Κόσμος|13.12.2021 13:52

Μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτος νεκρός στη Βρετανία

Newsroom

Στη Βρετανία καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός παγκοσμίως από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, είχε προειδοποιήσει χθες, Κυριακή για «παλιρροϊκό κύμα της Όμικρον».

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει: ένα παλιρροϊκό κύμα της Όμικρον έρχεται, και φοβάμαι ότι είναι τώρα σαφές πως δύο δόσεις εμβολίου δεν είναι αρκετές για να διασφαλίσουμε το επίπεδο προστασίας το οποίο έχουμε όλοι ανάγκη», είπε ο Μπόρις Τζόνσον σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ανακοινώνοντας πως όλοι ηλικίας 18 ετών και άνω μπορούν να λάβουν μια τρίτη δόση εμβολίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ένα μήνα νωρίτερα απ΄ ό,τι προβλεπόταν αρχικά.

Εξαπλώνεται με «πρωτοφανείς ρυθμούς»

Σύμφωνα δε με τον υπουργό Υγείας της χώρας, η μετάλλαξη, εξαπλώνεται με «πρωτοφανείς ρυθμούς» και ως εκ τούτου ο κόσμος πρέπει να κάνει ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Αν και ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη επιβεβαιωμένοι θάνατοι στην Αγγλία, η παραλλαγή Όμικρον ευθύνεται μάλλον για περίπου το 40% των λοιμώξεων στο Λονδίνο και τόνισε ότι αν η κυβέρνηση δεν δράσει, μπορεί να κατακλυστεί το σύστημα υγείας.

«Αυτό που γνωρίζουμε για την Όμικρον είναι ότι (...) εξαπλώνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς, είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν, τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δύο με τρεις ημέρες», δήλωσε ο Τζάβιντ στο Sky News.

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Πολύ υψηλός παγκόσμιος κίνδυνος

Η είδηση έρχεται λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η παραλλαγή, συνιστά έναν «πολύ υψηλό» παγκόσμιο κίνδυνο, με κάποιες ενδείξεις ότι διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων.

Υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την Όμικρον, η οποία για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ τον περασμένο μήνα, οι μεταλλάξεις της οποίας μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και περισσότερα κρούσματα κορονοϊού, αναφέρεται σε ένα έγγραφο του ΠΟΥ που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή.

«Ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με τη νέα παραλλαγή ενδιαφέροντος Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός για διάφορους λόγους», γράφει το έγγραφο επαναλαμβάνοντας την πρώτη αξιολόγηση της 29ης Νοεμβρίου. «Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν την πιθανότητα διαφυγής χυμικής ανοσίας απέναντι στη μόλυνση και στα υψηλά ποσοστά μετάδοσης, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις (κρουσμάτων) με σοβαρές επιπτώσεις», σημείωνει ο ΠΟΥ αναφερόμενος στην πιθανή δυνατότητα του ιού να διαφεύγει της ανοσίας που παρέχουν τα αντισώματα. Ο ΠΟΥ επικαλείται ορισμένα προκαταρκτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ανθρώπων που επαναμολύνονται με τον ιό έχει αυξηθεί στη Νότια Αφρική.

«Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα»

Παρότι τα προκαταρκτικά ευρήματα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι η Όμικρον πιθανόν να είναι λιγότερο σοβαρή παραλλαγή σε σχέση με την Δέλτα -η οποία αυτή τη στιγμή κυριαρχεί παγκοσμίως- και όλα τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί στην περιοχή της Ευρώπης είναι ήπια ή ασυμπτωματικά, παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η Όμικρον μπορεί να είναι εγγενώς λιγότερο μολυσματική, προστίθεται.

«Περισσότερα δεδομένα απαιτούνται για να γίνει κατανοητό το προφίλ σοβαρότητας. Ακόμη και αν είναι λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Δέλτα, αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης μετάδοσης. Περισσότερες νοσηλείες κινδυνεύουν να επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας και να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους», σημειώνεται. Η ανακοίνωση καταλήγει ότι αναμένονται περισσότερες πληροφορίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες επισημαίνοντας το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις μολύνσεις και στα αποτελέσματά τους.

ΚορονοϊόςΒρετανίαμετάλλαξη Όμικρον