Κόσμος|20.12.2021 07:50

Αυστραλία: Άλμπουμ με τραγούδια πουλιών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση σκαρφαλώνει στην κορυφή των charts

Newsroom

Από τις κορυφές των δέντρων στην κορυφή των τσαρτς: Πετώντας... μπροστά από μεγάλα ονόματα όπως η Taylor Swift , ένα άλμπουμ με τη συμμετοχή 53 εκ των πιο απειλούμενων με εξαφάνιση πουλιών της Αυστραλίας βρέθηκε στο Νο. 3 του πίνακα άλμπουμ της Αυστραλιανής Ένωσης Δισκογραφικής Βιομηχανίας (ARIA) από την κυκλοφορία του στις 3 Δεκεμβρίου.

Μπροστά από το πρωτότυπο άλμπουμ, βρέθηκαν μόνοι οι βρετανοί στάρ της ποπ μουσικής Adele και Ed Sheeran.  Το «Songs of Disappearance», άλμπουμ των 54 κομματιών δημιουργήθηκε για να συμπέσει με την κυκλοφορία του βιβλίου «The Action Plan for Australian Birds» (Σχέδιο δράσης για τα υστραλιανά πουλιά) του Πανεπιστημίου Charles Darwin (CDU) και του BirdLife Australia.

«Το άλμπουμ είναι ένας τρόπος για να εκτιμήσει ο κόσμος που είναι πιθανό να χάσουμε εάν δεν αναλάβουμε δράση», δήλωσε την Παρασκευή στο NBC news ο εκδότης του βιβλίου, Stephen Garnett, καθηγητής στο CDU και περιβαλλοντολόγος. «Αγγίζει πραγματικά τις καρδιές των ανθρώπων», είπε. 

Η παραγωγή του άλμπουμ έγινε από τον υποψήφιο διδάκτορα του CDU Anthony Albrecht, ο οποίος δήλωσε ότι τα κομμάτια περιλαμβάνουν μερικούς από τους πιο σπάνιους ήχους που ακούγονται στην αυστραλιανή φύση. Αυτοί καταγράφηκαν από τον φυσιολάτρη David Stewart, ο οποίος μερικές φορές περνούσε ώρες περιμένοντας ένα ηχητικό στιγμιότυπο δευτερολέπτων, πρόσθεσε.

Η ομάδα ήλπιζε ότι θα μπορούσε να μπει στα 100 κορυφαία άλμπουμ, οπότε «ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων», είπε και συνέχισε λέγοντας πως η αξιοσημείωτη επιτυχία, «καταδεικνύει την πραγματικά πολύ ισχυρή υποστήριξη για αυτά τα θέματα».

«Δείχνει ότι αυτό δεν είναι αστείο, δεν είναι ένα τέχνασμα, είναι πολύ σοβαρό. Τα τραγούδια αυτών των πουλιών κυριολεκτικά εξαφανίζονται», δήλωσε ο Albrecht.

Στο ομώνυμο κομμάτι, το οποίο ενορχήστρωσε η Simone Slattery, μια Αυστραλή βιολονίστρια, χρησιμοποιούνται και τα 53 είδη, συμπεριλαμβανομένων των τραγουδιών του εξαιρετικά σπάνιων παπαγωάλων και ορισμένων ευάλωτων μεταναστευτικών πτηνών.

Ο Albrecht δήλωσε ότι ελπίζει ότι και άλλοι καλλιτέχνες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους λέγοντας ιστορίες για να συνδέσουν τους ανθρώπους με τη φύση. «Αν οι άνθρωποι συνδέονται συναισθηματικά με το περιβάλλον και τα ζητήματα που το επηρεάζουν, είναι πιο πιθανό να αναλάβουν δράση», είπε. «Αυτό το έργο έχει να κάνει με τα πουλιά - , είναι οι καλλιτέχνες και οι μουσικοί».

Ο αριθμός των απειλούμενων ειδών πουλιών έχει αυξηθεί σεαπό 216 σε 195 σε μόλις 10 χρόνια, δήλωσε ο Garnett, προσθέτοντας ότι οι φωτιές τόσο το 2019 όσο και το 2020 είχαν επηρεάσει σοβαρά τα είδη. Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επίσης απομακρύνει εκείνα που χρειάζονται ψυχρότερο καιρό για να επιβιώσουν, είπε.

«Το βρίσκω αυτό βαθιά ανησυχητικό», δήλωσε ο Albrecht. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του άλμπουμ θα διατεθούν στην BirdLife Australia, μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις της χώρας για τη διάσωση των πτηνών.

ΑντέλΈντ ΣίρανμουσικήάλμπουμΑυστραλίαπουλιά