Κόσμος|27.12.2021 23:09

Τουρκία: Η Έφεσος αποκτά και πάλι κανάλι, 2.500 χρόνια μετά

Newsroom

Ως ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς θησαυρούς θεωρείται η Έφεσος, η αρχαία ελληνική πόλη στις ακτές της Ιωνίας, η οποία έχει καταχωριστεί ολόκληρη στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της πέρασε από ατελείωτες «μεταμορφώσεις» ως αποτέλεσμα σεισμών, πολέμων και κατακτήσεων.

Μετά την εισβολή των Γότθων το 263, αν και ξαναχτίστηκε, άρχισε να χάνει τη σημασία της ως εμπορικό κέντρο, ενώ το 614 καταστράφηκε μερικώς από σεισμό. Ένας από τους λόγους της παρακμής της Εφέσου ήταν η μείωση της κίνησης στο λιμάνι της, το οποίο λάσπωσε σιγά-σιγά από τον ποταμό Μαίανδρο. Η σύνδεση γινόταν μέσα από ένα ευρύχωρο κανάλι, το οποίο με την πάροδο των αιώνων καλύφθηκε με προσχώσεις.

Το 2018 η Τουρκία ξεκίνησε να σχεδιάζει ένα φιλόδοξο έργο, να αποκαλύψει και πάλι το κανάλι των περίπου 6 χιλιομέτρων και να συνδέσει ξανά την Έφεσο με τη θάλασσα, μετά από 2.500 χρόνια – αν και μεγαλεπήβολο, το σχέδιο πήρε το πράσινο φως, καθώς αφορά ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της χώρας.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου. Το 60% των στερεωτικών έργων έχει ήδη γίνει, ενώ αρχίζει να παίρνει μορφή και η μαρίνα, η οποία θα είναι όπως περιγράφουν οι αρχαίες πηγές, με επικάλυψη από μάρμαρο.

«Το έργο αυτό θα συνεισφέρει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη, καθώς θα γίνουν εφικτά και πάλι τα ταξίδια με βάρκες στην Έφεσο», σημειώνει η εφημερίδα.

Πηγή: Pontosnews.gr

UNESCOΤουρκίακανάλι