλά κενά ασφάλειας που έχει το σύστημα διεξαγωγής των αμερικανικών εκλογών. 

ΗΠΑ εκλογές