Κόσμος|17.12.2021 20:52

Ιπτάμενοι γιατροί: Drones σώζουν ζωές από αέρος

Newsroom

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για να σώσουν ανθρώπινες ζωές σε όλο τον κόσμο, από την Αφρική μέχρι την Αυστραλία.

Η ραγδαία εξέλιξη που έχει γνωρίσει η βιομηχανία των drones τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στη χρήση των μη επανδρωμένων οχημάτων σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι τις μεταφορές και από την αστυνόμευση μέχρι την ψυχαγωγία τα εξελιγμένα drones έχουν αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε πριν από μία δεκαπενταετία. Πλέον τα drones γίνονται και ένα πολύτιμο εργαλείο για να σώζονται ανθρώπινες ζωές σε απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη, όπου η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι δύσκολη για πολλούς λόγους.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη συμβάλλουν πλέον από την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων μικρών κοινοτήτων, έως τη μεταφορά ζωτικών ποσοτήτων αίματος, φαρμάκων και εμβολίων σε περιοχές στις οποίες η παρουσία ιατρών είναι δύσκολη.

Όπως δείχνει ρεπορτάζ του BBC, σε μία απομακρυσμένη περιοχή του Κονγκό η χρήση drones είναι πολύτιμη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Ο ουρανός βουίζει πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων και ένα drone προσγειώνεται σε ξύλινη προβλήτα. Εκεί το περιμένει μία γιατρός, η οποία παραλαμβάνει τον εξοπλισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία της τοπικής κλινικής.

Είναι μια λύση που αλλάζει τη ζωή των γιατρών και των ασθενών σε μία περιοχή, όπου για να παραδοθεί ένα ιατρικό προϊόν με αυτοκίνητο και πλοίο μπορεί να χρειαστεί από ημέρες έως εβδομάδες εξαιτίας της δύσβατης διαδρομής. Πολλές φορές οι ασθενείς δεν έχουν τη δυνατότητα να χάσουν ένα τόσο πολύτιμο χρονικό διάστημα.

Παραδείγματα χρήσης drones για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλο τον κόσμο

Στο ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύπτονται ακόμα τρεις καινοτόμοι τρόποι με τους οποίους τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για να σώσουν ανθρώπινες ζωές σε όλο τον κόσμο -από την Αυστραλία μέχρι την Αφρική.

Στη Ζανζιβάρη, στα ανοικτά των ακτών της Τανζανίας, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για τον ψεκασμό υγροτόπων ώστε να αντιμετωπιστεί και εν συνέχεια να εξαφανιστεί η ελονοσία στο νησί. Πρόκειται για μία πολύ φθηνότερη λύση σε σχέση με τον ψεκασμό από αεροπλάνα. τα συγκεκριμένα drones μπορούν να πετάξουν σε δύσκολα σημεία και να καλύψουν ταχύτατα μεγάλες επιφάνειες.

Στην Αυστραλία, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Drone - γιατροί έχουν δημιουργηθεί για να ελέγχουν την υγεία των ασθενών από αέρος. Πιο συγκεκριμένα η τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα έν λόγω drones, η οποία έχει αναπτυχθεί από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, μπορεί να διαβάζει από ψηλά τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα των ανθρώπων αλλά και να «εξετάζει» άλλα ζωτικά στοιχεία, όπως η θερμοκρασία του σώματός τους και αν βήχουν.

Στη Ρουάντα, τα drones χρησιμοποιούνται για την παράδοση προμηθειών υγειονομικής περίθαλψης σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το έργο (Zipline) χρειάζεται μόλις δύο λεπτά για να συσκευάσει και να στείλει μια παράδοση σε απόσταση έως 80 χιλιομέτρων από τη στιγμή που θα ξεκινήσει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ζωτικής σημασίας μεταφορές, όπως αίμα, φάρμακα και εμβόλια μπορούν να φτάσουν άμεσα σε όλη τη χώρα.

Δείτε το βίντεο με τη χρήση των drones στο BBC

ΑυστραλίαΑφρικήdroneγιατροίdrones