ΗΠΑ - Ρωσία: Ξεκινούν οι συνομιλίες στη Γενεύη με τη σκιά του πολέμου πάνω από την Ουκρανία
NewsroomΞεκινούν σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου οι συνομιλίες στη Γενεύη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία για το μείζον ζήτημα της Ουκρανίας. Μία προκαταρκτική συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε ήδη την Κυριακή, στην οποία παρευρέθησαν και η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και ο Ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Ριαμπκόφ, στην οποία οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τις μεγάλες μεταξύ τους διαφορές.
Κεντρικό θέμα διαφωνίας αποτελεί η πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με την αμερικανική πλευρά μιλά για το δικαίωμα των κυρίαρχων κρατών να επιλέγουν μόνα τους τις συμμαχίες τους και τη ρωσική να έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς θεωρείται από το Κρεμλίνο απειλή και δεν μπορεί να επιτραπεί καθώς δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας.
Όπως σημείωσε στο OPEN ο ανταποκριτής στις ΗΠΑ Μιχάλης Ιγνατίου, η κυρία Σέρμαν ξεκαθάρισε επίσης πως δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για την ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς την συμμετοχή της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις αναμένονται σκληρές και καμία από τις δύο πλευρές δεν μοιάζει αυτή τη στιγμή διατεθειμένη να υποχωρήσει.
Έχουν έτοιμες οικονομικές και στρατιωτικές κυρώσεις σε περίπτωση ρωσική εισβολής στην Κριμαία
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, υπάρχουν αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον οι οποίοι υποστηρίζουν πως το Κρεμλίνο θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο για να εισβάλει εν τέλη στην Ουκρανία, ενώ η ρωσική πλευρά υποστηρίζει πως η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων είναι ο στόχος της αμερικανική πλευράς. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ διέρρευσαν μέσω των New York Times, τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.
Οι Αμερικανοί σε περίπτωση επέμβασης των Ρώσων στην Ουκρανία κάνουν λόγο για πολύ σοβαρές οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο σε τεχνολογία που χρειάζεται η Ρωσία τόσο για την άμυνά της όσο και για τη βιομηχανία της, αλλά και ενίσχυση των ανταρτών στην Ουκρανία για να αντισταθούν στη Ρωσία.
Ρωσία: Διάλογος μόνο αν αποκλειστεί η πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Από την πλευρά του ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, τόνισε ότι στην ατζέντα των συζητήσεων θα πρέπει να περιλαμβάνεται η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Sputnik, σημείωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ακούσει την Ουάσινγκτον, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι εποικοδομητικός διάλογος είναι δυνατός μόνο στο πλαίσιο αναθεώρησης των αποφάσεων σε ό,τι αφορά την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Το Κρεμλίνο διαμηνύει πως η ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της Ρωσίας, η οποία απειλείται από την στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της χώρας. Πάντως με τις δύο πλευρές να μιλούν ουσιαστικά το τέλμα των διαπραγματεύσεων πριν ακόμα αυτές εκκινήσουν κάθε άλλο παρά αισιοδοξία δημιουργεί.
Στόλτενμπεργκ: Ενδέχεται να μην επιλυθούν τα ζητήματα
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ενδέχεται να μην επιλυθούν όλα τα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης αυτή την εβδομάδα, όμως μπορούν να προσφέρουν ένα δρόμο ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση. «Είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνίες με τη Ρωσία», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα.
«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να αναμένουμε ότι θα λυθούν όλα τα θέματα σε αυτές τις συναντήσεις. Αυτό που ελπίζουμε είναι να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε έναν τρόπο για να προχωρήσουμε, ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μια σειρά συναντήσεων, ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μια διαδικασία», εξήγησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά της η Στεφανίσινα επεσήμανε ότι τα αιτήματα της Ρωσίας για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας δεν αποτελούν βάση διαπραγματεύσεων. «Θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι τα αιτήματα της Ρωσίας προς τους συμμάχους δεν μπορούν να θεωρηθούν διαπραγματευτική θέση», σημείωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου. «Ο επιτιθέμενος δεν είναι σε θέση να θέτει όρους μέχρι τα ρωσικά τανκς να έχουν φύγει από τα ουκρανικά σύνορα», υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας.
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Ουκρανία «έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της» και πρόσθεσε ότι αν η Ρωσία καταφύγει στη βία, «θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα». «Πρέπει να καταλήξουμε σε μια πολιτική λύση, να αποφύγουμε την ένοπλη σύγκρουση. Όμως πρέπει να προετοιμαστούμε για την περίπτωση που η Ρωσία, για μία ακόμη φορά, επιλέξει να χρησιμοποιήσει ένοπλη βία, επιλέξει τη σύγκρουση αντί για τη συνεργασία. Και κατά συνέπεια πρέπει επίσης να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία ότι είμαστε ενωμένοι και ότι θα υπάρξει μεγάλο τίμημα», επεσήμανε.
Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες και την επομένη η σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό