Μετάλλαξη Όμικρον: Πανευρωπαϊκός συναγερμός και νέα μέτρα σε χώρες της ΕΕ – Περιορισμοί στο τραπέζι και στην Ελλάδα
NewsroomΜε τη μετάλλαξη Όμικρον του νέου κορονοϊού να καλπάζει, οι κυβερνήσεις των χωρών αλλά και η διεθνής επιστημονική κοινότητα παρακολουθούν με ανησυχία και προβληματισμό τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου έχουν ληφθεί πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με σκοπό να μειωθεί η διασπορά του ιού. Ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε την Τρίτη τις χώρες να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων κορονοϊού καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής η παραλλαγή αυτή κυκλοφορεί κυρίως μεταξύ νεαρών ενηλίκων.
Συναγερμός έχει σημάνει και στη χώρα μας με τους ειδικούς να ζητούν νέα μέτρα που να κινούνται σε πιο αυστηρή κατεύθυνση και την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στη λήψη αυτών, μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Μάλιστα,, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε πως ένα lockdown θα είναι αναπόφευκτο. «Παρατηρείται εκθετική αύξηση σε πολλές περιοχές» είπε αρχικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, και προέβλεψε πως «το πολύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον και […] στις 16 Ιανουαρίου τα κρούσματα θα φτάσουν και πάλι τις 6.000 ενώ θα έχει προϋπάρξει πτώση».
Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Γιατρός-Ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης εκτίμησε πως έρχεται «τσουνάμι».«Δυστυχώς αυτό για μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι σίγουρο», τόνισε ο γιατρός και ανέφερε ότι πρέπει να αποφύγουμε ό,τι έγινε στην Πορτογαλία με τη Δέλτα, που άνοιξε τις γιορτές.
Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ
Αφότου εμφανίστηκε, στα τέλη Νοεμβρίου, η Όμικρον έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ. Ήδη έχει επικρατήσει σε πολλές από αυτές, όπως στη Δανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη. «Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού», τόνισε.
Στο ευρωπαϊκό τμήμα ανήκουν μεταξύ άλλων η Ρωσία, άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και η Τουρκία. Τα δεδομένα του ΠΟΥ δείχνουν ότι η περιοχή αυτή τις τελευταίες εβδομάδες κατέγραφε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της, από οποιαδήποτε άλλη. Ακόμη και πριν εμφανιστεί η Όμικρον, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι μέχρι τον Μάρτιο μπορεί να θρηνούσαμε άλλους 700.000 νεκρούς.
Τα συμπτώματα
Μέχρι στιγμής, το 89% των κρουσμάτων της Όμικρον στην Ευρώπη παρουσιάζει συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε πόλεις, μεταξύ νέων ενηλίκων (20-40 ετών) που προσβλήθηκαν σε κοινωνικές συναθροίσεις και στον χώρο εργασίας τους.
«Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη αναταραχή στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες», σημείωσε ο Κλούγκε, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους. «Οι κυβερνήσεις και οι αρχές πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματα ανταπόκρισης για μια σημαντική αύξηση», κατέληξε.
Νέα μέτρα προ των πυλών και στην Ελλάδα
Νέα μέτρα μετά τις γιορτές προγραμματίζει η κυβέρνηση στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη διασπορά της Μετάλλαξης Όμικρον και το επιδημιολογικό φορτίο αυξηθεί επικίνδυνα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων από το υπουργικό συμβούλιο για το σχέδιο των δύο φάσεων των εορτών, επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του ethnos.gr για τα μέτρα που έχει η κυβέρνηση στη φαρέτρα της και αφορούν μεταξύ άλλων στην εργασία, στην εστίαση και τη διασκέδαση.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».
Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr, η κυβέρνηση εδώ και μέρες έχει ορίσει τα νέα μέτρα που θα ληφθούν περίπου 10 με 15 ημέρες μετά το νέο έτος.
Μεταξύ αυτών σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr είναι:
- Η κυβέρνηση μελετά τον περιορισμό του ποσοστού πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα λένε πηγές του ethnos.gr, αλλά και στα καταστήματα εστίασης προκειμένου να μην καταγράφεται συνωστισμός. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει νέος περιορισμός και σε ό,τι αφορά στον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, ενώ αναμένεται να απαγορευθούν και οι όρθιοι σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα. Να υπενθυμιστεί ότι σήμερα δεν υπάρχει περιορισμός στην πληρότητα στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, αφού η είσοδος επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους στους εσωτερικούς χώρους.
- Παράλληλα ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του ethnos.gr ότι συζητείται και το θέμα της αύξησης του ποσοστού της τηλεργασίας ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στους χώρους εργασίας.
- Επίσης στο τραπέζι παραμένει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός παρότι η κυβέρνηση αναμένει τις αποφάσεις της Ευρώπης προκειμένου να αποφανθεί τι θα γίνει με το συγκεκριμένο μέτρο. Πάντως, πολλά κυβερνητικά στελέχη εισηγούνται στο Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει άμεσα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλα τα άτομα άνω των 50 ετών.
