Κόσμος|19.01.2022 10:28

Στο Κίεβο ο Μπλίνκεν εν μέσω όξυνσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Newsroom

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Κίεβο, πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας αφιερωμένης στην κρίση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης λόγω της Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία. Ωστόσο αρνείται ότι σκοπεύει να εισβάλει στη γειτονική χώρα και τονίζει ότι η αποκλιμάκωση της κατάστασης περνά από την παροχή εγγυήσεων για την ασφάλειά της, κυρίως τη δέσμευση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται αρχικά στην αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο ενώ μετά θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στη συνέχεια με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.

Έπειτα από έναν κύκλο συνομιλιών με τη Ρωσία την προηγούμενη εβδομάδα, Ρώσοι και Δυτικοί έκαναν λόγο για μεγάλες διαφορές στις θέσεις τους, όμως η αμερικανική διπλωματία εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα μπορέσει να βρεθεί διπλωματική διέξοδος στην κρίση, αν και οι ΗΠΑ πλέον εκδίδουν αυστηρές προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία. «Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο στο οποίο η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει ανά πάσα στιγμή επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», εκτίμησε χθες Τρίτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι κάνοντας λόγο για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».

Κυρώσεις και σαμποτάζ

Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί αύριο Πέμπτη στο Βερολίνο για συνομιλίες με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Τέλος, την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη προκειμένου να προσπαθήσουν να ανανεώσουν τον διάλογο.

Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί πλέον και για το ενδεχόμενο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, γειτονική χώρα της Ουκρανίας, όπου διεξάγονται κοινά στρατιωτικά γυμνάσια μεταξύ Ρώσων και Λευκορώσων στρατιωτών.

Αν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία, «καμία επιλογή δεν αποκλείεται» από την αμερικανική πλευρά, προειδοποίησε η Ψάκι όταν ρωτήθηκε για τον στρατηγικής σημασίας αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που καταλήγει στη Γερμανία και για το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ρωσίας από το σύστημα Swift, ένα σύστημα διεθνών τραπεζικών συναλλαγών. Τις απειλές για νέες κυρώσεις επέκρινε χθες το Κρεμλίνο.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η Ουάσινγκτον είχε κατηγορήσει τη Μόσχα ότι έστειλε στην Ουκρανία πράκτορες για να φέρουν σε πέρας ενέργειες «σαμποτάζ» προκειμένου να υπάρξει μια «αφορμή» για εισβολή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Καναδά και της Γερμανίας έχουν ήδη επισκεφθεί το Κίεβο και έχουν εκφράσει την υποστήριξη των χωρών τους προς την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία. Το Λονδίνο από την πλευρά του έχει ανακοινώσει ότι έχει στείλει στην Ουκρανία εξοπλισμό, όπως αντιαρματικούς πυραύλους.

Ρωσικά αιτήματα

Η Ρωσία ζήτησε χθες «συγκεκριμένες» απαντήσεις στα αιτήματά της προτού διεξαχθούν νέες συνομιλίες για την Ουκρανία. Πέρα από τον αποκλεισμό της Ουκρανίας και της Γεωργίας από το ΝΑΤΟ, η Μόσχα ζητεί από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους να πάψουν να οργανώνουν στρατιωτικά γυμνάσια στην ανατολική Ευρώπη και να μην αναπτύσσουν εκεί στρατεύματα.

Στις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας στη Γενεύη, τις Βρυξέλλες και τη Βιέννη δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, με τη Μόσχα να χαρακτηρίζει μη διαπραγματεύσιμα τα αιτήματά της και τους Δυτικούς να απαντούν ότι δεν είναι αποδεκτά.

ΟυκρανίαΑντονι ΜπλίνκενΡωσίαΣεργκέι ΛαβρόφΗΠΑειδήσεις τώρα