Στρατόπεδα καραντίνας στην Κίνα: Η αλήθεια πίσω από τη μηδενική ανοχή Covid
NewsroomΣειρές από στενά μεταλλικά κουτιά, προορισμένα για να στεγάσουν ανθρώπους – πιθανά κρούσματα κορονοϊού, έχουν φυτρώσει σε διάφορες πόλεις στην Κίνα, όπως φαίνεται σε βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στα social media.
Στην προσπάθεια εξάλειψης του ιού, και παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον καθιστά τη στρατηγική μηδενικής ανοχής Covid αδύνατη, η χώρα ακολουθεί αυταρχικές μεθόδους στην προσπάθεια εξάλειψης του ιού. Αυτή τη στιγμή, στην Κίνα, συνολικά 20 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε αυστηρή καραντίνα στα σπίτια τους αφού οι πληθυσμοί πόλεων όπως οι Anyang και Yuzhou προστέθηκαν στους 13 εκατομμύρια κατοίκους της Xi'an που βρίσκονται σε περιορισμό, από τον οποίο απαγορεύεται να βγουν, ακόμα και για να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Οι 5,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Anyang, από το απόγευμα της Δευτέρας, 10 Ιανουαρίου, είναι σε σκληρό lockdown μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ, ορισμένοι κάτοικοι αποκλεισμένων πόλεων δήλωσαν στο BBC ότι μεταφέρθηκαν, μαζί με χιλιάδες άλλους, σε καταυλισμούς καραντίνας.
Έγκυες, παιδιά και ηλικιωμένοι πιστεύεται ότι έχουν μεταφερθεί στα στρατόπεδα καραντίνας της Xi'an. Στο διαδίκτυο, τα πλάνα που έχουν κυκλοφορήσει δείχνουν ανθρώπους στα μικροσκοπικά κουτιά, τα οποία είναι επιπλωμένα με ένα ξύλινο κρεβάτι και μια τουαλέτα, όπου αναγκάζονται να διαμείνουν έως και δύο εβδομάδες. Φαγητό τούς φέρνουν εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις, φορώντας προστατευτικές στολές. Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να διαμείνουν στους καταυλισμούς, τα τρόφιμα ήταν ελάχιστα και τα μεταλλικά κουτιά παγωμένα.
Στο συγκρότημα κατοικιών της Xi'an οι κάτοικοι ενημερώθηκαν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Ιανουαρίου, ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μπουν στον καταυλισμό. Σύμφωνα με αναφορές, ύποπτα κρούσματα και μη, είχαν ανακατευτεί περιμένοντας στην ουρά για τις εξετάσεις τους. Σύμφωνα με ισχυρισμού ενός μάρτυρα, στο συγκρότημα έφτασαν 30 λεωφορεία ενώ, σύμφωνα με άλλον, από τις κατοικίες μεταφέρθηκαν στους καταυλισμούς περίπου 1.000 άτομα. Έμειναν, στη συνέχεια, για αρκετές ώρες στα λεωφορεία ενώ viral στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε και η εικόνα ενός άντρα που στεκόταν μόνος του τη νύχτα περιμένοντας να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις.
Στην Anyang, όπου κατοικούν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι ανακοινώθηκε αργά, το βράδυ της Δευτέρας, το σκληρό lockdown. Οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους, ενώ τα καταστήματα, με εξαίρεση αυτά που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, παραμένουν κλειστά. Δεν είναι σαφές πόσο θα κρατήσει ο αποκλεισμός της πόλης καθώς το μέτρο ανακοινώθηκε για τη διευκόλυνση των μαζικών εξετάσεων των κατοίκων, που αποτελούν και συνήθη στρατηγική της αχανούς χώρας για τον εντοπισμό και την απομόνωση των κρουσμάτων, από την αρχή της πανδημίας, το 2020 στην πόλη Γιουχάν.
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί αυστηροποιούν τα μέτρα
Η διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, από τις 4 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο, έφερε αυστηροποίηση των μέτρων, των οποίων στόχος είναι η αποτροπή της εξάπλωσης κρουσμάτων σε άλλες περιοχές της Κίνας, με δεδομένη την μεταδοτικότητα της Όμικρον. Υπεύθυνος των λοιμωδών νοσημάτων στην επιτροπή οργάνωσης των αγώνων, δήλωσε στην Daily Mail ότι οι διοργανωτές βασίζονται στη συνεργασία αθλητών και αξιωματούχων για την πρόληψη μιας επιδημίας που θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμμετοχή. «Η μαζική μετάδοση θα επηρεάσει σίγουρα τους αγώνες και το πρόγραμμα», δήλωσε ο Huang Chun και συνέχισε: «το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι ανεξάρτητο από τη θέληση του ανθρώπου, οπότε αφήνουμε τις επιλογές μας ανοιχτές».
- Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
- Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
- Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
- Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»