Κόσμος|16.01.2022 13:06

Κιλιτσντάρογλου: Πολύ σημαντικό το βραβείο ειρήνης σε Παπανδρέου - Λιβανελί

Μαρία Ζαχαράκη

«Είναι πολύ σημαντικό για έναν πολιτικό και έναν καλλιτέχνη να κερδίζουν βραβεία ειρήνης και φιλίας δίπλα-δίπλα. Ξέρω πολύ καλά ότι και οι δύο περάσατε μεγάλες δυσκολίες. Ακούγαμε κρυφά τις κασέτες σας, όταν ήσασταν στο εξωτερικό, επειδή ήταν απαγορευμένες, αλλά ακούγαμε αυτές τις κασέτες με μεγάλη ευχαρίστηση. Και εμείς υποφέραμε στη χώρα μας από αυτό που έλειπε σε εσάς στο εξωτερικό».

Επισημαίνοντας ότι η ειρήνη και η φιλία είναι δύο εξαιρετικά σημαντικές έννοιες, ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι η εσωτερίκευση της ειρήνης και της φιλίας σημαίνει να αγαπάς τον κόσμο και τη φύση.

Ο Κιλιτσντάρογλου δίνοντας και μία... πολιτική απόχρωση στην ομιλία του δήλωσε ότι είδε στην εκδήλωση κάπου ένα λυπημένο πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ λόγω της κατάστασης στην Τουρκία.

«Είπα στην κ. πρόεδρο Ακσενέρ ότι βλέπω αυτό το πορτρέτο για πρώτη φορά εδώ. Ήταν ένα πορτρέτο που τον έδειχνε (τον Ατατούρκ) με κάποιο άγχος και κάποια αμφιβολία. Μου φάνηκε ότι κοίταζε τη σημερινή Τουρκία, αλλά του υπόσχομαι ότι θα αφαιρέσουμε αυτήν την αμφιβολία. Θα φτιάξουμε μια όμορφη Τουρκία μαζί ως Εθνική Συμμαχία».

Ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι θα υπερασπιστούν την ειρήνη και τη φιλία παντού και σε κάθε περιβάλλον.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι νιώθει μεγάλη τιμή για το βραβείο που του απονεμήθηκε στην Τουρκία, τονίζοντας ότι με τον εκλιπόντα Ισμαήλ Τζεμ κατάφεραν να αλλάξουν τη ρότα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

«Μπορεί να μη λύσαμε δύσκολα προβλήματα, αλλά δείξαμε πραγματικά έναν διαφορετικό τρόπο για μία μακρόχρονη συνύπαρξη», είπε, τονίζοντας ότι κανένας δεν θέλει τις διενέξεις.

«Η δημαγωγία, η ρητορική μίσους και τα στερεότυπα δηλητηριάζουν τη δημοκρατία και απειλούν την ειρηνική συνύπαρξη εντός και εκτός των συνόρων μας».

Ο Τούρκος καλλιτέχνης, Ζουλφού Λιβανελί, από την πλευρά του, μετά την παραλαβή του βραβείου ανέφερε:

«Είναι ένα πολύ όμορφο και με νόημα βραβείο. Ειδικά το να βλέπουμε φιλικά πρόσωπα μάς κάνει χαρούμενους σε μια στιγμή ανάγκης».

Ο Λιβανελί είπε ότι «αυτό το βραβείο θα το είχε λάβει κι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, αν ζούσε, αλλά τώρα το λαμβάνω εγώ για εκείνον».

ΤουρκίαΓιώργος Παπανδρέουειδήσεις τώραΚεμάλ Κιλιτσντάρογλου