Κόσμος|11.12.2021 22:34

Αίγυπτος: Μούμια με χρυσή γλώσσα ανακαλύφθηκε σε άθικτο αρχαίο τάφο

Newsroom

Δύο γειτονικούς τάφους, με τα λείψανα τριών αρχαίων Αιγυπτίων -ενός άντρα, μίας γυναίκας και ενός παιδιού- ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο. Αυτό που δημιουργεί εντύπωση στα συγκεκριμένα ευρήματα, είναι ότι, οι μούμιες ήταν εξοπλισμένες με γλώσσες από χρυσό φύλλο. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο τουρισμού και αρχαιοτήτων, αυτό βοηθούσε τους νεκρούς, στη μετά θάνατον ζωή, να μιλήσουν με τους θεούς.

Πολύ σημαντικό εύρημα ο σφραγισμένος τάφος του άντρα

Ο ένας από τους τάφους, που είχε λεηλατηθεί, περιείχε τα λείψανα μίας γυναίκας και ενός 3χρονου παιδιού, και είχε μια ασβεστολιθική σαρκοφάγο με καπάκι σε σχήμα γυναίκας. Άθικτος βρέθηκε ο τάφος του άντρα, από την 26η δυναστεία (664 π.Χ. έως το 525 π.Χ.), γνωστή και ως περίοδος Σαΐτης «Είναι σπάνιο να βρεις τάφο πλήρως σφραγισμένο, πρόκειται για πολύ σημαντικό εύρημα», δήλωσε η συνδιευθύντρια της αρχαιολογικής αποστολής του Oxyrhynchus, Esther Pons Mellado, στην εφημερίδα The National.

Το εύρημα βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Οξύρρυγχου, κοντά στη σύγχρονη πόλη El Bahnasa, περίπου 100 μίλια (160 χιλιόμετρα). ) νότια του Καΐρου από τους ερευνητές της αρχαιολογικής αποστολής Οξύρρυγχου, που συνδιοργανώνεται από το Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Η Οξύρρυγχος ήταν η πρωτεύουσα του 19ου νομού, ή επαρχίας, της Άνω Αιγύπτου, σύμφωνα με τον ιστότοπο της αποστολής. Είναι γνωστό για τους παπύρους Oxyrhynchus ή αρχαία ελληνικά, λατινικά και άλλες γλώσσες γραμμένες σε εκατοντάδες χιλιάδες παπύρους που χρονολογούνται από τον τρίτο αιώνα π.Χ. έως τον έβδομο αιώνα μ.Χ. Για την ώρα είναι άγνωστες οι ταυτότητες του άντρα, της γυναίκας και του παιδιού, οι ερευνητές- αρχαιολόγοι, όμως, ελπίζουν ότι οι ανασκαφές που συνεχίζονται στο σημείο, θα αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες.

αρχαιολόγοιτάφοςΑίγυπτοςανασκαφέςμούμια