Κουρσκ: Αποκάλυψη 21 χρόνια μετά τη βύθισή του - Πλοίο του ΝΑΤΟ χτύπησε τους Ρώσους
NewsroomΗ τραγική βύθιση του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Kursk (Κουρσκ), τον Αύγουστο του 2000 ήταν αποτέλεσμα εμβολισμού από άλλο υποβρύχιο του ΝΑΤΟ στη Θάλασσα Μπάρεντς, υποστηρίζει ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός του ναυτικού.
Το «Κουρσκ» που βυθίστηκε στις 12 Αυγούστου 2000 σε βάθος 108 μέτρων και παρέσυρε στο θάνατο 118 μέλη του πληρώματος, ενώ δημιουργήθηκε η πρώτη μεγάλη κρίση επί προεδρίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Επίσημη έρευνα την οποία κατηύθυνε η ρωσική κυβέρνηση κατέγραψε, δύο χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, ότι το περιστατικό είχε προκληθεί από έκρηξης τορπίλης, η οποία στη συνέχεια προκάλεσε την έκρηξη πυρομαχικών στο σκάφος.
Το ΝΑΤΟ παρακολουθούσε το Κουρσκ
«Το υποβρύχιο του ΝΑΤΟ παρακολουθούσε το «Κουρσκ», προφανώς, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόσταση ασφαλείας και όταν πλησίασε πολύ κοντά συγκρούστηκε. Πολύ πιθανόν το ρωσικό υποβρύχιο να έκανε ελιγμό για να το αποφύγει, αλλά εξελίχθηκε σε μοιραία κίνηση», είπε ο απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού.
Ο Ποπόφ ισχυρίστηκε ότι γνώριζε το όνομα του υποβρυχίου που ανήκε στο μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «με 90% πιθανότητα». Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι δεν είχε επαρκή διαθέσιμα στοιχεία για να δημοσιοποιήσει την υπόθεση.
Σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό του Ναυτικού, ο οποίος υπηρέτησε μέχρι το 2001, το συγκεκριμένο σκάφος του ΝΑΤΟ βρισκόταν στην περιοχή όπου βυθίστηκε το «Κουρκ». Σημείωσε επίσης ότι τότε είχαν σταλεί σήματα SOS από μηχάνημα με το οποίο δεν ήταν εξοπλισμένα τα ρωσικά σκάφη, υπονοώντας ότι πρέπει να στάλθηκαν από άλλο υποβρύχιο.
Συμφωνούν με τη θεωρία
Ο Βίκτορ Κραβτσένκο, πρώην αρχηγός του ρωσικού επιτελείου Ναυτικού, συμφώνησε με τη θεωρία του Ποπόφ, σχολιάζοντας ότι: «Πιστεύω αυτή την εκδοχή της βύθισης του Κουρσκ, με βάση έμμεσες αποδείξεις».
Τρία σκάφη του ΝΑΤΟ, το βρετανικό «Splendid» και τα αμερικανικά υποβρύχια «Toledo» και «Memphis», φέρεται να βρίσκονταν κοντά στη Θάλασσα Μπάρεντς εκείνη την εποχή. Ούτε η Ουάσινγκτον ούτε και το Λονδίνο παρείχαν πληροφορίες για τα σκάφη τους όταν η Μόσχα ζήτησε τις πληροφορίες.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε μόλις λίγους μήνες αναλάβει Πρόεδρος τότε και δέχτηκε το μεγαλύτερο μέρος της αρνητικής κριτικής για την τραγωδία στο «Κουρσκ». Οι αποτυχημένες προσπάθειες διάσωσης προκάλεσαν οργή και απογοήτευση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και παγκοσμίως.
Οι ισχυρισμοί του Ποπόφ έρχονται τώρα να ρίξουν λάδι στη φωτιά, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας. Την Παρασκευή, ο ανώτατος αξιωματούχος του μπλοκ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρότεινε την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών στην Ανατολική Ευρώπη για την αντιμετώπιση μιας υποτιθέμενης απειλής από τη Μόσχα.
Σε απάντηση, το Κρεμλίνο είπε ότι μια τέτοια πράξη θα σήμαινε ότι η Ιδρυτική Πράξη των σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ «δεν ισχύει πλέον». Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, που υπογράφηκε το 1997, τα δύο μέρη δεν θεωρούν το ένα το άλλο αντίπαλο.
- Εκλογικό «θρίλερ» στις ΗΠΑ - Τι περιμένει η Αθήνα την επόμενη μέρα
- Μάχη Κασσελάκη για τις εντυπώσεις πριν τη διαφαινόμενη αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ - Σχεδιάζει ψηφοφορίες επί παντός στο συνέδριο
- Ανησυχία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την κυβερνοεπίθεση: Ο φόβος φοιτητών και καθηγητών
- Οι παράγοντες που θα κρίνουν τον νικητή στις ΗΠΑ - Η σωστή κίνηση Τραμπ και πού αναλώθηκε η Χάρις