Κόσμος|15.12.2021 09:31

Εφιαλτικό σενάριο: Το λιώσιμο των παγετώνων μπορεί να απελευθερώσει παλιούς καταστροφικούς ιούς και βακτήρια

Newsroom

Η κλιματική αλλαγή δυνητικά μπορεί να αποφέρει πολύ μεγαλύτερες συμφορές για την ανθρωπότητα από αυτές που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε και εκτιμούμε. Αυτή την εφιαλτική διατύπωση έκανε ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Zvezda σύμφωνα με άρθρο του Jonny Tickle στο ειδησεογραφικό δίκτυο Russia Today.

Η τήξη του μόνιμου παγετού λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει στην απελευθέρωση αερίων μεθανίου και πιθανή καταστροφή στις υποδομές της Αρκτικής, αλλά θα μπορούσε επίσης να δει παλιούς ιούς και βακτήρια να ξυπνούν, προειδοποίησε ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης Νικολάι Κορτσούνοφ.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι η Ρωσία έχει προτείνει ένα σχέδιο για τη βιοασφάλεια στο Αρκτικό Συμβούλιο, ένα διακυβερνητικό φόρουμ που αποτελείται από οκτώ χώρες που έχουν κυριαρχία στη γη εντός του Αρκτικού Κύκλου.

Ο Κορτσούνοφ, ο οποίος υπηρετεί ως γενικός πρεσβευτής στο Υπουργείο Εξωτερικών, προεδρεύει της Επιτροπής Ανώτατων Αξιωματούχων στο Αρκτικό Συμβούλιο.

Να ξυπνήσουν παλιοί ιοί και βακτήρια

«Υπάρχει κίνδυνος να ξυπνήσουν παλιοί ιοί και βακτήρια», είπε ο Κορτσούνοφ και εξήγησε: «Εξαιτίας αυτού, η Ρωσία ξεκίνησε ένα έργο βιοασφάλειας στο πλαίσιο του Αρκτικού Συμβουλίου το οποίο θα επιφορτιστεί με την επεξεργασία ολόκληρου του φάσματος "κινδύνων" που σχετίζονται με την υποβάθμιση του μόνιμου παγετού και των επιπτώσεων καθώς και για μολυσματικά ασθένειες που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον".

Θα αποκαλυφθούν αρχαία οικοσυστήματα

Ο Κορτσούνοφ δεν είναι ο πρώτος που επισημαίνει αυτήν την δυνητικά καταστροφική παρενέργεια της κλιματικής αλλαγής. Νωρίτερα φέτος, ο Ρώσος επιστήμονας Σεργκέι Νταβίντοφ προειδοποίησε ότι η τήξη του μόνιμου παγετού θα μπορούσε να φέρει στην επιφάνεια τμήματα αρχαίων οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρχαίων καταστροφικών ιών.

Ο Νταβίντοφ προειδοποίησε ότι μεγάλο μέρος της επικράτειας της Ρωσίας είναι μόνιμος παγετός που δεν έχει λιώσει εδώ και εκατομμύρια χρόνια και αρχαίοι ιοί, ορισμένοι από τους οποίους θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι, θα μπορούσαν να βρίσκονται μέσα.

Η διαπίστωση Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που τα τελευταία χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τους κινδύνους της υπερθέρμανσης του πλανήτη στα οικοσυστήματα και το περιβάλλον της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της τήξης του μόνιμου παγετού.

Μιλώντας στο Valdai Discussion Club το 2020, ο Πούτιν σημείωσε ότι το 65% της επικράτειας της χώρας αποτελείται από μόνιμο πάγο και οποιαδήποτε οικολογική αλλαγή θα έχει τεράστιες συνέπειες για τις υποδομές της Ρωσίας και θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία της. «Αν έως το 2100 λιώσει έως και το 25% των στρωμάτων του μόνιμου παγετού κοντά στην επιφάνεια, που είναι περίπου τρία ή τέσσερα μέτρα, θα αισθανθούμε πολύ έντονα το αποτέλεσμα», είπε πρόσφατα ο Πούτιν.

ΡωσίαπαγετώνεςβακτήριαΑρκτικήκλιματική αλλαγήΒλαντίμιρ Πούτιν