Κορονοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για την αφρικανική μετάλλαξη - Εκτάκτως συνεδριάζει ο ΠΟΥ
NewsroomΣε νέο συναγερμό έχει θέσει τους επιστήμονες η αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για τη χειρότερη έως τώρα, καθώς εξαπλώνεται ταχύτερα απ' ότι είχε γίνει αντιληπτό αρχικά. Η κίνηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, ο ΠΟΥ θα την ονομάσει «Nu».
Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι να φανεί πόσες μεταλλάξεις φέρει αυτή η νέα παραλλαγή, πόσο μεταδοτικές είναι αυτές και πόσο απετελεσματικά είναι τα υπάρχοντα εμβόλια για την αντιμετώπισή τους.
«Μπλόκο της Βρετανίας σε αφρικανικές πόλεις
Στο μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε εκτάκτως να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς για έξι νοτιοαφρικανικές χώρες καθώς ανησυχεί για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Β.1.1529. Συγκεκριμένα, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε, την Μποτσουάνα, το Λεσότο και το Εσουατίνι (Σουαζιλάνδη).
Κορυφαίος αξιωματούχος υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η νέα παραλλαγή είναι η πιο σημαντική που έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες μέχρι στιγμής.
Ειδικότερα, η Τζένι Χάρις, διευθύνουσα σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) λέει: «Αυτή είναι η πιο σημαντική παραλλαγή που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα και βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα έρευνα για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα και την ευαισθησία του στα εμβόλια».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παραλλαγή φέρει πάνω από 30 μεταλλάξεις, κάτι που την καθιστά θεωρητικά πιο μεταδοτική και πιο ανθεκτική στα εμβόλια.
Η είδηση για τη νέα μετάλλαξη επηρέασε και τα χρηματιστήρια με τις ασιατικές αγορές να ανοίγουν νωρίτερα με σημαντική πτώση.
Ανησυχία για την ανθεκτικότητα στην ανοσία
Μια παραλλαγή του κορονοϊού που αντιστέκεται στην ανοσία μπορεί να είναι πιο ικανή να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που είτε έχουν κολλήσει τον ιό ήδη μία φορά, είτε έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.
Τέλος, ο Γκρεγκ Ντορ, ειδικός Παθολόγος Μολυσματικών Νόσων στο Νοσοκομείο St Vincent's της Αυστραλίας σε tweet του αναφέρει πως το στέλεχος B.1.1.529 «έχει μεταλλάξεις που σχετίζονται με μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων» και προσθέτει ωστόσο ότι ίσως αυτό να το καθιστά «όχι ιδιαίτερα μεταδοτικό».
Σύμφωνα με τον Δρ Ντορ «είναι η στιγμή να το μελετήσουμε και όχι να πανικοβληθούμε».
Ο Φρανσουά Μπαλού, καθηγητής Συστημάτων Υπολογιστικής Βιολογίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής UCL λέει ότι οι μεταλλάξεις του στελέχους της Μποτσουάνα βρίσκονται σε «έναν ασυνήθιστο αστερισμό» που «συσσωρεύτηκε προφανώς μετά από μια έκρηξη». Και εξηγεί ότι αυτό δείχνει ότι θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μιας «χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατασταλμένου ατόμου, πιθανώς σε έναν ασθενή με HIV/AIDS που δεν έχει λάβει θεραπεία».
Σύμφωνα με τον καθηγητής Μπαλλού «σίγουρα θα περίμενα να αναγνωρίζεται ελάχιστα από τα εξουδετερωτικά αντισώματα σε σχέση με τα στελέχη Άλφα και Δέλτα. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο μεταδοτικό μπορεί να είναι σε αυτό το στάδιο. Μέχρι στιγμής, τέσσερα στελέχη έχουν προσδιοριστεί σε μια περιοχή της υποσαχάριας περιοχής. Μπορεί να υπάρχει και σε άλλα μέρη της Αφρικής. Προς το παρόν, θα πρέπει να το παρακολουθούμε και να το αναλύουμε εξονυχιστικά, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε υπερβολικά, εκτός κι αν αρχίσει να αυξάνεται η παρουσία του σε συχνότητα στο εγγύς μέλλον».
Ο Δρ Μίρα Τσαντ, επικεφαλής περιστατικών Covid-19 στην Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου υπενθυμίζει ότι «καθώς είναι στη φύση των ιών να μεταλλάσσονται συχνά και τυχαία, δεν είναι ασυνήθιστο να προκύψουν μικροί αριθμοί περιπτώσεων με νέες μεταλλάξεις. Οποιεσδήποτε παραλλαγές που παρουσιάζουν ενδείξεις εξάπλωσης αξιολογούνται γρήγορα».
- Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
- Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
- Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
- Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»