Μάιντς: Τα έσοδα από τους φόρους της BionTech θα ξεπληρώσουν τα χρέη της πόλης
NewsroomTο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού, έχει μια απροσδόκητη παρενέργεια για τον γερμανικό δήμο όπου οι επιστήμονες το ανέπτυξαν πρώτοι: για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες η πόλη του Μάιντς στη Γερμανία, αναμένεται να απαλλαγεί από χρέη χάρη στα φορολογικά έσοδα που προκύπτουν από την παγκόσμια επιτυχία της εταιρείας.
Οι φοροαπαλλαγές σε εταιρείες βιοτεχνολογίας προκαλούν αντιδράσεις
Ωστόσο, η απόφαση του Μάιντς να χρησιμοποιήσει το οικονομικό του κέρδος για να μειώσει επίσης τους συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων με την ελπίδα να προσελκύσει τη βιομηχανία, ιδίως τις εταιρείες βιοτεχνολογίας, προκαλεί επικρίσεις από γειτονικές πόλεις και οικονομολόγους.
Η πόλη των περίπου 217.000 κατοίκων στο δυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, κουβαλά ένα εξοντωτικό χρέος από τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν οι αρχές πήραν δάνειο που αυξήθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ. Κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, το χρέος της πόλης που βρίσκεται κοντά στο Ρήνο επιβαρύνθηκε με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ μόνο σε τόκους.
Όμως η επιτυχία της BioNTech, οι ιδρυτές της οποίας Ugur Sahin και Ozlem Tureci συνεργάστηκαν με τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer για τις δοκιμές και την παραγωγή του εμβολίου το 2020, άλλαξε την τύχη του Μάιντς.
Αντί για αναμενόμενο έλλειμμα στον προϋπολογισμού του 2021 ύψους 36 εκατ. ευρώ, η γερουσία της πόλης ανακοίνωσε αυτόν τον χειμώνα πλεόνασμα ύψους 1,09 δισ. ευρώ. Με άλλο ένα πλεόνασμα 490,8 εκατ. ευρώ να αναμένεται το 2022, το Μάιντς ελπίζει να ξεχρεώσει το υπόλοιπο χρέος του μέσα σε ένα χρόνο.
Λόγω των γερμανικών νόμων περί φορολογικού απορρήτου, η BioNTech δεν έχει κατονομαστεί επίσημα ως η πηγή αυτού που η γερουσία του Μάιντς αποκαλεί «ιστορία σταχτοπούτας» της πόλης. Όμως ο πλούτος της εταιρείας που δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε στη Δύση δεν είναι μυστικός, μεταδίδει ο βρετανικός Guardian. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, η BioNTech κατέγραψε κέρδη προ φόρων ύψους 10,3 δισ. ευρώ, από τα οποία πλήρωσε φόρους ύψους 3,2 δισ. ευρώ - αν και η εταιρεία έχει πολλές εγκαταστάσεις στη Γερμανία και δεν έχει πει σε ποιους δήμους πήγαν τα χρήματα.
Πριν από την πανδημία, το κύριο δώρο του Μάιντς στον κόσμο ήταν η τυπογραφική μηχανή, της οποίας ο εφευρέτης, Ιωάννης Γουτεμβέργιος, ανέπτυξε μια μέθοδο εκτύπωσης από κινητούς χαρακτήρες στην πόλη περίπου το 1440.
Ο δήμαρχος του Μάιντς, Michael Ebling, δήλωσε ότι η ανάπτυξη του εμβολίου mRNA της BioNTech που άλλαξε τα δεδομένα ήταν εξίσου εξαιρετικής σημασίας. Ο ίδιος δήλωσε στον Guardian ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα των φόρων για να ρυθμίσει τα χρέη της πόλης του, αντί να επενδύσει σε θεαματικά έργα υποδομής. «Μπορεί να πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, αλλά για την πόλη του Μάιντς δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να συντάσσει μακρά ευχολόγια», δήλωσε. «Το έκτακτο φορολογικό έσοδο θα διευκολύνει σίγουρα να τιμήσουμε τα άλλα επιτεύγματα που έχει προσφέρει η πόλη μας στον κόσμο».
