Μετάλλαξη Όμικρον: Επικρατεί κατά 90% στη Ν. Αφρική - Λιγότεροι νοσούν βαριά
NewsroomΗ πανδημία του κορονοϊού θα συνεχιστεί ίσως και με ακόμα χειρότερες μεταλλάξεις από την Δέλτα και την μετάλλαξη Όμικρον, όσο οι φτωχότερες χώρες, στις οποίες καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού μένουν εκτός διάθεσης εμβολίων προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής στρατηγικής της Φαρμακευτικής εταιρείας «ASPEN» στη Νότια Αφρική ο Δρ. Σταύρος Νικολάου μιλώντας στο OPEN και στην Αδαμαντία Λιόλιου σημειώνει ότι μέχρι τον Μάρτιο η φαρμακευτική εταιρεία θα έχει έτοιμο και θα διανείμει μονοδοσικό εμβόλιο αποκλειστικά για τις χώρες της Αφρικής.
Όπως τονίζει, η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι περισσότερο μεταδοτική συγκριτικά με τις άλλες μεταλλάξεις, ενώ επισημαίνει όσοι νοσούν βαριά είναι ανεμβολίαστοι.
Επιπλέον, ο Κυπριακής καταγωγής επιστήμονας αποκαλύπτει τα τελευταία συμπεράσματα των ερευνών για τη μετάλλαξη «Όμικρον» που επικρατεί ήδη στο 90% στη Νότια Αφρική. Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:
Οι μελέτες σας και τα δεδομένα μέχρι τώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων δείχνουν ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι περισσότερο μεταδοτική από τις άλλες;
Είναι πιο μεταδοτική από τις μεταλλάξεις «Δέλτα» και «Βήτα». Το πρώτο πράγμα που εξετάζουμε είναι ο ρυθμός εξάπλωσης. Ο ρυθμός εξάπλωσης χθες ήταν 3,1. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ένα άτομο που μολύνεται θα μολύνει ακόμη 3,1 ανθρώπους.
Το δεύτερο πράγμα που ελέγχουμε είναι αυτό που ονομάζουμε ποσοστό θετικότητας. Σήμερα είναι 30%. Αυτό σημαίνει ότι αν 10 άνθρωποι κάνουν τεστ κορονοϊoύ, οι 3 από τους 10 θα βρεθούν θετικοί. Είναι πολύ μεγάλο ποσοστό.
Προκαλεί αυτή η μετάλλαξη βαριά νόσηση;
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι λιγότεροι άνθρωποι νοσούν βαριά και λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν. Oι πρώτες ενδείξεις λένε ότι το 75%-80% από τους ασθενείς με «Όμικρον» που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση είναι ανεμβολίαστοι. Επομένως, περισσότεροι ανεμβολίαστοι νοσούν βαριά.
Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Αφρική είναι πολύ χαμηλό. Ποιο είναι το σχέδιό σας για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση;
Η Johnson & Johnson έδωσε την άδεια για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην Aspen. Αυτό σημαίνει ότι η Αφρική θα έχει το δικό της εμβόλιο που ονομάζεται «Aspenovax».
Είναι προϊόν της εταιρείας Aspen και από τον επόμενο χρόνο η Aspen θα παράγει το δικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού και θα το διανέμουμε στην Αφρική… …Εκτιμούμε ότι θα είναι στη αγορά στο τέλος του πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου.
Είναι το εμβόλιο αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης «Όμικρον»;
Αυτά που ξέρουμε για τα εμβόλια είναι ότι εμποδίζουν τη βαριά νόσηση, εμποδίζουν το θάνατο και όσους περισσότερους ανθρώπους εμβολιάσεις μειώνονται οι πιθανότητες για περισσότερες μεταλλάξεις.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό