Κόσμος|08.01.2022 11:16

Stephen hawking: Αφιερωμένο στον κορυφαίο φυσικό το Doodle της Google

Newsroom

Σε ένα κορυφαίο Βρετανό, τον Στίβεν Χόκινγκ είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων από τη γέννησή του η Google τιμά τον σπουδαίο επιστήμονα με ένα βίντεο που συμπυκνώνει τις ιδέες και τις θεωρίες του.

Ο Στίβεν Χόκινγκ γεννήθηκε στην Οξφόρδη το 1942 και απεβίωσε στις 14 Μαρτίου του 2018. Έλαβε υποτροφία για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1959, και τρία χρόνια αργότερα μεταπήδησε στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για να κάνει έρευνα στο πεδίο της κοσμολογίας.

Διαγνώστηκε σε ηλικία 21 ετών ότι έπασχε από την ανίατη νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία σταδιακά προκάλεσε την πλήρη παράλυση του σώματός του, τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο και τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί φωνή παραγόμενη από υπολογιστή για να επικοινωνεί. «Ποτέ δεν περίμενα πως θα έφτανα τα 75» είχε παραδεχθεί ο ίδιος το 2017.

Στις σημαντικότερες επιστημονικές εργασίες του περιλαμβάνεται μία συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ πάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στο πλαίσιο της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ.

Ο Στίβεν Χόκινγκ απέκτησε ευρύτερη, παγκόσμια φήμη το 1998, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Σύντομο Χρονικό του Χρόνου» ('A Brief History of Time', στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει υπό τον τίτλο «Χρονικό του Χρόνου»), το οποίο πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

doodleΣτίβεν Χόκινγκειδήσεις τώραgoogle