Εκτός από την προώθηση του ρόλου του Μάιντς στην επανάσταση της εκτύπωσης, ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα θρέψει τη φήμη του ως καινοτόμου ποδοσφαιρικού παράγοντα: ο προπονητής της Λίβερπουλ Γιούργκεν Κλοπ και ο Τόμας Τούχελ της Τσέλσι έκαναν για πρώτη φορά το όνομά τους προπονώντας τον τοπικό σύλλογο της Bundesliga Mainz 05. «Μπορούμε να ανακαινίσουμε το μουσείο τυπογραφίας του Γουτεμβέργιου και τα γήπεδα ποδοσφαίρου μας θα παραμείνουν σε τέτοια κατάσταση ώστε κάθε παίκτης να μπορεί να παίξει», είπε.
Το μεγαλύτερο σχέδιο του Έμπλινγκ, ωστόσο, είναι να αξιοποιήσει την επιτυχία των κατασκευαστών εμβολίων και να μετατρέψει το Μάιντς σε παγκόσμιο κέντρο βιοτεχνολογίας: ένα οικόπεδο 12 εκταρίων (30 στρεμμάτων) κοντά στην έδρα της BioNTech, την πανεπιστημιακή κλινική και το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο έχει προβλεφθεί για ανάπτυξη.
Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, η πόλη ελπίζει να δημιουργήσει 5.000 νέες θέσεις εργασίας, εν μέρει προσελκύοντας εταιρείες μέσω πολύ χαμηλότερων συντελεστών εταιρικού φόρου, τους οποίους οι γερμανικοί δήμοι μπορούν να καθορίζουν οι ίδιοι, επιπλέον του ομοσπονδιακού συντελεστή εταιρικού φόρου 3,5%. Το Μάιντς σχεδιάζει να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή του από 440 σε 310 ποσοστιαίες μονάδες, ο οποίος είναι μακράν ο χαμηλότερος μεταξύ των γερμανικών πόλεων με περισσότερους από 50.000 κατοίκους.
Η Γερουσία λέει ότι η μείωση είναι ένα δώρο όχι μόνο για τις επιστημονικές νεοφυείς επιχειρήσεις που αναζητούν νέα στέγη, αλλά και για τις μικρότερες εταιρείες που έχουν υποφέρει από την πανδημία. Ένας εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής είχε σχεδιαστεί για να σταματήσει τη μετεγκατάσταση της BioNTech σε άλλες περιοχές με χαμηλή φορολογία.
Όμως στο Βισμπάντεν, τον θεωρητικά πλουσιότερο αδελφό του Μάιντς στην άλλη πλευρά του Ρήνου, οι τοπικοί πολιτικοί επέκριναν το Μάιντς ως «εξαιρετικά ανύπαρκτο σε αλληλεγγύη», ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει έναν αγώνα δρόμου προς τον πάτο μεταξύ των γερμανικών πόλεων.
«Είναι κατανοητό ότι το Μάιντς μείωσε τον φορολογικό συντελεστή, αλλά θα συμμεριζόμουν την κριτική των τοπικών πολιτικών για την έκταση στην οποία μειώνουν τον συντελεστή», δήλωσε ο Ρενέ Γκάισλερ, καθηγητής δημόσιας διοίκησης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Βίλνταου. «Πρόκειται για μια μικρή βόμβα».
«Θα δημιουργήσει τεράστια πίεση σε άλλες πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας», πρόσθεσε, αμφισβητώντας αν το σχέδιο θα αποδώσει απαραίτητα καρπούς. Για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, είπε, ένας χαμηλός φορολογικός συντελεστής είναι συχνά πολύ λιγότερο σημαντικός για την επιλογή της έδρας τους από την εγγύτητα σε ερευνητικά ιδρύματα ή εταιρείες που εργάζονται στον ίδιο τομέα, συνθήκες που το Μάιντς ήδη προσφέρει.
- «Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
- Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
- Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
- Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά