ΠΟΥ για μετάλλαξη Όμικρον: Οι πρώτες ενδείξεις για τα εμβόλια και τα συμπτώματα
NewsroomΟι πρώτες εκτιμήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, θέλουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό να μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Την ίδια ώρα, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα ευρήματα, τα συμπτώματα όσων έχουν ήδη ασθενήσει καταγράφονται ως «ήπια». Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν οι υγειονομικές αρχές της Μποτσουάνα, όπου εντοπίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον.
Όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά για τη μετάλλαξη Όμικρον». Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι στις περισσότερες περιπτώσεις όσων νοσούν από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, τα συμπτώματα είναι ήπια.
Ο ΠΟΥ παροτρύνει τα κράτη να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια «βασισμένα στα στοιχεία και στους ενδεχόμενους κινδύνους», κατακρίνοντας με τον τρόπο αυτόν τα πολύ αυστηρά μέτρα απαγόρευσης πτήσεων από χώρες της νότιας Αφρικής, που ελήφθησαν από πολλές χώρες.
Ο αξιωματούχος, που μίλησε εκ μέρους του Οργανισμού, ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, ωστόσο υπάρχει μια φθίνουσα πορεία σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων: Η μετάλλαξη Άλφα προκαλούσε τα πιο σοβαρά συμπτώματα, ενώ η τελευταία, η Όμικρον, τα λιγότερο σοβαρά μέχρι τώρα. Όπως εκτιμάται οι επιστήμονες θα έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη μέχρι τα τέλη του μήνα.
Μποτσουάνα: Ασυμπτωματικοί οι περισσότεροι
Υψηλόβαθμη υγειονομική αξιωματούχος της Μποτσουάνας δήλωσε πως 16 από τους 19 συνολικά ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού στη χώρα ήταν ασυμπτωματικοί και είπε πως είναι "άδικο" η χώρα να τυγχάνει μεταχείρισης σαν να ήταν το επίκεντρο της έξαρσης της νέας παραλλαγής.
Η Πάμελα Σμιθ-Λόρενς, ασκούσα χρέη διευθύντριας υγείας στο υπουργείο Υγείας και Ευεξίας, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters πως η πλειονότητα των 19 ανθρώπων που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον είναι ήδη αρνητικοί. Ενώ 16 άνθρωποι ήταν ασυμπτωματικοί, οι υπόλοιποι τρεις είχαν "πολύ, πολύ ήπια" συμπτώματα, τόνισε.
«Δυστυχώς... το δάχτυλο δείχνει τώρα την Μποτσουάνα, για να πουν ότι [η παραλλαγή] προήλθε από την Μποτσουάνα, ή ότι είναι μια παραλλαγή της Μποτσουάνας, το οποίο νομίζω πως είναι πολύ άδικο και αχρείαστο αυτή την ώρα», είπε και πρόσθεσε πως 14 από τους 19 ανθρώπους που εντοπίστηκαν μέχρι τώρα με την παραλλαγή ήταν ξένοι υπήκοοι.
ΠΟΥ: Αντιμέτωποι με τοξικό κοκτέιλ
Πάντως, ο ΠΟΥ με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου, αργότερα την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «τοξικό κοκτέιλ» λόγω της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19 αλλά και των περιορισμένων τεστ». «Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν εύφορο έδαφος για την εμφάνιση παραλλαγών του νέου κορονοϊού», ανέφερε. «Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον προκάλεσε ανησυχία. Μετά την εμφάνιση της Δέλτα, είναι η πρώτη φορά που μια άλλη παραλλαγή προκαλεί τόση ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Όμικρον ή B.1.1.529 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 24 Νοεμβρίου από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής. Το πρώτο γνωστό κρούσμα που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ήταν σε ένα δείγμα που είχε ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου.
ΟΟΣΑ: Απειλεί την ανάκαμψη η μετάλλαξη Όμικρον
Η οικονομική προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός: ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προέτρεψε σήμερα τα κράτη να επιταχύνουν τον ρυθμό στη διανομή των δόσεων προκειμένου να εξαλειφθεί η πανδημία, επισημαίνοντας "την απειλή για την ανάκαμψη" στην οικονομία που θέτει η παραλλαγή Όμικρον.
"Το στέλεχος Όμικρον προσθέτει περαιτέρω αβεβαιότητα σε αυτήν που ήδη υπάρχει, κάτι που μπορεί να συνιστά απειλή για την ανάκαμψη", δήλωσε η Λοράνς Μπουν, η επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα.
Στα συμπεράσματα των ενδιάμεσων οικονομικών προοπτικών, ο ΟΟΣΑ δηλώνει ότι "η προτεραιότητα παραμένει να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια παράγονται και διανέμονται το ταχύτερο δυνατό σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων".
"Θα ήταν μεγάλο λάθος να νομίσουμε ότι το έργο έχει σχεδόν τελειώσει", υπογράμμισε η επικεφαλής οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι "τα νέα για το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον είναι αναμφίβολα μια υπενθύμιση αυτής της απερίσκεπτης αποτυχίας".
Οι ανεπτυγμένες χώρες της G20 δαπάνησαν συνεπώς 10.000 δισεκατομμύρια δολάρια για να προστατεύσουν την οικονομία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης ενώ ο εμβολιασμός του πλανήτη δεν θα στοίχιζε παρά 50 δισεκατομμύρια δολάρια, τόνισε.
Όταν ρωτήθηκε για τη νέα έκκληση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την άρση των πατεντών των εμβολίων κατά της Covid ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή παγκοσμίως, η Λοράνς Μπουν φάνηκε να διαφωνεί, απαντώντας ότι πρόκειται μάλλον για επιμελητειακά προβλήματα στη διανομή των εμβολίων, παρά για ανεπαρκή παραγωγή.
Παρότι δεν λαμβάνουν υποψη τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την Όμικρον, οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη του ΟΟΣΑ για το 2021 αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω κατά 0,1 της μονάδας στο 5,6%, συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.
- Μήνυμα αισιοδοξίας από Φάμελλο, μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
- Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
- Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
- Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»