- Σε ότι αφορά στα σχολεία από την άλλη μπορεί ο πρωθυπουργός να δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν, όμως υπάρχουν εισηγήσεις – επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη στο ethnos.gr- να ορισθούν νέοι περιορισμοί 10 με 15 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά, δηλαδή ουσιαστικά λίγο μετά το άνοιγμα τους.
Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός αλλά και αντιρρήσεις σχετικά με το πως θα προχωρήσει η εκπαιδευτική χρονιά χωρίς απώλειες γνώσεων για τους μαθητές. Τα νέα μέτρα εάν εφαρμοσθούν είναι πιθανό να περιλαμβάνουν περιορισμό του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, με εκ περιτροπής παρουσία στις αίθουσες, όπως είχε γράψει το ethnos.gr. Άλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι τα νέα κρούσματα είναι πολλά και στις ηλικίες των παιδιών. Γενικό lockdown πάντως δεν αναμένεται να εφαρμοσθεί σε αυτή τη φάση στη χώρα αφού το απέκλεισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Νέα μέτρα στη Γερμανία - Περιορισμός συναθροίσεων
Σκληρά μέτρα για τον κορονοϊό ακόμα και για όσους έχουν κάνει εμβόλιο, με φόντο τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον ανακοίνωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Σολτς από τις 28 Δεκεμβρίου, θα ισχύουν τα εξής:
- Περιορισμοί στις συναθροίσεις
- Όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν χωρίς θεατές, περιλαμβανομένων και των αγώνων στην Bundesliga.
- Οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις θα επιτρέπονται μόνο για 10 άτομα, ενώ από αυτό εξαιρούνται τα παιδιά έως 14 ετών.
- Παράλληλα τα κλαμπ θα είναι κλειστά
Απόλυτο ρεκόρ στη Δανία
Η μετάλλαξη Όμικρον κυριάρχησε ήδη στη Δανία, οδηγώντας σε απόλυτο ρεκόρ κρουσμάτων. Η δανέζικη Αρχή Ελέγχου των Μεταδοτικών Νόσων (SSI) «θεωρεί ότι η Όμικρον είναι στο εξής η κυρίαρχη παραλλαγή και είναι σε αύξηση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χένικε, στο Twitter.
«Παρατηρούμε μια εξέλιξη της επιδημίας, με απόλυτο ρεκόρ μολύνσεων σήμερα», τόνισε. Στη σκανδιναβική χώρα των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, 13.558 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, πρωτόγνωρος αριθμός στη χώρα. Περισσότερα από αυτά τα 500 κρούσματα είναι επαναμολύνσεις, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.
Η Δανία, μια από τις πιο προηγμένες χώρες παγκοσμίως στο θέμα της αλληλουχίας, είναι εδώ και μέρες μεταξύ των χωρών που εντοπίζουν τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον. Όλα τα θετικά δείγματα υπόκεινται σε ανίχνευση παραλλαγών με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου PCR εντός 24 ωρών και προσδιορισμό της αλληλουχίας εντός τεσσάρων ημερών.
Η χώρα είχε ήδη προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι η νέα παραλλαγή ήταν καθ' οδόν να γίνει κυρίαρχη στην Κοπεγχάγη και σύντομα θα επικρατούσε σε όλη τη χώρα. Απέναντι στην παραλλαγή και στα ημερήσια ρεκόρ του αριθμού κρουσμάτων, η βόρεια χώρα επιτάχυνε την εκστρατεία εμβολιασμού επιβάλλοντας πιο περιοριστικά μέτρα, κλείνοντας την πολιτιστική ζωή και πολλούς χώρους ψυχαγωγίας για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.
Μέτρα στην Πορτογαλία
Οι αρχές της Πορτογαλίας αποφάσισαν σήμερα να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ και συνέστησε στους πολίτες να εργαστούν από το σπίτι από την 26η Δεκεμβρίου έως τουλάχιστον την 9η Ιανουαρίου, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά της COVID-19 κατά την περίοδο των εορτών.
Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης ότι ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού θα είναι υποχρεωτικό για τη διαμονή στα ξενοδοχεία της χώρας και δήλωσε ότι οι αρχές θα περιορίσουν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 10 άτομα ανά ομάδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Νέα μέτρα προ των πυλών στη Βρετανία
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, διαμήνυσε πως η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να αναλάβει δράση μετά τις γιορτές.
«Δεν πιστεύουμε σήμερα ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να δικαιολογηθούν σκληρότερα μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα» ανέφερε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη λήψη περαιτέρω μέτρων μετά τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε. «Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε πολύ στενά την μετάλλαξη Όμικρον και αν η κατάσταση επιδεινωθεί θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση αν χρειαστεί.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι μολονότι οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν κανονικά τα σχέδιά τους για τα Χριστούγεννα, τους προέτρεψε να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τις οδηγίες, όπως να αερίζουν καλά τους κλειστούς χώρους και να κάνουν τεστ προτού να επισκεφθούν ηλικιωμένους ή ευπαθείς συγγενείς τους. Σήμερα οι υπηρεσίες υγείας ανακοίνωσαν 90.629 νέα κρούσματα της Covid-19 και 172 θανάτους. Μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 63%.
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
- Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
- ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
- Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»