Τσουνάμι στην Τόνγκα: Αγωνιούν για τους συγγενείς τους οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό - «Νεκρές» οι τηλεπικοινωνίες
NewsroomΧάος επικρατεί στην Τόνγκα μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου το Σάββατο, περίπου 65 χιλιόμετρα (40 μίλια) βόρεια της πρωτεύουσας Νουκουαλόφα, η οποία προκάλεσε τσουνάμι. Οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό περιμένουν με αγωνία να ενημερωθούν για τους δικούς τους ανθρώπους. Η έκρηξη, η οποία έγινε αισθητή μέχρι τις ΗΠΑ, αλλά καταγράφηκε και από πολλούς μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών - meteo, προκάλεσε κύματα ύψους πάνω από ένα μέτρο.
Σύμφωνα με το BBC, οι επικοινωνίες είναι «ακρωτηριασμένες», γεγονός που καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό του μεγέθους της καταστροφής. Οι επικοινωνίες μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου στην Τόνγκα είναι εξαιρετικά περιορισμένες και οι απομακρυσμένες παράκτιες περιοχές παραμένουν αποκομμένες.
Οι φίλοι και η οικογένεια της Βρετανίδας Αντζελα Γκλόβερ την αναζητούν μέσα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς, όπως λένε, πιθανό να παρασύρθηκε από τα κύματα. Την ίδια ώρα, πάνω από 10.000 χιλιόμετρα μακριά και συγκεκριμένα στο Βόρειο Περού, δύο άνθρωποι πνίγηκαν σε παραλία.
Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έστειλαν πτήσεις καταγραφής για να μάθουν περισσότερα, με τη Νέα Ζηλανδία να λέει ότι υπήρξαν «σημαντικές ζημιές» κατά μήκος της δυτικής ακτής του νησιού Τονγκατάπου.
«Είμαστε απλώς απελπισμένοι»
Οι πολίτες της Τόνγκ που ζουν στο εξωτερικό έχουν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους πάνω από δύο 24ωρα. Σύμφωνα με μία από αυτούς, που μίλησε στη Sydney Morning Herald, τελευταία φορά επικοινώνησε με την οικογένειά της το απόγευμα του Σαββάτου. Τότε, οι συγγενείς της εγκατέλειπαν την περιοχή κατοικίας τους, για να φτάσουν σε υψηλότερο έδαφος. «Όλοι επικοινωνούμε μεταξύ μας, μέσα από ομάδες της Τόνγκα στα μέσα κοινωνικές δικτύωσης, μήπως καταφέρουμε να μάθουμε κάτι νεότερο. Είμαστε απλώς απελπισμένοι», επεσήμανε.
Σύμφωνα με ανάρτηση του θέρετρου Ha'atafu Beach Resort στο Facebook, οι εγκαταστάσεις του «καταστράφηκαν ολοσχερώς», όπως και ολόκληρη η δυτική ακτή. Εκεί, επισημαίνεται και ότι, οι κάτοικοι της περιοχής, «μόλις κατάφεραν να φτάσουν σε ασφαλές σημείο τρέχοντας μέσα από τους θάμνους για να ξεφύγουν και δεν μπόρεσαν να σώσουν τίποτα».
Η ανταποκρίτρια του Ειρηνικού για την τηλεόραση της Νέας Ζηλανδίας, Μπάρμπαρα Ντρίβερ, τόνισε στο Facebook ότι θα χρειαστούν «τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να λειτουργήσουν ξανά τα διεθνή τηλέφωνα και το διαδίκτυο», λόγω της ζημιάς που προκλήθηκε, από την ηφαιστειακή έκρηξη, σε ένα κρίσιμο υποθαλάσσιο καλώδιο.
Ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι, ακόμη και τα δορυφορικά τηλέφωνα, που χρησιμοποιούνται από πολλές υπηρεσίες βοήθειας, υπολειτουργούν λόγω των επιπτώσεων του νέφους τέφρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, έως και 80.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν πληγεί από το τσουνάμι.
Επιπλέον, έντονος είναι ο φόβος των αρχών για την ηφαιστειακή σκόνη η οποία και θα μπορούσε να μολύνει τα αποθέματα νερού της περιοχής. Στους ντόπιους συνίσταται να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό και να φορούν μάσκες, ενώ το χάος σε συνδυασμό με τον εφιάλτη της πανδημίας, θα μπορούσε να δημιουργήσει και ένα «τσουνάμι covid - 19».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το νησιωτικό κράτος του Νότιου Ειρηνικού έχει έκταση περίπου 700.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και αποτελείται από 170 νησιά. Σε αυτά ζουν εκεί περίπου 100.000 άνθρωποι, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται στο νησί Τονγκατάπου.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό