Κόσμος|08.12.2021 09:46

Πούτιν - Μπάιντεν: Το παρασκήνιο της τηλεδιάσκεψης - Διαφορετική εικόνα μεταδίδουν Κρεμλίνο και Λευκός Οίκος

Newsroom

Με την ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία να βαίνει κλιμακούμενη το τελευταίο χρονικό διάστημα, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησαν, το βράδυ της Τρίτης, κρίσιμη τηλεδιάσκεψη στη σκιά της εύφλεκτης κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

Ενώ η τηλεδιάσκεψη ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει περισσότερες από τρεις ώρες, τελικά οι πρόεδροι των δύο χωρών χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες για να ολοκληρώσουν τη συνομιλία τους.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του OPEN Μιχάλης Ιγνατίου, ο καθαρός χρόνος της συζήτησης των δύο ανδρών ήταν περίπου μία ώρα κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να πρόλαβαν να αναλύσουν σε βάθος τις μεγάλες διαφορές τους. Επίσης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσίας ανέθεσαν στους συνεργάτες τους να συνεχίσουν τις διμερείς επαφές.

Παράλληλα, ο Θανάσης Αυγερινός σημείωσε από τη ρωσική πρωτεύουσα ότι η Μόσχα εκτιμά πως η τηλεδιάσκεψη πήγε «καλύτερα του αναμενόμενου», με τον Μιχάλη Ιγνατίου να μεταδίδει ότι η αμερικανική πλευρά επιμένει πως ο πρόεδρο Μπάιντεν προειδοποίησε με αυστηρό τρόπο των Ρώσο ομόλογό του πως η Μόσχα θα υποστεί σοβαρές οικονομικές κυρώσεις, δηλαδή η Αμερική θα χτυπήσει τον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας -να μην μπορεί δηλαδή να κάνει συναλλαγές με το εξωτερικό-.

Λευκός Οίκος: Σκληρή προειδοποίηση Μπάιντεν σε Πούτιν

Ο Μιχάλης Ιγνατίου μιλώντας για την αυστηρή προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου τόνισε ότι αν μία χώρα δεν μπορεί να στείλει και να λάβει χρήματα από το εξωτερικό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Φυσικά, για να γίνει ένα τόσο μεγάλο χτύπημα στον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας θα πρέπει και άλλες χώρες να συμφωνήσουν με τις ΗΠΑ (όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία), κάτι το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να συμβεί.

Η εικόνα που μεταδίδεται στις ΗΠΑ μετά την τηλεδιάσκεψη των δύο ανδρών είναι ότι αν η Ρωσία συνεχίσει τη μεγάλη συσσώρευση δυνάμεων στο Ουκρανικά σύνορα, τότε μπορεί αν εφαρμοστούν άμεσα κυρώσεις, δηλαδή οι κυρώσεις δεν είναι απειλές που μπορεί να εφαρμοστούν μόνο στο ακραίο σενάριο μίας εμπόλεμης σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ιγνατίου τόνισε ότι η σχέσεις των δύο χωρών ήταν στο απόλυτο ναδίρ και επομένως δεν θα μπορούσαν να χειροτερεύσουν από αυτή την τηλεδιάσκεψη.

Μάλιστα, ο σύμβουλος εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε δημόσια ότι δεν υπήρξε καμία παραχώρηση από αμερικανικής πλευράς στον κ. Πούτιν, ότι κάποια υπόσχεση ότι το ΝΑΤΟ θα κλείσει την πόρτα στην Ουκρανία. Επίσης, ο Σάλιβαν επανέφερε στο προσκήνιο τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης απέναντι στη Ρωσία.

Για κλίμα εκτόνωσης μιλά το Κρεμλίνο

Διαφορετική είναι η εικόνα που μεταδίδεται από τη Μόσχα για την ίδια τηλεδιάσκεψη όπως μετέδωσε στο OPEN ο Θανάσης Αυγερινός. Συγκεκριμένα ο ανταποκριτής του «Ανοιχτού Καναλιού» στη Ρωσία. Από το Κρεμλίνο μεταδίδουν ότι η συζητήσει πήγαν πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Παρότι δηλαδή οι δύο πλευρές εξέφρασαν τις διαφωνίες τους, έδειξαν διάθεση συνεννόησης και υπέρβασης ορισμένων εξ΄ αυτών και άκουσαν με πολύ προσοχή ο ένας τα αιτήματα του άλλου, ειδικά στα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια που έθεσε η ρωσική πλευρά αναφορικά με την Ουκρανία.

Ο πρόεδρο Πούτιν μετέφερε στον Αμερικανό ομόλογό του πως αυτοί που υπονομέυουν την ασφάλεια της συγκεκριμένης περιοχής είναι οι παράγοντες της εθνικιστικής κυβέρνησης του Κιέβου. Ενώ η ρωσική πλευρά μεταδίδει ότι ο κ. Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα συζητήσει τις ενστάσεις της Ρωσίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Κάτι που όντως έκανε μετά το πέρας της διμερούς τηλεδιάσκεψης.

Στη Μόσχα θεωρούν ότι οι δύο ηγέτες έχουν καλύτερη συνεννόηση μεταξύ τους σε σχέση με αυτή που μπορεί να έχει ο Τζο Μπάιντεν με τους «ρωσοφοβικούς παράγοντες εντός ΗΠΑ και ΕΕ», όπως μετέδωσε ο Θανάσης Αυγερινός. Παράλληλα εκτιμούν ότι οδεύουμε πλέον σε κλίμα εκτόνωσης και όχι ευθείας σύγκρουσής.

Τζο ΜπάιντενΡωσίαΗΠΑτηλεδιάσκεψηΒλαντίμιρ Πούτιν