Κόσμος|27.11.2021 08:45

Φουκουσίμα – Ο εφιάλτης επιστρέφει: Γιατί λιώνει το τείχος πάγου γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο

Συναγερμός έχει σημάνει στη Φουκουσίμα καθώς, όπως μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK,  λιώνει το τείχος πάγου γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο

Δέκα χρόνια μετά ο εφιάλτης επιστρέφει για να μας υπενθυμίσει το πιο ολέθριο στην ιστορία πυρηνικό δυστύχημα μετά το Τσερνόμπιλ. Οι καταστροφές προέκυψαν ως ακολουθία του γεγονότος του μεγάλου σεισμού της 11ης Μαρτίου του 2011 και του τσουνάμι που τον ακολούθησε.

Όμως δεν ήταν η φύση εκείνη που προκάλεσε τις εκρήξεις στους αντιδραστήρες του σταθμού και τη διαρροή μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας στο περιβάλλον αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας.

Κύρια αιτία που συνέτεινε στην καταστροφή στις εγκαταστάσεις ήταν η μη λειτουργία του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων, ως ακόλουθο του ανεπαρκούς σχεδιασμού προστασίας για περίπτωση φυσικής καταστροφής τέτοιου μεγέθους. Επιπλέον παράγοντες ήταν η κακή συντήρηση (παλαιότητα, ρωγμές, προηγούμενα ατυχήματα που συγκαλύφθηκαν) και η αύξηση της παραγωγής (καταπόνηση), με ταυτόχρονες οικονομικές περικοπές (ανεπαρκής συντήρηση) εις βάρος της ασφάλειας.

Η τραγική ειρωνεία της ιστορίας

Τραγική ειρωνεία: το συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν προγραμματισμένο να τεθεί εκτός λειτουργίας στις αρχές του 2011 έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του αλλά πήρε δεκαετή παράταση λειτουργίας ένα μήνα πριν την καταστροφή.

Τα πυρηνικά ατυχήματα στον σταθμό Φουκουσίμα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές οικολογικές επιβαρύνσεις από καταστροφή πυρηνικών εγκαταστάσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Αν και το τσουνάμι προκάλεσε τον θάνατο 18.500 ανθρώπων στη βορειοανατολική Ιαπωνία, από το ίδιο το πυρηνικό δυστύχημα δεν υπήρξαν αμέσως νεκροί.

Ωστόσο, θεωρείται ότι ευθύνεται εμμέσως για πολλές χιλιάδες "θανάτους που συνδέονται με αυτό", και που έχουν αναγνωριστεί από τις αρχές ως θάνατοι που οφείλονται στην επιδείνωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων που χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά το δυστύχημα.

Δέκα χρόνια πριν, στις 11 Μαρτίου του 2011 ο άνθρωπος έδειξε ακόμη μια φορά την ανεπάρκεια του να προστατέψει τη ζωή και τον πλανήτη.

πυρηνικό ατύχημαΙαπωνίαΦουκουσίμαπυρηνικό εργοστάσιοκλιματική αλλαγή